Republica Moldova s-ar putea vedea nevoită să importe integral din România energia electrică necesară pentru asigurarea consumului său pe timp de iarnă

Republica Moldova s-ar putea vedea nevoită să importe integral din România energia electrică necesară pentru asigurarea consumului său pe timp de iarnă

Centrala MGRES de la Cuciurgan din Transnistria. Sursă foto: https://tourismpmr.org/

scris astăzi, 09:22

Republica Moldova s-ar putea vedea nevoită să importe integral din România, de la începutul anului viitor, energia electrică necesară pentru asigurarea consumului său pe timp de iarnă, dacă tranzitul prin Ucraina al gazelor naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom și destinate Transnistriei va fi oprit de la 1 ianuarie 2025, iar rușii nu vor accepta să livreze prin alte rute sau vor impune condiții de neacceptat, potrivit Executivului de la Chișinău.

Prin Ucraina sunt tranzitate și gazele cu care Gazprom alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES de la Cuciurgan a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură între 60% și 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Basarabia.

Urmărește-ne și pe Google News
Sud-africanii de la MAS Real Estate pregătesc creșterea portofoliului de mall-uri în România. Acțiunile cresc cu 6% CITEȘTE ȘI Sud-africanii de la MAS Real Estate pregătesc creșterea portofoliului de mall-uri în România. Acțiunile cresc cu 6%
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acest lucru ar crea și o criză umanitară pentru populația transnistreană.

Ministrul Energiei de peste Prut, Victor Parlicov, a fost recent la Sankt Petersburg și a discutat cu șefii Gazprom posibilitatea livrări de gaze în Transnistria pe rute alternative celei ucrainene, însă nu a primit vreun răspuns clar.

Guvernul moldovean a prelungit miercuri prin hotărâre, până la 31 martie 2025, obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică a traderului de stat Energocom, care urma să expire la finalul anului în curs. Energocom este singurul trader de peste Prut cu sucursală în România și licențe de trading românești, fapt care îi permite să importe curent electric și gaze din România, fie bilateral, fie de pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.

ULTIMA ORĂ Germanii de la Schaeffler vor face disponibilizări la fabrica de la Brașov CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Germanii de la Schaeffler vor face disponibilizări la fabrica de la Brașov

″(...) în cazul stopării livrărilor de gaze naturale de către Gazprom în baza contractului existent (...), practic toată cantitatea de energie electrică necesară adițional celei produse local pentru malul drept va trebui asigurată din alte surse decât MGRES, ceea ce ar putea prezenta anumite riscuri pentru asigurarea stabilității sistemului electroenergetic din malul drept al Republicii Moldova, în mod particular în perioada rece a anului, reflectând riscuri privind capacitatea rutelor de import și menținerii unei accesibilități a prețurilor la energie electrică care au un impact direct asupra prețurilor tuturor produselor și serviciilor la nivel național.

(...) unul din scenariile analizate este reprezentat de stoparea livrărilor de gaze naturale livrate de Gazprom, începând cu 1 ianuarie 2025. Prin urmare, pentru asigurarea stabilității sistemului electroenergetic al Republicii Moldova, precum și elucidarea riscurilor privind capacitatea rutelor de import, având în vedere distrugerea semnificativă a infrastructurii energetice a Ucrainei, una din măsurile prevăzute (...) este achiziționarea întregului necesar din Uniunea Europeană, în special România″, se arată în nota de fundamentare a HG-ului adoptat de Cabinetul de la Chișinău.

ULTIMA ORĂ Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României

Astfel, fiindu-i impusă obligația de serviciu public, Energocom a fost însărcinat să achiziționeze, la nevoie, energie electrică din România, în baza legislației românești care prevede că, ″În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică (din România – n.r.) au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, (...), prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova (...)″, la prețul reglementat fix de 400 lei/MWh, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, acolo unde este cazul. Energia electrică vândută în aceste condiții trebuie să acopere exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

În luna noiembrie 2024, un procent însumat de numai 18% din necesarul de energie al Republicii Moldova este asigurat prin importuri din România, respectiv 14% de pe bursa OPCOM și 4% prin contract bilateral al Energocom cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Starbucks a trebuit să găsească soluții „manuale” pentru a înregistra orele lucrate de angajați, după un atac cibernetic. Compania nu a mai putut gestiona electronic programul angajaților CITEȘTE ȘI Starbucks a trebuit să găsească soluții „manuale” pentru a înregistra orele lucrate de angajați, după un atac cibernetic. Compania nu a mai putut gestiona electronic programul angajaților

În avizul său pozitiv asupra HG, subsidiara de furnizare din Republica Moldova a Premier Energy, care este cel mai mare furnizor de energie de peste Prut, a arătat că persistă incertitudinea în privința disponibilității capacităților transfrontaliere, atât pe frontiera Ucraina-Republica Moldova, cât și pe frontiera România-Republica Moldova.

În particular, lipsesc licitațiile anuale pentru rezervarea capacităților transfrontaliere pe direcțiile menționate, iar capacitățile transfrontaliere pe direcția România-Republica Moldova sunt limitate. De asemenea, lipsesc posibilități reale de procurare a energiei electrice din Ucraina, din cauză deficitului imens de energie electrică din această țară, ca urmare a agresiunii militare, cu distrugerea masivă a capacităților energetice. Și, nu în ultimul rând, planează o mare incertitudine asupra contractului de livrare a gazelor naturale către centrala MGRES începând cu 1 ianuarie 2025, producătorul în cauză asigurând în anul curent circa 65% din cantitățile de energie electrică necesare pe malului drept al Nistrului″, scrie în documentul citat.

DOCUMENT Guvernul avizează primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul avizează primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii

Premier Energy Moldova relatează că incertitudinile și riscurile menționate s-au oglindit și în rezultatele licitației desfășurate de companie pe 14 noiembrie 2024, cu scopul semnării de contracte de achiziție a energiei electrice necesare alimentării clienților din portofoliu pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025.

Astfel, la licitație au venit cu oferte doar 2 din cei 6 furnizori precalificați, ceea ce a dus la anularea acestei licitații din cauza lipsei ofertelor de la cel puțin 3 furnizori precalificați (...). Ceilalți furnizori precalificați, care nu au prezentat oferte, au expediat scrisori prin care au invocat despre incertitudinile legate de secțiunea transfrontalieră, prețurile mari la energia electrică, care nu le permit să înainteze o ofertă ce s-ar încadra în prețul maxim pentru energia electrică specificat în caietul de sarcini, deficitul de energie electrică din Ucraina din cauza ostilităților, incertitudinea cu privire la livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului, care ar permite producerea cantităților corespunzătoare de energie electrică la producătorul MGRES, ceea ce confirmă riscurile și incertitudinile enunțate în alineatul anterior″, conchide Premier Energy.

TABEL Autoritatea Electorală Permanentă a publicat cheltuielile declarate de fiecare candidat pentru funcția de președinte. Călin Georgescu a declarat zero cheltuieli CITEȘTE ȘI TABEL Autoritatea Electorală Permanentă a publicat cheltuielile declarate de fiecare candidat pentru funcția de președinte. Călin Georgescu a declarat zero cheltuieli

O situație identică a semnalat și subsidiara de distribuție din Republica Moldova a Premier Energy. La licitația organizată de aceasta în aceeași zi, un singur furnizor din 7 precalificați a venit cu ofertă, restul invocând limitările în accesul la capacitatea transfrontalieră, deficitul de energie din Ucraina, incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze a centralei MGRES din Transnistria, precum și ″creșterea prețurilor energiei electrice pe piața bursieră, care nu le-a permis oferirea unor prețuri competitive încadrate în plafonul stabilit prin caietul de sarcini″.

Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră: noi avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să ne pregătim de acest lucru, (...) de o eventuală întrerupere de gaze naturale în stânga Nistrului (în Transnistria – n.r.). Acolo trăiesc aproximativ 350.000 de persoane și majoritatea sunt cetățenii noștri. Ei riscă să rămână fără căldură și electricitate și aceasta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Ei sunt cetățenii noștri și trebuie să găsim o soluție pentru o eventuală criză. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazpromul nu-și va onora obligațiunile contractuale″, a declarat premierul de la Chișinău, Dorin Recean, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

FOTO&VIDEO Constructorii români au primit ajutor din Bosnia și lansează lucrările la marile „tuneluri pentru urși” de pe autostradă CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Constructorii români au primit ajutor din Bosnia și lansează lucrările la marile „tuneluri pentru urși” de pe autostradă

Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a transmis în septembrie Agenția Internațională pentru Energie (AIE), reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalul lui august.

Între timp, Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis în octombrie majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie republica moldova
criză energie republica moldova
republica moldova gazprom
republica moldova importuri energie românia