Dacă legi un animal pe stradă, dacă te joci cu un zmeu într-un mod ce generează îngrijorare, dacă nu respecți un ordin de prezență la școală sau dacă oferi un biberon unei mame care nu poate alăpta poți fi acuzat penal, în India.
Tot în India, 301 infracțiuni îți pot aduce pedeapsa cu moartea, conform BBC.
În India, din cele 882 de legi federale în vigoare, 370 conțin dispoziții penale - împreună incriminând 7.305 acte și omisiuni.

Acestea variază de la absurd la grav: a nu da un preaviz de o lună înainte de a renunța la locul de muncă sau a nu-ți plimba suficient câinele, până la infracțiuni precum deținerea ilegală de arme, crimă și agresiune sexuală, scrie News.ro.
Organizația Vidhi Centre for Legal Policy, cu sediul la Delhi, o numește ”criza supracriminalizării din India”.
Într-un nou raport, The State of the System: Understanding the Scale of Crime and Punishment in India, organizația a realizat prima bază de date cuprinzătoare a infracțiunilor din țară, cartografiind gradul de incriminare în 370 de legi federale.

Raportul evidențiază obiceiul Indiei de a recurge la dreptul penal pentru a rezolva aproape orice - chiar și lucrurile banale. Raportul remarcă faptul că multe legi incriminează ”acțiunile de rutină, de zi cu zi”.
De exemplu, puteți fi acuzat că vă legați capra pe o stradă publică, că reparați un robinet care curge fără licență sau că nu spuneți numele proprietarului unei clădiri atunci când vi se cere.
Apoi sunt infracțiunile cu adevărat obscure - cum ar fi ignorarea de către un părinte a unui ordin de frecventare a școlii, solicitarea unui permis de conducere cu interdicție sau aruncarea gunoiului într-o grădină zoologică. Practic, există o sancțiune penală care așteaptă după fiecare colț al vieții cotidiene.

Lasă-ți porcii să se rătăcească pe un câmp sau pe un drum și poți fi amendat cu 10 rupii (12 cenți). Deranjați un animal sau o iesle dintr-o grădină zoologică? Șase luni de închisoare sau o amendă de 2.000 de rupii. Iar dacă nu vă plimbați câinele, vă puteți alege cu până la 100 de rupii și trei luni de închisoare.
Promovarea substituenților de lapte pentru sugari sau a biberonelor pentru femei însărcinate sau mame poate duce la până la trei ani de închisoare sau o amendă de 5.000 de rupii. Sancțiunea a fost menită să limiteze marketingul agresiv al companiilor producătoare de formule alimentare, dar legea se aplică și persoanelor fizice, ceea ce o face controversată.
Închisoarea este pedeapsa obișnuită în India - 73% dintre infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare de la o singură zi la 20 de ani.
Conform raportului, peste 250 de infracțiuni din 117 legi penalizează întârzierile în depunerea documentelor - de la declarații de avere și impozit pe proprietate la declarații de donații.
Aproximativ 124 de infracțiuni din 80 de legi incriminează obstrucționarea unui funcționar public, adesea fără a defini în mod clar care este cauza ”obstrucționării”.
Nici măcar pedeapsa cu moartea nu este exclusă - nu doar pentru crimă sau răzvrătire, ci și pentru deteriorarea unei conducte de petrol sau gaze sau pentru o santinelă prinsă dormind în timpul serviciului. În total, în India, 301 infracțiuni vă pot costa viața.
Din cele 7.305 infracțiuni prevăzute de legile centrale, aproape 80% sunt însoțite de amenzi - de la două rupii la 50 de milioane de rupii.
Pentru a fi corecți, multe dintre aceste dispoziții sunt rareori utilizate - biroul de evidență a infracțiunilor din India urmărește aproximativ 50 de legi, chiar dacă 370 prevăd sancțiuni penale.

”Nu sunt aplicate cu strictețe, dar creează oportunități ample pentru obținerea de rentă”, a afirmat Naveed Mehmood Ahmad, coautor al studiului la Vidhi Centre for Legal Policy.
”Există suficiente prevederi în legislație pentru a închide aproape pe oricine pentru o neconformitate tehnică. Este vorba mai puțin despre utilizarea efectivă și mai mult despre potențialul de utilizare abuzivă”, a adăugat.
Această ”utilizare excesivă a dreptului penal nu numai că perturbă viața de zi cu zi a cetățenilor obișnuiți, dar creează, de asemenea, bariere semnificative pentru operațiunile de afaceri”, se arată în raport.
Întreprinderile din India se confruntă cu un labirint de reglementări, dar utilizarea dreptului penal ca soluție implicită în caz de nerespectare este excesivă, disproporționată și adesea contraproductivă, spun experții.
Raportul vorbește, de asemenea, despre unele inconsecvențe flagrante în materie de infracțiuni și pedepse.
Revoltele - folosirea forței sau a violenței de către o adunare ilegală - se pedepsesc cu până la doi ani de închisoare. În același timp, raportarea falsă a unei nașteri sau a unui deces pentru înregistrările oficiale poate duce la trei ani de închisoare.
Ironia sorții? Violența în public primește o pedeapsă mai ușoară decât o minciună pe hârtie.
Și mai surprinzător: infracțiuni de gravitate foarte diferită sunt pedepsite cu aceeași pedeapsă - cum ar fi practicarea homeopatiei fără licență, trecerea pe roșu sau forțarea unei persoane să muncească - toate pedepsite cu un an.
Numărul mare de infracțiuni legate de viața de zi cu zi și de afaceri arată cât de mult se bazează statul pe incriminare pentru a impune respectarea legii, se arată în raport.
Peste 34 de milioane de cauze penale sunt pe rol în instanțele din India, 72% dintre acestea fiind blocate de mai mult de un an. Închisorile sunt supraaglomerate, funcționând la 131% din capacitate, în timp ce instanțele și forțele de poliție continuă să se confrunte cu o lipsă cronică de personal.
Chiar și mecanismele de menținere a ordinii publice sunt întinse. La 1 ianuarie 2023, India avea doar 154 de polițiști la 100.000 de locuitori - cu mult sub numărul sancționat de 195. La nivel național, există 581.000 de posturi vacante față de un efectiv aprobat de 2,72 milioane.

”Chiar și așa, continuăm să ne bazăm pe acest sistem supraîncărcat pentru a combate infracțiunile minore, inclusiv cele care atrag amenzi nominale”, se arată în raport.
Acesta afirmă că dreptul penal ar trebui să se limiteze la actele care amenință valorile fundamentale ale societății - precum siguranța publică, securitatea națională, viața, libertatea, proprietatea și armonia socială.
Autoritățile spun că intenționează să elimine sancțiunile penale din peste 100 de dispoziții legale - pe lângă cele 180 deja eliminate în 2023. Nu este vorba doar de curățenie juridică; este o șansă de a regândi modul în care legea tratează oamenii. Mai puțină teamă, mai multă încredere. Mai puțini suspecți, mai mulți cetățeni.