Majorările de taxe frânează scăderea prețurilor la gaze și cresc prețurile la electricitate în UE

Majorările de taxe frânează scăderea prețurilor la gaze și cresc prețurile la electricitate în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:11

Prețurile medii la electricitate plătite de gospodăriile din Uniunea Europeană au crescut ușor, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, de la 28,3 euro pe 100 kWh, până la 28,9 euro pe 100 kWh, arată datele publicate de Eurostat.

În pofida diminuării costurilor cu energia, aprovizionarea și serviciile de rețea, prețurile totale au crescut ușor (cu 2%), pe măsură ce guvernele din UE au redus subvențiile, alocațiile și facilitățile fiscale pentru consumatori (astfel că taxele totale au crescut cu 16% comparativ cu a două jumătate a anului 2023). În schimb, comparativ cu situația din prima jumătate a anului (29,4 euro per 100 kWh), prețurile la electricitate în UE au scăzut ușor.

Urmărește-ne și pe Google News
Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosferă CITEȘTE ȘI Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosferă
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețurile medii la gaze naturale s-au redus cu 7% în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 11,9 euro per 100 kWh, până la 11 euro per 100 kWh. Sunt de asemenea mai mici cu 2% față de a doua jumătate a anului trecut (când se situau la 11,3 euro per 100 kWh). Însă, dacă sunt analizate prețurile fără taxe, ele au scăzut cu 12%, respectiv 10%.

Potrivit Eurostat, comparativ cu situația din prima jumătate a lui 2023, ponderea taxelor în facturile la electricitate a crescut cu 5,8 puncte procentuale, de la 18,5%, până la 24,3%, și cu 4,6 puncte procentuale, de la 22,8%, până la 27,4%, în facturile la gaze.

În 15 dintre cele 24 de state membre pentru care există date disponibile, prețurile medii la gaze naturale plătite de gospodării au scăzut în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Lituania (minus 60%), Grecia (minus 39%) și Estonia (minus 37%).

În contrast, țările membre cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la gaze au fost Italia (16%), Franța (13%) și România (7%).

Două companii miniere au acceptat să achite daune de 30 de miliarde de dolari în cazul unui dezastru ecologic din Brazilia CITEȘTE ȘI Două companii miniere au acceptat să achite daune de 30 de miliarde de dolari în cazul unui dezastru ecologic din Brazilia

La electricitate, prețurile medii plătite de gospodării, inclusiv taxele, au scăzut în 16 state membre UE și au crescut în 11 state, în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderile de prețuri au fost contrabalansate parțial de reducerea sau eliminarea măsurilor de sprijinire a consumatorilor la nivel național.

Cele mai mari prețuri la electricitate se înregistrau în Germania (39,5 euro per 100 kWh), Irlanda (37,4 euro per 100 kWh) și Danemarca (37,1 euro per 100 kWh). La celălalt capăt, gospodăriile din Ungaria plătesc cele mai mici prețuri la electricitate (10,9 euro per 100 kWh), urmate de cele din Bulgaria (11,9 euro per 100 kWh) și Malta (12,6 euro per 100 kWh). Prețuri mici sunt și în Croația, Slovacia și România, în toate cele trei state fiind mai mici de 20 de euro per 100 kWh. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
preturi
electricitate