Industriașii români se reunesc pentru a analiza impactul taxelor impuse de președintele american, Donald Trump, asupra activității lor.
„Asta facem acum: ne întâlnim și rulăm scenarii și survey-uri despre cum vom fi afectați. Deocamdată o să avem aceste discuții interne cu membrii noștri pentru a calcula impactul acestor tarife.
Președintele Trump a demantelat aseară comerțul internațional, care pe noi ca țară ne-a îmbogățit enorm. Partea bună a lucrurilor este că suntem totuși membri ai UE, care Uniune e o piață uriașă pentru noi”, a spus Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Unele industrii vor fi mai puțin afectate, cum e cel de IT&C, întrucât serviciile nu sunt incluse in planul tarifar al președintelui SUA. Iar la IT&C România este puternică, scrie Hotnews.ro

Dar producătorii de subansamble auto și cei de mobilă din România vor fi impactați de noile măsuri, pentru că lucrează pentru clienți mari, din țările UE. De pildă Germania va fi lovită mai ales în sectorul auto, unde România contribuie mult cu furnizarea de subansambluri.
Reacția BNR
Luni, 7 aprilie, cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al BNR se va reuni pentru a discuta, printre altele, despre noua realitate economică generată de tarifele lui Donald Trump, au confirmat pentru HotNews surse din cadrul Băncii. Înainte de discuțiile de luni, celor 9 li se vor prezenta în aceste zile diferite scenarii economice, făcute de unul din comitetele de specialitate din interiorul BNR.
În cadrul întâlnirii de luni va fi luată și o decizie de politică monetară, privind dobânda cheie cu care opereaza BNR.
„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel”, a declarat joi șefa Comisiei Europene la Samarkand, în Uzbekistan, înaintea unui summit al parteneriatului UE-Asia Centrală.

Ursula von der Leyen nu a oferit detalii cu privire la viitoarele măsuri ale blocului comunitar. UE intenționează să impună în această lună tarife compensatorii pentru bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro (28,4 miliarde de dolari), ca răspuns la tarifele americane pentru oțel și aluminiu care au intrat în vigoare la 12 martie, amintește Reuters
Donald Trump a anunțat miercuri seară un tarif minim de 10% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, dând startul unui război comercial global care amenință să crească inflația și să blocheze creșterea economică din SUA și din întreaga lume.
„Consecințele se vor simți imediat”
„Consecințele se vor simți imediat. Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente, medicamentele vor costa mai mult, precum și transportul, inflația va crește, iar acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile, mari și mici, vor avea de suferit din prima zi”, a spus șefa CE.