Compania de stat Hidroelectrica pregătește reluarea lucrărilor de construire a hidrocentralelor Bumbești, Dumitra și Livezeni de pe râul Jiu, cu putere instalată cumulată de peste 65 MW, finalizate în proporție de aproape 89%, dar blocate în justiție de mai mult de 7 ani, relevă datele analizate de Profit.ro.
Proiectele celor 3 unități de producție de energie hidro au fost inițiate în urmă cu mai bine de 20 de ani, însă o serie de organizații de mediu susțin că ar ″mutila″ mai multe situri protejate Natura 2000.
Ele au obținut în decembrie 2017 anularea în justiție a autorizațiilor de construire pentru proiect, al cărui stadiu de execuție era la acel moment de aproape 89%.
La nivelul anului 2018, pentru proiect se cheltuiseră peste 155 milioane euro, potrivit Hidroelectrica.
Pentru obținerea de noi autorizații de construire, Hidroelectrica are nevoie de servicii de expertiză tehnică, care să evalueze starea lucrărilor executate și să stabilească eventuale măsuri de remediere, dat fiind cât timp a trecut de când nu s-a mai lucrat pe amplasament. Va fi verificată rezistența, stabilitatea și siguranța în exploatare a construcțiilor deja finalizate și se va stabili ce măsuri trebuie luate pentru reluarea lucrărilor.
Valoarea contractului de expertiză tehnică scos la licitație este estimată la 910.000 lei plus TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe 15 ianuarie 2025.
CITEȘTE ȘI FOTO BYD vine cu reduceri la mașini electrice. Recent a încărcat încă un vapor cu mii de mașini electrice și hibrid pentru a cuceri EuropaProiectele sunt dintre cele în legătură cu care Guvernul a decis în decembrie 2022, prin ordonanță de urgență și cu girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), să le declare ca fiind ″de interes public major″ și să le scutească de obligația efectuăriii evaluării de impact asupra mediului, precum și de la interdicția de reducere a Fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic, propunându-le totodată pentru finanțare nerambursabilă europeană, prin programul REPower EU.
Foarte recent, Guvernul a hotărât prin ordonanță de urgență că pot fi construite centrale de producție de energie electrică în arii naturale protejate, dacă proiectele sunt declarate de Executiv ca fiind ″de importanță națională în domeniul energiei electrice″. Aceste proiecte vor benefica și de scutire de taxele locale de eliberare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.