Spania dă satisfacție propriilor cetățeni și pune stop închirierii locuințelor în scop turistic

Spania dă satisfacție propriilor cetățeni și pune stop închirierii locuințelor în scop turistic
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 20:21

Guvernul spaniol a anunțat că va lua măsuri împotriva închirierii locuințelor pe termen scurt și în scop turistic, pe fondul creșterii nemulțumirii localnicilor care se simt excluși de pe piața imobiliară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Executivul de la Madrid va investiga locuințele listate pe platforme precum Airbnb și Booking.com pentru a verifica dacă au autorizațiile necesare, a anunțat ministrul drepturilor sociale, Pablo Bustinduy. „Dacă o locuință nu are autorizația pentru turism, publicitatea pe platformele online ar trebui să fie ilegală și în consecință pedepsită”, a spus Pablo Bustinduy într-un interviu pentru postul public de televiziune TVE.

EXCLUSIV Lituanienii de la Apex Alliance pregătesc vânzarea unui hotel Hilton în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lituanienii de la Apex Alliance pregătesc vânzarea unui hotel Hilton în România

Spania se chinuie să găsească un echilibru între susținerea turismului, unul din motoarele economiei, și răspunsul la îngrijorările localnicilor care nu mai pot să își permită să închirieze o locuință, pentru că proprietarii preferă să le închirieze turiștilor, arată Agerpres.

Primarul din Barcelona, Jaume Collboni, a menționat o creștere cu 68% a chiriilor în ultimul deceniu drept unul din argumentele pentru recentul său plan privind eliminarea tuturor contractelor de închiriere a locuințelor pe perioade scurte în Barcelona până în 2028.

În replică, Apartur, o asociație care îi reprezintă pe proprietarii de apartamente închiriate în scop turistic, susține că măsura este echivalentă cu o expropriere, în timp ce Curtea Constituțională din Spania analizează dacă măsura este una legală.

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center

La rândul său, premierul Pedro Sanchez a anunțat recent că guvernul va pune la punct un registru al proprietăților închiriate în scop turistic, în ideea de a limita numărul locuințelor scoase la închiriere.

Locuitorii din Barcelona, Insulele Canare și Malaga au protestat în ultimele săptămâni față de creșterea numărului de locuințe închiriate în scop turistic, în condițiile în care în aceste zone preferate de turiști muncitorii sezonieri din industria ospitalității au probleme în a-și găsi spații de cazare, și mulți sunt nevoiți să doarmă în rulote și chiar și în automobile.

O comună din Suedia - inundată cu oferte după ce a scos la vânzare terenuri la un preț de 10 eurocenți metrul pătrat. Fenomen de tip bulgăre de zăpadă CITEȘTE ȘI O comună din Suedia - inundată cu oferte după ce a scos la vânzare terenuri la un preț de 10 eurocenți metrul pătrat. Fenomen de tip bulgăre de zăpadă

Guvernul de la Madrid analizează de asemenea măsuri pentru a limita închirierea pe termen mediu a locuințelor, de la una până la 11 luni, și ar putea da vecinilor din clădirile de apartamente un cuvânt de spus atunci când un proprietar vrea să își listeze proprietate pe o platformă de închiriere, a declarat marți ministrul pentru Locuințe, Isabel Rodriguez. „Trebuie să protejăm drepturile sociale, cum este dreptul la locuință”, a declarat Isabel Rodriguez pentru postul de radio Cadena SER.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
locuinte