Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie la același nivel din prezent pentru încă trei luni sau șase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună țintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenționarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens.
”A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcționează piața energiei și, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români și pentru companiile românești. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăți de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme și, din ceea ce știm, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat acesta, citat de news.ro.
El a precizat că datoriile pe care Ministerul Energiei le are la furnizori sunt de 165 de milioane de lei.
”Noi compensăm pentru clienții non-casnici, mediul economic, Ministerul Muncii pentru clienții casnici. Datoriile către furnizori la această dată nu sunt mari în raport cu cât au fost ele în trecut, deci la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut și miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea și sunt convins că în cel mai scurt timp trebuie găsite soluții pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt și câteva spețe mai delicate și nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situația în care un furnizor, de exemplu, nu poate să plătească distribuitorul și se trezește cu portofoliul de clienți aruncați în FUI. Asta va genera efecte în lanț și ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a explicat ministrul Energiei.
El propune o prelungire a schemei de compensare-plafonare pentru o perioadă de trei sau șase luni.
”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația proiectului de buget și bugetul adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spațiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei luni, șase luni, având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz mai ales, pe piața internațională, având în vedere că vrem să-i protejăm pe clienții finali. Deci o perioadă tranzitorie, trei luni, șase luni de zile și vom decide acest lucru. Scenariul despre care vorbesc este același, forma în vigoare care este valabilă până la 1 aprilie, deci o continuare pentru un număr de luni”, a mai declarat Sebastian Burduja.
El a prezentat și alte scenarii de lucru în legătură cu această schemă de compensare-plafonare.
“Până la finalul lunii ianuarie noi ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului Interministerial și vom alege cea mai bună opțiune, păstrăm schema actuală exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală, dacă înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să-l ajustăm pe altul, vom vedea. Dar acestea sunt scenariile de lucru și mă simt dator să vă țin la curent. În orice caz, până la 1 februarie trebuie să avem o decizie luată”, a afirmat ministrul Energiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța anterior că este posibil ca actualul sistem de plafonare a prețurilor la energie, pentru toți consumatorii și finanțat prin intermediul furnizorilor, să fie prelungit și după 1 aprilie, când acesta ar urma să expire, potrivit legislației în vigoare, și a arătat că unul din argumente este stoparea de la 1 ianuarie a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate anumitor țări europene, care a majorat cotațiile pe bursele de profil.
După cum a relatat Profit.ro, în prima parte a lunii trecute, autoritățile și industria energetică conveniseră ca actualul sistem de plafonare a prețurilor finale la energie, care este implementat prin intermediul furnizorilor de profil, să înceteze de la 31 martie 2025, după cum prevede legislația în vigoare, iar schema de sprijin pentru consumatorii vulnerabili care ar urma să fie aplicată după data respectivă, aflată în lucru și analiză la nivelul mai multor instituții, să fie finanțată direct și exclusiv de la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Record de intervenții în istoria Salvamont într-o singură zi″O decizie finală nu a fost luată. Noi avem legea în vigoare până la 1 aprilie, cu plafoanele pe care românii le cunosc, care au asigurat o stabilitate a prețurilor finale la consumatorii casnici și la companii. Există mai multe scenarii de lucru. Un scenariu este să continuăm schema actuală de plafonare o perioadă, pentru toată lumea. Și avem argumente. E o schemă cunoscută de piață și avem o instabilitate în regiune, iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc și creșterea prețurilor la gaze pe bursă. Sunt argumente și cred că și Comisia Europeană ar fi deschisă în fața unor asemenea idei.
Ar urma să definim (cât timp s-ar mai prelungi plafonarea – n.r.) și ne-am asumat ca în luna ianuarie să venim cu o propunere finală de calendar. Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului, urmează să vedem. În programul de guvernare scrie că vorbim de o liberalizare etapizată, prudentă. În care, pe de o parte, să protejăm consumatorul final și, pe de altă parte, să asigurăm lichiditate pe piață (pe cea angro – n.r.), să existe energie de vânzare. Pentru că altfel, dacă volumele sunt mici, deci oferta este redusă, și cererea este mare, din partea furnizorilor care se îngrămădesc să satisfacă cererea (clienților finali din portofolii – n.r.), atunci prețurile s-ar putea să crească într-adevăr″, a spus Burduja, la Digi 24.
Ulterior, Ministerul Energiei a transmis că, potrivit programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul ministerului, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025.
CITEȘTE ȘI Conflict la preluarea de către Polonia a președinției UE. Ambasadorul Ungariei, non grataProgramul de guvernare prevede “elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale”.
″Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României nr. 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor și nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili. Scenariile de lucru țin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (ex: cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanță), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial. Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluții pentru perioada post 1 aprilie 2025. Obiectivul Ministrului Energiei, având și calitatea de vicepreședinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice, este ca și după 1 aprilie 2025, și aici ne referim la toate categoriile de consumatori, prețurile la energie să fie corecte și nu vină ca o povară pentru bugetele lor″, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.