Panfora Oil&Gas, companie locală controlată de MOL, gigantul petrolier al Ungariei, renunță la participațiile deținute în calitate de concesionar la două zăcăminte de hidrocarburi din vestul României, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Este vorba de perimetrele petroliere EX1-Voivozi din județul Bihor și EX5-Adea din județul Arad.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cei de la Pandora dețin 30% din drepturile aferente concesiunii Voivozi și 20% din cele ale concesiunii Adea.
În ambele cazuri, participațiile majoritare (de 70%, respectiv 80%) se află în posesia subsidiarei locale Sand Hill Petroleum a companiei britanice de operare de active de extracție de țiței și gaze EMOV Ltd.
Perimetrul Voivozi se află chiar la granița româno-maghiară, aproape de concesiunea Újléta, operată de Sand Hill Petroleum în Ungaria, unde compania a forat cu succes mai multe sonde de explorare în 2017 și a început deja să producă gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Șeful și fondatorul Northvolt demisionează, după ce compania, una dintre cele mai mari speranțe ale Europei, a ajuns în fază de faliment. Activitățile companiei se separăPanfora Oil&Gas s-a înțeles însă cu Sand Hill Petroleum să îi transfere deținerile minoritare la perimetrele Voivozi și Adea, cele 2 companii solicitând deja Guvernului să aprobere transferul.
″Soluția (...) transferului a avut în vedere faptul că, dacă s-ar alege varianta scoaterii la concurs public de ofertă, activitatea ar fi întreruptă pe perioada concursului și aprobarea acordului de concesiune. Prin transfer se asigură protejarea intereselor statului român privind valorificarea resurselor petroliere, prin accesul imediat și necondiționat la aceste resurse. Mai mult de atât, din analiza rezultatelor deja obținute de către titulari, operațiunile petroliere trebuie continuate, în contextul necesității realizării unei explorări sustenabile și trecerii într-un timp cât mai scurt la dezvoltare – exploatare″, se menționează într-un document oficial văzut de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Constructorii chinezi au început să pună asfalt la un nou lot din prima și singura autostradă construită de ei în RomâniaSand Hill Petroleum, care este al treilea producător de gaze naturale ca volum de extracție din Ungaria, unde deține și două unități de procesare, tratare și înmagazinare a gazelor, precum și un proiect de producție și stocare de hidrogen, a fost preluată anul trecut în proporție de 88% de către EMOV Ltd, după cum a relatat Profit.ro.
EMOV, înființată în 2019, este controlată și condusă de către britanicul Jeremy Huck. Acesta are o experiență bogată în Rusia, unde a și studiat, de altfel, la Institutul Energetic de la Moscova.
El a mai fost, pe rând, șeful filialei Anderman International din Rusia și președintele Consiliului de Administrație al JV Chernogorskoye, ocupâmd și poziții executive la gigantul BP, inclusiv la Moscova. Ultima funcție înainte de a demara EMOV a fost cea de CEO la Nobel Upstream, cu afaceri în Azerbaidjan.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie de tehnologie de apărare din Europa, furnizor și al Forțelor Armate Române de câteva decenii, este investigată pentru corupțiePanfora Oil&Gas din grupul maghiar MOL mai deține în România, în calitate de concesionar și operator unic, perimetrul petrolier Curtici din județul Arad, pe care se derulează lucrări de explorare.
Cei de la MOL și-au înființat anul acesta în România și o subsidiară specializată în servicii anexe extracției de hidrocarburi. Printre administratorii companiei nou-înființate se numără un vicepreședinte senior al grupului MOL, cu responsabilități în zona de activități de explorare și producție, care anterior a fost director financiar pentru operațiunile offshore ale MOL din Marea Nordului.