Ministrul Mediului: România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire

Ministrul Mediului: România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:44

România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință, cu atât mai mult cu cât lemnul este o resursă regenerabilă, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aș spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă și vor avea acces la un preț competitiv. Este foarte important și aș începe prin a menționa că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se folosește dintotdeauna și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul, la conferința Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic național”.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou mare parc fotovoltaic lansat în România, de o companie cu capital 100% românesc CITEȘTE ȘI Un nou mare parc fotovoltaic lansat în România, de o companie cu capital 100% românesc
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preț mediu de vânzare de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut, scrie Agerpres.

„Aș reaminti și faptul că, prin regie, administrăm aproximativ jumătate din suprafața fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm despre proprietari privați. (…) În acest moment avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură și cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut și care au influențat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziționează. Prețul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preț egal cu prețul pe care l-am avut și anul trecut. Poate și această informație este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România prețurile au crescut, cel puțin cu valoarea inflației”, a subliniat Fechet.

În altă ordine de idei, șeful de la Mediu a anunțat că fondul forestier național din domeniul public se va mări cu 4.000 de hectare, în urma achiziției unei păduri în județul Neamț.

„O altă bucurie este și aceea că vom reuși foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier național din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziționăm în județul Neamț de la un proprietar privat și care, până la urmă, mărește domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun”, a susținut Mircea Fechet.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemn
foc
ministrul mediului