Autoritățile nerecunoscute din Transnistria, unde alimentarea cu curent electric este întreruptă ″în evantai″ timp de 8 ore pe zi, după stoparea de la 1 ianuarie a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii separatiste, discută repornirea unei centrale în cogenerare pe gaze naturale ce alimenta în principal fabrica de textile Tirotex, una dintre cele mai mari din spațiul ex-sovietic, parte a conglomeratului de firme Sheriff, principalul angajator de pe malul stâng al Nistrului, controlat de omul de afaceri local Viktor Gușan, considerat liderul informal al regiunii.
Tiraspolul a anunțat că se discută repornirea centralei, operată de compania Tirotex-Energo din același grup Sheriff, ceea ce ar aduce un plus de putere de 10 MW la producția de energie electrică a Transnistriei.
Puterea instalată a centralei, pusă în funcțiune în 2010 inclusiv cu tehnologie germană, este de 31 MW.
Pe de altă parte, liderii transnistreni au transmis că rezervele de gaze ale regiunii, stocate în conductele Tiraspoltransgaz, mai ajung timp de 24 de zile, la actualul nivel de consum menținut la minim, de 270.000 de metri cubi pe zi.
În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să își desfășoare activitatea în timpul nopții, când consumul de energie este mai redus.
Centrala în cogenerare Tirotex-Energo. Sursă foto: http://tirotex-energo.com/
Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, deținută de compania rusă de stat InterRAO, care funcționează acum pe bază de cărbune, împreună cu hidrocentrala de la Dubăsari, pot produce împreună cel mult 150 MW.
Consumul se ridică însă la 220 MW, din cauza faptului că oprirea livrărilor de gaze ale Gazprom i-a determinat pe mulți locuitori să se încălzească cu aparate electrice. Asta l-a obligat pe operatorul sistemului energetic local transnistrean să recurgă la tăierea alimentării timp de 8 ore pe zi.
Pe malul drept al Nistrului, teritoriul Republicii Moldova controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, perioada scursă de la 1 ianuarie, de când România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Basarabiei, a decurs fără incidente, însă locuitorii, companiile și bugetul de stat de peste Prut vor resimți în curând costurile financiare ale schimbării istorice. Mâine, când este zi de lucru, este prognozat un consum de electricitate cu 15% mai mare decât în ziua precedentă, 8 ianuarie, dar o cantitate mai mică decât vineri, 3 ianuarie, de asemenea zi de lucru, potrivit traderului de stat Energocom.