Turneul Eras al lui Taylor Swift nu este singurul care menține inflația ridicată în zona euro, spune Christine Lagarde

Turneul Eras al lui Taylor Swift nu este singurul care menține inflația ridicată în zona euro, spune Christine Lagarde
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 11:43

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că Turneul Eras al lui Taylor Swift nu este singurul care menține inflația ridicată în zona euro, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Lagarde a spus că, deși inflația serviciilor a rămas persistentă luna trecută în blocul celor 20 de țări care folosesc euro, coincizând cu etapa europeană a turneului lui Swift, nu poate fi atribuită doar unui singur interpret, scrie News.ro.

Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut

”Nu este vorba doar de Taylor Swift, știți. Au venit și alții”, a spus Lagarde în Sintra, Portugalia.

Lagarde a răspuns la o întrebare dacă turneul lui Swift a stimulat inflația serviciilor, una dintre măsurile urmărite îndeaproape de BCE.

Impactul economic al turneului sold-out al lui Swift a fost bine documentat și vine pe fondul îngrijorărilor că băncile centrale ar putea să nu fi depășit toate problemele în lupta lor împotriva inflației.

Termeni precum ”Swiftflation” și ”Swiftonomics” au apărut anul trecut, în urma unei creșteri a cheltuielilor pentru servicii precum hoteluri, zboruri și restaurante, în jurul spectacolelor ei.

Analiștii au sugerat chiar că impactul asupra valorilor cheie ale inflației din Regatul Unit în timpul concertelor de la Londra ar putea determina Banca Angliei să amâne o reducere anticipată a ratei dobânzii din septembrie.

Cu toate acestea, cheltuielile crescute ale consumatorilor în jurul altor turnee muzicale importante, cum ar fi cele susținute de Bruce Springsteen, P!nk și Sting, se spune că oferă, de asemenea, un impuls economic.

”Serviciile sunt cele mai dificile”, a remarcat Lagarde, adăugând că ”juriul nu s-a hotărât încă” dacă această persistență a inflației este permanentă.

Inflația serviciilor din zona euro s-a menținut constantă, la 4,1% în iunie, a anunțat agenția de statistică a Uniunii Europene. Eurostat.

Inflația de bază, excluzând efectele volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului și tutunului, s-a menținut la 2,9% față de luna precedentă, cu puțin peste cea de 2,8% estimată de economiști.

Între timp, inflația generală a încetinit la 2,5% în iunie, de la 2,6% în mai, în conformitate cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters.

Largarde a vorbit la conferința anuală de politică monetară a BCE, unde bancherii centrali globali sunt reuniți pentru a discuta perspectivele inflaționiste și calea viitoare a ratelor dobânzilor.

Ea a adăugat că BCE este acum ”foarte avansată” în combaterea inflației, dar a remarcat că au rămas incertitudini.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
taylor swift