Sectorul energetic, fiind unul în care statul este direct implicat, ca acționar sau ca principal destinatar al încasărilor companiilor din domeniu, depinde de multe ori mai mult de politicile guvernamentale decât de prețurile de piață. De altfel, 3 dintre cele mai importante riscuri la care este supus sectorul - cel politic, cel reglementator și cel inflaționist - se află în afara oricărui control al companiilor, ce depind în totalitate de autorități, politice, de reglementare, fiscale și monetare.
Un caz elocvent în acest sens vizează o parte din gazele din producția internă din perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2025, pe care producătorii interni nu știu încă la ce preț le vor vinde, la cel de piață, de 240 lei/MWh în prezent, sau la un preț de două ori mai mic, cel reglementat, de 120 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Actuala legislație prevede că prețul reglementat pentru gazul vândut furnizorilor pentru alimentarea clienților casnici și CET-urilor este obligatoriu doar până pe 31 decembrie.
Parlamentul, însă, a votat un proiect legislativ care prelungește termenul până pe 31 martie, însă acesta a fost retrimis de Președinție spre reexaminare (pe alt motiv: eliminarea obligativității montării de sisteme de stocare a energiei electrice de către prosumatori), a trecut din nou de Senat, aflându-se în prezent în comisiile Camerei Deputaților. Comisia de buget-finanțe a dat deja un aviz pozitiv și a trimis proiectul comisiilor pentru politică economică, reformă și privatizare, celei pentru industrii și servicii și celei pentru muncă și protecție socială.
Cei mai mari producători autohtoni au calculat deja cantitățile pe care ar trebui să le vândă la preț reglementat în cazul în care legea va fi adoptată cu termenul de aplicare al prețurilor reglementate prelungit.
OMV Petrom estimează cantitatea de gaze pe care ar trebui să o vândă la preț reglementat de 120 lei/MWh în primul trimestru al anului viitor la 2,6 TWh (cu 0,3 TWh peste cea care o livra la acest preț în T4), în timp ce Romgaz susține că respectiva cantitate, aferentă ultimului trimestru al acestui an și primului trimestru al anului viitor, este de 16,6 TWh, din care 60% în primele 3 luni ale lui 20225. De unde rezultă o cantitate de 9,6 TWh care ar trebui vândută de Romgaz furnizorilor la un preț de 120 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Oficialii TikTok recunosc că au demontat în septembrie o rețea care targeta audiența în limba română dar nu o atribuie vreunui candidat la alegerile prezidențialeCu alte cuvinte, cele 2 companii încă nu știu ce sume vor încasa pe cei 12,2 TWh, 120 lei/MWh sau prețul pieței, în prezent dublu.
OMV Petrom a anunțat că va vinde în acest an 8 TWh la preț reglementat, în timp ce Romgaz, o cantitate de peste 3 ori mai mare, de peste 25 TWh, reprezentând, potrivit companiei, 56% din totalul gazelor vândute.
Incertitudinea îi afectează și pe furnizori, care, în cazul în care vor fi nevoiți să plătească prețul pieței, în condițiile în care sunt obligați să aplice un preț maxim de vânzare de 0,31 lei/KWh (cu tot cu tarife și taxe), vor solicita probabil ca statul să compenseze diferența dintre prețul gazului marfă facturat clienților finali și cel efectiv plătit producătorilor.