Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat sâmbătă că își asumă încă o dată, ca ministru al Energiei, că vor fi finalizate hidrocentralele începute înainte de 1989. Acesta a vizitat hidrocentrala Lotru-Ciunget, ocazie cu care a declarat că ”orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița, unde ne luptăm cu toate forțele care nu vor ca România să fie independentă energetic”.
”Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii românești! Este una dintre cele mai impresionante realizări inginerești ale României. Situată în inima Munților Lotrului, această capodoperă a hidroenergeticii românești nu este doar un simbol al excelenței tehnice, ci și un testament al viziunii celor care au gândit și construit acest gigant energetic. Cu o putere instalată de peste 510 MW, 82 de captări secundare și peste 150 km de galerii subterane, Lotru-Ciunget a fost proiectată să valorifice la maximum potențialul hidroenergetic al râului Lotru și al unui bazin hidrografic de 675 km2. Cifrele sunt efectiv incredibile. Finalizată în anii ’70, această hidrocentrală este dovada vie a unei generații de ingineri și muncitori care au pus România pe harta marilor proiecte energetice ale lumii. În toată amenajarea hidroenergetică Lotru, avem un total de 643 MW, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă! Bonus: 60 MW în pompaj, pentru asigurarea unui debit optim pentru hidrocentrala Lotru-Ciunget”, a scris Burduja pe Facebook.
El precizează că, la fața locului, a simțit forța viziunii celor care au modelat munții pentru a transforma apa în lumină.
”Ei sunt adevărații constructori ai României moderne, începând cu părintele hidroenergeticii românești, Prof. Dorin Pavel, care a documentat potențialul zonei încă din 1933. În spiritul acestor oameni extraordinari și al efortului depus atunci, îmi asum încă o dată, ca ministru al Energiei, că vom finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989. Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița, unde ne luptăm cu toate forțele care NU vor ca România să fie independentă energetic”, spune Burduja.
De altfel, vineri seara, ministrul Energiei a anunțat că Răstolița va fi prima hidrocentrală începută înainte de 1989, blocată zeci de ani, care va fi terminată chiar anul acesta. Investiția a costat sute de milioane de euro deja și va însemna 30 MW noi pentru sistemul energetic national. Peste 90% din lucrări deja finalizate, inclusiv stația.
Acesta a citat și din inginerul Dimitrie Leonida, specialist în energetică. „Energia este viață. Să ai energie înseamnă să ai forța de a construi, de a transforma, de a duce un popor spre viitor.’ Aceste cuvinte ale lui Dimitrie Leonida, unul dintre marii ingineri români, sunt mai actuale ca oricând. România are nevoie de energia sa hidro pentru a-și consolida independența energetică și pentru a-și respecta angajamentele de tranziție energetică”, a mai spus Burduja.
Potrivit acestuia, hidrocentrala Lotru-Ciunget este dovada că putem construi măreț.
”Nu, acest proiect nu este făcut de Ceaușescu. Este făcut de poporul român. Și tot poporul român are datoria să întreacă faptele mari ale înaintașilor noștri. Răstolița va fi primul pas dintr-un angajament ferm: să valorificăm la maxim ceea ce generațiile anterioare au început și să ducem mai departe viziunea unei Românii puternice! Înainte, împreună”, a adăugat ministrul Energiei.
Vineri, Burduja a anunțat o nouă victorie mare în instanță, precizând că Hidrocentrala de la Răstolița merge înainte, după ce, la Tribunalul Cluj, Asociația Declic și Asociația Bankwatch au încercat să blocheze proiectul hidrocentralei, cerând suspendarea acordului de mediu, iar instanța a dat dreptate ministerului. Ministrul afirmă că investiția a costat sute de milioane de euro deja și va însemna 30MW noi pentru sistemul energetic național, un grup flexibil, cu rol major în acoperirea consumului la orele de vârf și echilibrarea sistemului.
”Am spus că Răstolița va fi prima hidrocentrală începută înainte de 1989, blocată zeci de ani, pe care o vom termina chiar anul acesta. Și așa va fi! Investiția a costat sute de milioane de euro deja și va însemna 30MW noi pentru sistemul energetic național, un grup flexibil, cu rol major în acoperirea consumului la orele de vârf și echilibrarea sistemului”, subliniază Burduja.
El precizează că peste 90% din lucrări deja finalizate, inclusiv stația.
”Mai avem doar cuva lacului și câteva lucrări conexe. Dacă totul merge bine, la vară punem în funcțiune Răstolița!”, afirmă Sebastian Burduja.