Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 62 de contracte de finanțare pentru proiecte de construcție a unor parcuri solare pentru primării și instituții publice, valoarea totală ridicându-se la 128,47 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis sâmbătă Agerpres, citată de G4Media.ro.
„Am reușit în ultima săptămână înainte de sărbători să semnăm peste 110 contracte de finanțare cu primării și instituții publice, dar și contracte în valoare de circa 570 milioane lei pentru dezvoltarea industriei producătoare de baterii și noi capacități de stocare”, a declarat Burduja, citat în comunicat.
Astfel, vineri, șeful de la Energie a semnat 62 de contracte aferente apelului finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice. Valoarea totală se ridică la 128,47 milioane de lei, cu o putere totală instalată de 19,59 MW.
„Până în prezent, am semnat peste 430 de contracte de finanțare pentru construcția de noi parcuri solare pentru comunitățile locale, cu o valoare totală de peste 1,2 miliarde de lei și o putere totală instalată de 171,92 MW. Beneficiarii investițiilor sunt primăriile și instituțiile publice. Prin semnarea acestor contracte de finanțare, Ministerul Energiei susține comunitățile să reducă din costurile cu utilitățile. Acestea vor reuși să-și asigure o bună parte din consumul de energie pentru școli, creșe, policlinici sau iluminat public, iar banii economisiți se vor întoarce în comunitate prin investiții noi. Am reușit să accelerăm investițiile în capacități de stocare, cât și investiții în industria producătoare de baterii. Pentru prima dată, anul acesta, folosim în mixul energetic din sistemul național energie din noile capacități de stocare. Faptul că dispunem de baterii produse în România, alături de voința clară a companiilor de a investi în capacități de stocare, ne consolidează poziția de jucător european important pe acest segment”, a subliniat ministrul Energiei.
Tot în această săptămână, se arată în comunicat, Sebastian Burduja a semnat alte contracte importante pentru „rolul nostru de lider regional în domeniul Energiei”.
Astfel, s-au parafat patru contracte de finanțare cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 milioane de lei din apelul aferent investiției 4.1 din PNRR pentru producția de baterii românești și ultimele două contracte de finanțare cu o valoare a ajutorului de stat de peste 100 de milioane de lei din cadrul investiției 4.3 din PNRR pentru dezvoltarea unor noi capacități de stocare în baterii.
Contractele semnate săptămâna aceasta sunt: Crișana Pro Construct SA – Producție acumulatori industriali Crișana (valoare ajutor de stat: 145,035 milioane lei/29,151 milioane euro, capacitate 0,547 GW/an); Ecorec Recycling SRL – Înființare unitate de producție (valoare ajutor de stat: 46,287 milioane lei/9,303 milioane euro, capacitate 0,3362 GW/an); Grima Com SRL – Înființare unitate de producție (valoare ajutor de stat: 169,956 milioane lei/34,16 milioane euro, capacitate 0,4482 GW/an); Sinteza SA – Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice (valoare ajutor de stat: 124,036 milioane lei/24,93 milioane euro, capacitate 2 GW/an); RPower Bess – Two SRL – Construire capacitate de generare și stocare a energiei electrice, inclusiv instalații de producere și stocare, drumuri de acces, rețele interioare, stație de transformare și racorduri (valoarea ajutorului de stat: 74,56 milioane lei/14,986 milioane, capacitate instalată: 245 MWh); Teiuș Solar SRL – Construire instalație de stocare a energiei electrice în baterii (BESS), cu instalații conexe, clădiri, amenajare teren și drumuri de acces (valoarea ajutorului de stat: 37,824 milioane lei/7,602 milioane euro, capacitate instalată: 116,96 MWh).
„Ministerul Energiei își reconfirmă angajamentul față de investițiile în energie și îndeplinește astfel un obiectiv important pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile în România”, se menționează în comunicat.