Investitorii instituționali nu au venit la prima ofertă publică a unei companii din domeiul energiei geotermale

Investitorii instituționali nu au venit la prima ofertă publică a unei companii din domeiul energiei geotermale

Sursa foto: Photoking | Dreamstime.com

scris vineri, 20:17

După ce tranșa de retail a operațiunii de listare a companiei Green Tech International fost subscrisă în proporție de doar jumătate, datele finale ale ofertei furnizate de broker indică o participare nesemnificativă pe segmentul fondurilor de investiții.

Compania Green Tech International (GREEN), cu proiecte ambițioase în zona energiei geotermale, a fost primită cu prudență de piață, doar un sfert din titlurile puse în vânzare fiind subscrise de investitori. Datele de închidere ale acesteia furnizate de intermediaruil Swiss Capital arată pe tranșa investitorilor individuali au fost exprimate opțiuni de cumpărare pentru doar 25.500 de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Electrica către clienți - a decis stornarea unor facturi CITEȘTE ȘI ANUNȚ Electrica către clienți - a decis stornarea unor facturi

Acestea au fost alocate la prețul minim de 15,00 lei/acțiune, care devine prețul ofertei și care situează participarea instituționalilor la numai 1,28% din cele 2,00 milioane acțiuni oferite, respectiv suma de 382.000 de lei.

Mai receptivi au fost investitorii individuali care au introdus peste 100 de ordine care au reprezentat opțiuni achiziția unui număr de aproape 509.000 de acțiuni.

Cei care au subscrius în primele 3 zile ale ofertei beneficiază de un preț de 14,25 lei/acțiune, astfel încât valoarea totală a operațiunii de piață cu o rată de subscriere de 26,72% depășește cu puțin pragul de 8 milioane de lei. Emitentul miza pe o finanțare de 31,80 miliaone lei, conform prospectului de ofertă.

Banca Transilvania, BRD și Raiffeisen acordă un credit sindicalizat în agricultură. Grup Șerban Holding - prima operațiune de acest tip din istoria sa CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, BRD și Raiffeisen acordă un credit sindicalizat în agricultură. Grup Șerban Holding - prima operațiune de acest tip din istoria sa

Opțiunea de supra-alocare pentru achiziția suplimentară a 300.000 de titluri, eventual necesare într-un program de stabilizare, nu a fost exercitată, conform notificării către Bursă.

Interesul restrâns al investitorilor față de oferta Green Tech trădează o anumită reticență a pieței, mediul bursier românesc fiind departe de efervescența anului 2021 când apetitul era foarte ridicat față de firmele noi care veneau cu plasamente private sau oferte publice de listare.

„Fondurile la îndemâna tuturor” au ajuns la active istorice CITEȘTE ȘI „Fondurile la îndemâna tuturor” au ajuns la active istorice

Participarea redusă poate fi pusă pe seama unor factori multipli în care desfășurarea sa la sfârșitul de an, când nu toți investitorii sunt activi în piață este doar o parte din explicație. Operațiunea de listare desfășurată la cumpăna anilor 2021-2022 de ABN Systems (ABN), firmă care vinde produse sub marca Tellur, a gâfâit, de asemenea, și a avut nevoie de o prelungire a etapei de subscriere pentru a atrage sume suplimentare.

Proiectul din zona energiei geotermale vine într-un răstimp în care sectorul de energie regenerabilă arată dificultăți, în care susținerea din mediul politic a fost în contracție pentru acest segment și în care chiar corporații mari la nivel mondial au bătut în retgragere față de obiectivele „verzi”.

FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini” CITEȘTE ȘI FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

Complexitatea proiectului integrat care include și o componentă de agribusiness este în măsură, de asemenea, să descurajeze investitorii individuali care au arătat prudență față de planul de business care arată o majorare de aproape 100 de ori în doar 6-7 ani a veniturilor unei companii al cărui istoric al situațiilor financiare nu este convingător.

Monetizarea redusă a sondelor geotermale în trecutul deja de 12 ani al companiei și ponderea mare a instalațiilor neutilizate indicate de auditori au ținut departe investitorii de retail care deja arată o oboseală față de piața AeRO a proiectelor de creștere și care a adus multe dezamăgiri în etapa anilor 2022-2024 a dobânzilor ridicate.

CONFIRMARE Piața derivatelor – în impas. Dosarul de autorizare al Contrapărții Centrale este retras de la ASF. Procesul o ia de la capăt CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Piața derivatelor – în impas. Dosarul de autorizare al Contrapărții Centrale este retras de la ASF. Procesul o ia de la capăt

Green Tech International deține sonde geotermale în zona Călimănești din județul Vâlcea, are un amplu proiect pentru dezvoltarea unei centrale geotermale și a unei rețele de termoficare aferente în București și a achiziționat o companie din Timiș, unde vizează dezvoltarea unei culturi de roșii cherry.

Emitentul care a lansat oferta publică și la jumătatea acestui an prindea în raportarea neauditată active totale de 307,98 milioane lei deține 85% din compania Geotherm Distribution, împreună cu Geotherm are o participație de 73,97% din Apoterm Nădlac și mai are 100% din acțiunile Horti Green Invest.

Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie CITEȘTE ȘI Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie

„Obiectivul Green Tech este de a impulsiona decarbonizarea sistemelor de încălzire și răcire prin investiții de termoficare urbană pentru toate orașele din România în care are sonde geotermale”, spune prospectul ofertei publice aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Documentul dă indicații și asupra destinației sumelor vizate a fi atrase în oferta publică. În primul rând este vorba despre dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimănești, Vâlcea, pe baza utilizării a aproximativ 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea orașului Călimănești, depozite frigorifice și instalații de procesare a fructelor și legumelor.

Fondul Proprietatea inițiază demersurile pentru delistarea certificatelor de depozit de la Londra CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea inițiază demersurile pentru delistarea certificatelor de depozit de la Londra

De asemenea, prospectul vorbește potențiale oportunități precum achiziționarea de acțiuni în societăți care activează în domeniul agricol și alimentar, în domeniul energiei regenerabile sau în domenii industriale care utilizează intensiv încălzirea și răcirea care pot fi generale prin utilizarea energiei regenerabile, societăți din industrii care integrează vertical energia regenerabilă. Răscumpărarea acțiunilor proprii și achiziționarea de active în domeniul agricol, alimentar și al energiei regenerabile sunt menționate, deopotrivă ca destinații ale resurselor atrase.

Cheltuielile de capital sunt estimate la 389,2 milioane lei pentru parcul agroindustrial și la 188,9 milioane lei pentru infrastructura de la București, incluzând echiparea și repornirea sondelor aferente.

BVB explorează opțiunile de creare a unei burse de valori la Chișinău CITEȘTE ȘI BVB explorează opțiunile de creare a unei burse de valori la Chișinău

Green Tech International este deținută în proporție de 51,19% de AlpEurope Investments din Elveția, deținută de omul de afaceri Lars Alexander Haussmann, în vârstă de 55 de ani, în timp ce un pachet de 36,08% din titluri se află în posesia Henri Millardet AG, firmă controlată de Raluca Simu, proprietara comerciantului de ceasuri și bijuterii Cellini, soție a omului de afaceri Horia Simu.

Swiss Capital, care este și intermediar al operațiunii de listare, are o deținere de 10,08% din acțiuni și o participație mică, de 0,57% din titluri îi aparține cel care a condus, din partea statului, procesele de listare ale companiilor Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz (SNG) în toamna anului 2013.

AROBS Transilvania – parte într-un contract cu statul de peste 100 milioane lei CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – parte într-un contract cu statul de peste 100 milioane lei

În cazul unei subscrieri integrale, prospectul de emisiune menționa o reducere a participației AlpEurope Investments la 20,69% din titluri, în timp ce simularea prindea o diminuare mai atenuată, la 35,06% din titluri a deținerii Ralucăi Simu. Prospectul arată că miza de finanțare în cadrul ofertei publice este pentru suma de 31,80 milioane lei (6,38 milioane euro).

Horti Green Invest, achiziție recentă a Green Tech, este o firmă cu 16 sonde geotermale și 60 de hectare pentru proiecte de realizat în județul Timiș. Planul de business prevede finalizarea unui parc agroindustrial cu o suprafață cultivată de 2,53 hectare, destinată producției de roșii cherry. Capacitatea de producție ar urma să ajungă la 500 de tone pe an și veniturile estimate pentru anul 2027 ar urma să se ridice la 257,69 milioane lei.

Socep Constanța obține finanțare nerambursabilă de aproape 40 milioane lei pentru terminalul de containere CITEȘTE ȘI Socep Constanța obține finanțare nerambursabilă de aproape 40 milioane lei pentru terminalul de containere

Pentru București, emitentul are în vedere achiziționarea și extinderea unei rețele de termoficare în nordul Bucureștiului, în paralel cu construcția unei stații geotermale în zona Pieței Presei cu un developer imobiliar.

Activele de exploatare a apelor termale erau la data raportului de audit realizat în vederea ofertei neutilizate, în conservare, fără autorizații de funcționare reînnoite. Auditorii menționează că „nu au existat venituri provenite din exploatarea acestor echipamente neutilizate, existând venituri din producția și comercializarea de energie geotermică și produse derivate numai printr-una din filialele sale”.

Glissando Garden Center își majorează profitul net cu aproape un sfert CITEȘTE ȘI Glissando Garden Center își majorează profitul net cu aproape un sfert

Este o stare surprinsă de bilanțuri. Punctul de plecare este jos. În anul 2023, Green Tech International a realizat un câștig pretaxare EBITDA de 4,22 milioane lei și un profit net de aproximativ 420.000 de lei.

Investitorii de retail au manifestat prudență față de planul de business care indică faptul că Green Tech, Geotherm Distribution și Horti Green Invest ar urma să ajungă în anul 2030 la venituri totale de 690,97 milioane lei, un câștig pretaxare EBITDA de 429,92 milioane lei și un profti net de 309,06 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
green tech international
swiss capital
bvb
bursa