Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Romgaz să se extindă în străinătate

Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Romgaz să se extindă în străinătate
scris astăzi, 08:49

Companiile energetice de stat Hidroelectrica și Romgaz, cei mai mari producători de energie, respectiv de gaze naturale din România, au primit mandat din partea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, pentru a-și extinde peste hotare activitatea de furnizare către clienți finali, pe care Hidroelectrica o practică pe plan local din 2020, iar Romgaz vrea să o demareze în a doua parte a anului în curs.

Am dat mandat ambelor companii — și nu numai — să își extindă operațiunile din zona de furnizare și pe alte piețe din regiune, pe termen mediu, după validarea unor rezultate pozitive pe piața locală. Prefer să depindă alții de noi decât să depindem noi de alții″, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Decizie neobișnuită - Agenția de rating S&P a programat o evaluare suplimentară a calificativului României, chiar înainte de prezentarea bugetului pentru 2025. Fitch a înrăutățit în decembrie perspectiva ratingului României la negativă CITEȘTE ȘI Decizie neobișnuită - Agenția de rating S&P a programat o evaluare suplimentară a calificativului României, chiar înainte de prezentarea bugetului pentru 2025. Fitch a înrăutățit în decembrie perspectiva ratingului României la negativă

Declarația a venit după ce Romgaz a lansat o licitație pentru a achiziționa și implementa o platformă specială IT pentru furnizarea de gaze și energie unui număr ″nelimitat″ de consumatori finali, inclusiv un portal web propriu dedicat clienților de furnizare, prin care aceștia să poată să încheie contracte și să plătească facturi. Achiziția este estimată ca valoare la aproape 8,6 milioane lei plus TVA.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 10 februarie și se estimează că atribuirea se va face în cursul lunii mai a acestui an. După semnarea contractului, câștigătorul va trebui să livreze infrastructura hardware necesară în cel mult 45 de zile și să pună în funcțiune platforma informatică după alte 45 – în total, 90 de zile, ceea ce înseamnă că platforma ar putea fi activată în august sau septembrie 2025.

Ryanair dă în judecată un pasager și amenință că vor urma și alte acțiuni CITEȘTE ȘI Ryanair dă în judecată un pasager și amenință că vor urma și alte acțiuni

″Urmărim ca Romgaz și alte companii de stat să integreze, odată cu operaționalizarea cloudului guvernamental și al CRISCE, soluții de inteligență artificială pentru optimizarea consumului și reducerea pierderilor de gaze naturale. Vom implementa în viitorul apropiat și un sistem complet digitalizat de monitorizare a rețelei, făcând din România un model de inovare și eficiență în Europa Centrală și de Est. Pregătim în paralel și o serie de modificări legislative pentru a încuraja sistemele de tipul demand side management și demand response, inclusiv tarife diferențiate pentru a susține echilibrarea cererii și ofertei de energie la prețurile cele mai bune pentru clienți″, a mai spus Burduja.

El a salutat inițiativa ″strategică″ a Romgaz privind intrarea pe piața de furnizare către clienții finali și a felicitat conducerea companiei pentru ea, arătând că decizia ″vine într-un moment esențial pentru țara noastră, într-un context regional dificil, dar și cu oportunități pe măsură″.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz furnizare energie gaze
hidroelectrica furnizare energie
companii de stat extindere străinătate
ministerul energiei