Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă

Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă
scris 19 mai 2016

Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, a elaborat un al doilea proiect de buget pe 2016, în care principalii indicatori sunt ajustați drastic în scădere față de prima variantă, care i-a fost respinsă de Guvern pentru necorelare între venituri și cheltuieli.

"Din analiza pieței pe secțiunile ofertă (producția totală și import) și cerere (potențialul de consum și înmagazinare) se constată o supraofertă de gaze naturale pentru trimestrele II și III 2016, condiții în care estimăm diminuarea cantităților de gaze interne și implicit a veniturilor generate din vânzarea acestora", se arată în nota de fundamentare a proiectului de buget pe anul acesta al Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului citat, compania estimează acum, pentru 2016, un profit net de 1,001 miliarde lei, cu 24,3% mai mic decât în prima variantă de proiect de buget, supusă aprobării acționarilor în martie și care a fost respinsă de Ministerul Energiei (1,323 miliarde lei). În consecință, suma estimată a dividendelor care urmează să fie distribuite acționarilor a fost și ea revizuită în scădere, cu 21,6%, de la 1,043 miliarde lei la 817,9 milioane lei.

Procurorii DNA solicită arestarea preventivă a 3 directori ai Complexului Energetic Oltenia CITEȘTE ȘI Procurorii DNA solicită arestarea preventivă a 3 directori ai Complexului Energetic Oltenia

Anul trecut, Romgaz a raportat un profit net de 1,18 miliarde lei.

Romgaz mizează în 2016 pe venituri totale de 3,81 miliarde lei, cu 15,7% mai mici decât cele prevăzute în varianta inițială de buget, care erau proiectate la 4,52 miliarde lei. În 2015, veniturile Romgaz s-au cifrat la 4,315 miliarde lei. Cel mai recent proiect de buget al Romgaz pe 2016 prevede venituri din exploatare de 3,778 miliarde lei, în scădere cu 15% față de cele realizate în 2015 și cu 16% față de prima variantă de buget pe anul acesta.

Cheltuielile totale, estimate la 2,572 miliarde lei în 2016, sunt proiectate în scădere cu 9,65% față de cele efectuate în 2015 și cu 10,5% comparativ cu prima variantă de proiect de buget pe anul acesta. Romgaz estimează pentru anul acesta investiții de 1,02 miliarde lei, cu aproape 9% sub nivelul prevăzut inițial în buget, de 1,12 miliarde lei.

La ședința AGA Romgaz de la finalul lunii martie, Ministerul Energiei, acționarul principal al companiei, a respins prima variantă de proiect de buget pe acest an elaborat de conducerea executivă a societății, după ce a constat că în document nu există o corelare între venituri și cheltuieli.

Borc: Profesionalizarea companiilor de stat, care sunt o povară la buget și introduc distorsiune în piață, este critică CITEȘTE ȘI Borc: Profesionalizarea companiilor de stat, care sunt o povară la buget și introduc distorsiune în piață, este critică

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Romgaz cere acționarului principal ajustarea indicatorilor de performanță în funcție de care se calculează bonusurile administratorilor companiei, susținând că acești indicatori nu mai pot fi îndepliniți din cauze obiective externe, aflate în afara controlului managementului societății, respectiv nerespectarea de către Guvern a calendarului de scumpire graduală a gazelor naturale din producția internă, suprataxarea producției de gaze, introducerea taxei de stâlp și scăderea cererii de gaze în România, inclusiv în ceea ce privește gazele din import.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 13,1% în primul trimestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 489,3 milioane lei, în principal din cauza reducerii consumului de gaze în România,

În plus, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, ELCEN a întrerupt de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze, iar Romgaz a cerut în instanță sechestru asigurător asupra activelor ELCEN pentru datorii de peste 320 milioane lei reprezentând gaze livrate și neplătite.

Întreruperea contractului cu ELCEN constituie o nouă lovitură pentru producătorul de gaze controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni. Recent, Romgaz a mai pierdut un contract important, cu subsidiara locală a grupului E.ON, după ce germanii au obținut reduceri de preț la gaze de la Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
e.on
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
calendar liberalizare pret gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici