Acțiunile europene au pierdut avansul, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice. UniCredit s-a apreciat cu 4%

Acțiunile europene au pierdut avansul, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice. UniCredit s-a apreciat cu 4%

Foto: Wikimedia Commons

scris 24 oct 2016

Acțiunile europene au pierdut câștigurile din prima jumătate a zilei și au încheiat prima sesiune din această săptămână cu un declin marginal, de sub 0,1%, trase în jos de companiile farmaceutice și energetice.

Indicele pan-european Europe Stoxx 600 s-a depreciat cu 0,01%, după ce pe parcursul zilei a crescut cu până la 0,8%, susținut de avansul titlurilor din Spania, unde un acord politic convenit în weekend a pus capăt blocajului de formare a unui guvern conservator de către Mariano Rajoy, dar și de datele peste așteptări privind economia zonei euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Markit referitor la intențiile de achiziții ale managerilor din industrie din zona euro a urcat la 53,3 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni. Totodată, indicele Markit pentru sectorul serviciilor a atins 53,5 puncte, cea mai mare valoare din ultimele nouă luni. Analiștii estimau un punctaj de 52,6 puncte pentru sectorul industriei și de 52,4 puncte pentru servicii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile petrolului scad din cauza refuzului Irakului de a participa la reducerea producției de către OPEC CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului scad din cauza refuzului Irakului de a participa la reducerea producției de către OPEC

Principalele burse europene au închis “pe verde” luni, cu excepția pieței londoneze, unde indicele de referință FTSE 100 s-a depreciat cu 0,5%. Indicele DAX 30 (Frankfurt) a urcat cu 0,5%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,4%. Dintre piețele de la “periferie”, bursa de la Madrid a consemnat cel mai mare avans, de 1,3%. Mariano Rajoy și-a asigurat realegerea în funcția de premier al Spaniei, după ce socialiștii rivali nu s-au mai opus ca partidul său conservator să formeze un guvern minoritar.

Acțiunile producătorului elvețian de semințe și pesticide Syngenta, cu activități și în România, au scăzut cu 5,8%, după ce grupul chinez ChemChina a depășit termenul până la care trebuia să soluții pentru atenuarea îngrijorărilor autorităților europene antitrust cu privire la preluarea Syngenta.

În sectorul bancar, titlurile UniCredit s-au apreciat cu 4%, în urma informațiilor potrivit cărora miliardarul Leonardo Del Vecchio, președintele Luxottica și acționar minoritar al băncii, nu crede că UniCredit are nevoie de o majorare de capital, potrivit MarketWatch. Del Vecchio, al doilea cel mai bogat italian, cu o avere estimată la 18,7 miliarde de dolari, are o participație de aproape 2% la UniCredit.

Băncile spaniole Bankia și CaixaBank au avansat cu 4%, respectiv 4,8%, în timp ce acțiunile Banca Monte dei Paschi di Siena au crescut cu 28,3%, în așteptarea prezentării noului plan de afaceri de către directorul general Marco Morelli, cel care a preluat conducerea băncii luna trecută.

Pe de altă parte, companiile energetice au închis ziua în teritoriu negativ, influențate de scăderea cotațiilor petrolului cu peste 2%, după ce Irakul a indicat că nu va participa la acordul anunțat de OPEC pentru reducerea producției cartelului.

Acțiunile BP s-au depreciat cu 1,2%, cele ale Anglo American cu 2,6%, iar titlurile Royal Dutch Shell cu 0,2%.

În jurul orei 19:30, barilul de Brent era în scădere cu 2,3%, la 50,63 dolari, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 49,77 dolari/baril, în coborâre cu 2,1% comparativ cu închiderea de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
unicredit