Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT), a demarat contractarea lucrărilor necesare întăririi sistemului în perspectiva construirii și punerii în funcțiune, nu mai devreme de 2028, a celor 2 centrale de producție de energie electrică pe gaze noi, de la Ișalnița și Turceni, prevăzute de planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia (CEO), cu putere instalată însumată de peste 1.300 MW.
Operatorul de transport a scos la licitație un contract de achiziție publică ce are ca obiecte creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale Sucursalei Electrocentrale Ișalnița a CEO, construirea conductei Nodul Tehnologic Hurezani – Bibești – Nodul Tehnologic Turburea, punerea în siguranță a subtraversării râului Gilort cu conducta Țânțăreni - Turceni a Sucursalei Electrocentrale Turceni a CEO și creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Electrocentrale Turceni.
Valoarea totală a contractului este estimată în intervalul 60,86 milioane lei – 73,03 milioane lei plus TVA, iar durata – la 20 de luni de la atribuire. Ofertele pot fi depuse până pe 14 februarie.
După cum a relatat Profit.ro, România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale CEO și a carierelor miniere care le alimentează cu până la 3 ani față de deadline-ul din prezent, prevăzut de planul de restructurare convenit cu Bruxelles-ul și de legislația în vigoare a decarbonării sistemului energetic național. Asta pentru că investițiile CEO în unități de producție de noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total și 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate față de program.
Centralele solare ar fi trebuit puse în funcțiune în iunie 2024, iar grupurile pe gaze au ca termen de finalizare iunie 2026. Cu totul, planul de restructurare are ca termen limită de implementare sfârșitul lui 2026. Însă cele mai recente estimări ale CEO arată că centralele pe gaze ar putea fi puse în funcțiune abia în martie și iulie 2028, iar parcurile fotovoltaice – în iunie și noiembrie 2026.
Complexul are în vedere construirea unui grup pe gaze de 850 MW la Ișalnița, în parteneriat cu Alro Slatina, și a unuia de 475 MW la Turceni, alături de Tinmar Energy.