ULTIMA ORĂ România interzice subvențiile de stat pentru centrale de apartament. NU și instalarea lor

ULTIMA ORĂ România interzice subvențiile de stat pentru centrale de apartament. NU și instalarea lor
scris astăzi, 02:00

Autoritățile de la București au pregătit, cu întârziere, transpunerea parțială în legislația românească a unei Directive UE din vara anului 2024, care prevede că, cel târziu de la 1 ianuarie 2025, statele membre ale Uniunii nu mai acordă subvenții de stat pentru instalarea de ″cazane autonome alimentate cu combustibili fosili″, adică pentru montarea de centrale de apartament pe gaze, relevă actul analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În anii trecuți, mai multe primării din România, fără sisteme centralizate de încălzire sau cu încălzire centralizată disfuncțională, au acordat subvenții locuitorilor pentru montarea de centrale de apartament.

Urmărește-ne și pe Google News
ATENȚIE - A apărut o nouă fraudă, acum cu titluri Fidelis și Tezaur. Exemplu de discuție: Bună ziua, vă sun din partea Bursei de Valori București CITEȘTE ȘI ATENȚIE - A apărut o nouă fraudă, acum cu titluri Fidelis și Tezaur. Exemplu de discuție: Bună ziua, vă sun din partea Bursei de Valori București

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe, se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili″, prevede documentul.

Prin stimulente se înțelege ″sprijin economic acordat din fonduri publice de către autoritățile administrației publice centrale sau locale și de entitățile finanțate și administrate direct de către acestea, care nu au caracter industrial sau comercial″. Sunt considerate stimulente financiare inclusiv, dar fără a se limita la, granturi directe acordate cumpărătorilor, instalatorilor și părților terțe, instrumente de finanțare și financiare de facilitare precum împrumuturile pentru eficiență energetică și ipotecile pentru renovarea clădirilor, contractele de performanță energetică, stimulentele fiscale precum cotele reduse de impozitare pentru lucrările și materialele de renovare, schemele de impozitare, schemele de facturare, fondurile de garantare, fondurile care vizează renovările aprofundate, fondurile care vizează renovările cu un prag minim semnificativ de economii de energie și standarde de portofoliu ipotecar vizate.

Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat CITEȘTE ȘI Fără precedent - Președinte american, găsit vinovat pentru 34 de acuzații. Este însă eliberat necondiționat

″Stimulentele financiare vizează atât utilizatorii finali cât și instalatorii, producătorii și terții sau operatorii economici implicați în instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili. Procedurile de achiziții publice și/sau contractele de achiziții publice realizate pentru sistemele de încălzire din clădirile deținute de către organismele publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat sau din bugetele locale, în condițiile în care astfel de contracte reflectă condițiile pieței și nu includ nicio formă de subvenție, nu sunt considerate ca făcând parte din categoria stimulentelor financiare″, mai prevede proiectul de ordonanță simplă.

Directiva UE 2024/1275 privind performanța energetică a clădirilor mai stipulează că ″Statele membre depun eforturi pentru a înlocui cazanele autonome pe bază de combustibili fosili din clădirile existente, în concordanță cu planurile naționale de eliminare treptată a cazanelor pe bază de combustibili fosili″ și ″(...) furnizează proprietarilor sau locatarilor clădirilor informații (...) privind înlocuirea cazanelor înlocuirea cazanelor cu combustibil fosil cu alternative mai sustenabile″.

ULTIMA ORĂ SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de rușii de la Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SUA și UK au sancționat cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de rușii de la Gazprom, cu benzinării și zăcăminte de hidrocarburi în România

De asemenea, actul normativ european menționează că planurile naționale de renovare a clădirilor trebuie să includă printre politicile și măsurile puse în aplicare și planificate ″decarbonizarea încălzirii și răcirii, inclusiv prin intermediul rețelelor de încălzire și răcire centralizată, și eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea unei eliminări treptate complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040″. 

Aceste prevederi din Directivă legate de înlocuirea/eliminarea centralelor de apartament nu apar însă în proiectul românesc redactat acum.

NATO nu va susține noua țintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar își va ridica pragul CITEȘTE ȘI NATO nu va susține noua țintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar își va ridica pragul

Acesta definește astfel cazanul autonom alimentat cu combustibili astfel: ″Ansamblu format din corpul cazanului și arzător, destinat să transmită fluidelor căldura degajată prin arderea unui combustibil fosil, și care nu este combinat cu un alt generator de căldură ce utilizează energie din surse regenerabile. Sunt considerate cazane autonome alimentate cu combustibili fosili și cazanele alimentate cu gaz, dacă în momentul instalării acestora, rețeaua locală de gaze transportă predominant gaze naturale. Nu sunt considerate cazane autonome sobele și sistemele de microcogenerare care produc energie electrică și termică la nivelul clădirii″.

Interdicția de subvenționare de la stat nu vizează proiectele de centrale electrice pe gaze mari, comerciale, finanțate prin diverse tipuri de fonduri UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrale de apartament
interzicere centrale de apartament
încălzire rezidențială
subvenții încălzire
decarbonare încălzire