DOCUMENT Datoria statului a urcat din nou

DOCUMENT Datoria statului a urcat din nou
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 07:23

Datoria statului a crescut în luna iulie cu 16 miliarde de lei și a ajuns astfel la 876,3 miliarde lei, potrivit celor mai recente date analizate de Profit.ro. Ca procentaj din PIB, datoria se situează la 52%, în urcare de la 51,1% în iunie. La final de 2023, datoria s-a situat la 783,5 miliarde lei, reprezentând 48,8% din PIB.

Profit.ro a anunțat, citând informații din proiectul de plan fiscal pe șapte ani, obținut pe surse, că datoria statului este estimată să ajungă la finalul anului 2024 la 923,2 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Explozii și focuri de armă la Ankara. Autoritățile turce denunță un atac terorist CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Explozii și focuri de armă la Ankara. Autoritățile turce denunță un atac terorist
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 2031, an în care se încheie planul fiscal pe șapte ani asumat în raport cu Comisia Europeană, datoria României s-ar situa la 1.749,1 miliarde lei, 61,45 din PIB.

Datoria este calculată conform metodologiei UE.

Guvernul mizează pe investiții

"În vederea menținerii indicatorului datorie guvernamentala în PIB la un nivel sustenabil Guvernul are în vedere următoarele măsuri privind stimularea creșterii economice:

Decizie pregătită - Comercianții de alimente, fertilizanți, furaje și pesticide, obligați să urce masiv adaosul comercial plafonat CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - Comercianții de alimente, fertilizanți, furaje și pesticide, obligați să urce masiv adaosul comercial plafonat
  • Cheltuielile pentru investiții publice pentru anul 2024, sunt estimate să ajungă la 6,9% din PIB. Investițiile publice sunt așteptate să aibă un impact pozitiv asupra potențialului de creștere al economiei, mai ales în condițiile unei perspective economice afectate de incertitudini generate de tensiunile geo-politice, creșterea prețurilor, înăsprirea condițiilor financiare, etc. În plus, România va beneficia considerabil de pe urma mecanismelor de finanțare europene pe care le are la dispoziție. Astfel, în cadrul politicii de Coeziune 2021-2027, România are alocate fonduri europene în valoare de 31,35 miliarde euro, iar prin Mecanismul de redresare și reziliență, are un buget alocat de 27 miliarde euro din care 12,1 miliarde euro sunt finanțări nerambursabile, iar 14,9 miliarde euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut. Implementarea PNRR, va presupune realizarea de reforme și investiții în domenii cheie ale economiei (infrastructură, educație, sănătate, agricultură, mediu și energie), care vor spori considerabil potențialul de creștere sustenabilă, sprijinind digitalizarea economiei și tranziția verde", arată o notă care însoțește raportul privind datoria publică.

Raport privind datoria

DOCUMENT Datoria statului a urcat din nou

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor