Acțiunile europene au pierdut avansul, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice. UniCredit s-a apreciat cu 4%

Acțiunile europene au pierdut avansul, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice. UniCredit s-a apreciat cu 4%

Foto: Wikimedia Commons

scris 24 oct 2016

Acțiunile europene au pierdut câștigurile din prima jumătate a zilei și au încheiat prima sesiune din această săptămână cu un declin marginal, de sub 0,1%, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice.

Indicele pan-european Europe Stoxx 600 s-a depreciat cu 0,01%, după ce pe parcursul zilei a crescut cu până la 0,8%, susținut de avansul titlurilor din Spania, unde un acord politic convenit în weekend a pus capăt blocajului de formare a unui guvern conservator de către Mariano Rajoy, dar și de datele peste așteptări privind economia zonei euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Markit referitor la intențiile de achiziții ale managerilor din industrie din zona euro a urcat la 53,3 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni. Totodată, indicele Markit pentru sectorul serviciilor a atins 53,5 puncte, cea mai mare valoare din ultimele nouă luni. Analiștii estimau un punctaj de 52,6 puncte pentru sectorul industriei și de 52,4 puncte pentru servicii.

Prețurile petrolului scad din cauza refuzului Irakului de a participa la reducerea producției de către OPEC CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului scad din cauza refuzului Irakului de a participa la reducerea producției de către OPEC

Principalele burse europene au închis “pe verde” luni, cu excepția pieței londoneze, unde indicele de referință FTSE 100 s-a depreciat cu 0,5%. Indicele DAX 30 (Frankfurt) a urcat cu 0,5%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,4%. Dintre piețele de la “periferie”, bursa de la Madrid a consemnat cel mai mare avans, de 1,3%. Mariano Rajoy și-a asigurat realegerea în funcția de premier al Spaniei, după ce socialiștii rivali nu s-au mai opus ca partidul său conservator să formeze un guvern minoritar.

Acțiunile producătorului elvețian de semințe și pesticide Syngenta, cu activități și în România, au scăzut cu 5,8%, după ce grupul chinez ChemChina a depășit termenul până la care trebuia să soluții pentru atenuarea îngrijorărilor autorităților europene antitrust cu privire la preluarea Syngenta.

În sectorul bancar, titlurile UniCredit s-au apreciat cu 4%, în urma informațiilor potrivit cărora miliardarul Leonardo Del Vecchio, președintele Luxottica și acționar minoritar al băncii, nu crede că UniCredit are nevoie de o majorare de capital, potrivit MarketWatch. Del Vecchio, al doilea cel mai bogat italian, cu o avere estimată la 18,7 miliarde de dolari, are o participație de aproape 2% la UniCredit.

Băncile spaniole Bankia și CaixaBank au avansat cu 4%, respectiv 4,8%, în timp ce acțiunile Banca Monte dei Paschi di Siena au crescut cu 28,3%, în așteptarea prezentării noului plan de afaceri de către directorul general Marco Morelli, cel care a preluat conducerea băncii luna trecută.

Pe de altă parte, companiile energetice au închis ziua în teritoriu negativ, influențate de scăderea cotațiilor petrolului cu peste 2%, după ce Irakul a indicat că nu va participa la acordul anunțat de OPEC pentru reducerea producției cartelului.

Acțiunile BP s-au depreciat cu 1,2%, cele ale Anglo American cu 2,6%, iar titlurile Royal Dutch Shell cu 0,2%.

În jurul orei 19:30, barilul de Brent era în scădere cu 2,3%, la 50,63 dolari, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 49,77 dolari/baril, în coborâre cu 2,1% comparativ cu închiderea de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
unicredit