Banca Reglementelor Internaționale: Creșterea datoriei guvernamentale pe fondul mai multor alegeri majore ar putea afecta piețele financiare

Banca Reglementelor Internaționale: Creșterea datoriei guvernamentale pe fondul mai multor alegeri majore ar putea afecta piețele financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 19:17

Banca Reglementelor Internaționale (BRI) a avertizat că creșterea datoriei guvernamentale pe fondul mai multor alegeri majore din acest an ar putea afecta piețele financiare mondiale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Numită banca centrală a bancherilor centrali, BRI a spus că economia mondială este pe cale de ”o aterizare lină” de care mulți economiști s-au îndoit atunci când ratele dobânzilor au crescut, dar a spus că factorii de decizie, în special politicienii, trebuie să fie atenți, scrie News.ro.

Turcia - scoasă de pe lista gri a țărilor monitorizate pentru spălarea banilor CITEȘTE ȘI Turcia - scoasă de pe lista gri a țărilor monitorizate pentru spălarea banilor

Datoria guvernamentală globală este deja la niveluri record, iar alegerile, de la votul prezidențial din SUA din noiembrie, la alegerile recente din Mexic și Africa de Sud, până la scrutinurile din Franța și Marea Britanie, toate prezintă riscuri.

Directorul general al BIS, Agustin Carstens, a declarat că ratele dobânzilor nu vor reveni la niveluri ultra-scăzute și presiunile asupra costurilor din cauza îmbătrânirii populației, schimbările climatice și reconstrucția capacităților de apărare, planurile de stimulare economică și o creștere generală a protecționismului ar putea perturba piețele sensibile.

”Pot să vă surprindă fără prea multă preaviz”, a spus Carstens reporterilor, în timp ce BRI și-a publicat raportul anual, subliniind turbulențele de pe piețele Marii Britanii în urma planurilor bugetare ale prim-ministrului de atunci, Liz Truss, care au pus unele fonduri de pensii în pericol de colaps.

Pe lângă preocupările persistente cu privire la nivelul datoriei SUA, prima de risc pentru datoria franceză a crescut în această lună la cel mai ridicat nivel de la criza din zona euro din 2022, după ce președintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la guvernare un guvern de extrema dreaptă.

Carstens a spus că BRI nu nominalizează ”un guvern sau altul”, dar că mesajul este clar.

”Ele (guvernele) trebuie să întrerupă creșterea datoriei publice și să accepte că ratele dobânzilor ar putea să nu revină la nivelurile ultra-scăzute de dinainte de pandemie. Avem nevoie de o bază solidă pe care să construim”, a spus el.

Cu toate acestea, aspectul pozitiv este că băncile centrale țin sub control inflația care a atins maxime ale ultimelor decenii, după pandemia de COVID-19 și apoi invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, care a tulburat piețele de mărfuri.

”Comparativ cu anul trecut, trebuie să spun că suntem într-un loc mult mai bun”, a spus fostul guvernator al băncii centrale mexicane.

tbi bank a emis obligațiuni de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI tbi bank a emis obligațiuni de 20 milioane euro

Deși Carstens a spus că băncile centrale merită laude pentru că au parcurs o cale dificilă, care ar fi putut duce la un val de recesiuni, el a adăugat că trebuie să persevereze, asemănând lupta împotriva inflației cu un tratament cu antibiotice pentru a combate o boală.

El a descris un scenariu ”extrem”, în care inflația crește din nou și băncile centrale trebuie să crească în continuare dobânzile. Dar nu asta se așteaptă BRI.

Cu toate acestea, unele lucruri vor fi esențiale, inclusiv prețurile bunurilor și serviciilor, care, în raport cu bunurile de bază, rămân cu mult sub tendința pre-pandemică în multe țări.

Salariile reale în raport cu costul acelor bunuri și servicii au pierdut, de asemenea, teren în timpul amplificării inflației.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca reglementelor internaționale
datorie