Tribunalul Hunedoara a aprobat, joi, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, însă a numit provizoriu un alt administrator judiciar decât cel dorit de societate și de acționarul majoritar, statul român, firma Euro Insol a lui Remus Borza.
Instanța a desemnat ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență GMC SPRL din Craiova. Administratorul judiciar provizoriu trebuie ulterior reconfirmat în această poziție de către adunarea creditorilor.
Consiliul de Administrație al CE Hunedoara ceruse, la finalul anului trecut, intrarea voluntară în insolvență a companiei tocmai pentru ca acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, să poată păstra controlul asupra deciziilor referitoare la Complexul Energetic. Cererea a fost depusă după ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit la Petroșani cu managementul și cu sindicatele din Complex, anunțând public că "situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment" și cerând conducerii "să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu".
CITEȘTE ȘI Petrolul ar putea ajunge la 30 $/baril ca urmare a evoluției bursei din China, principalul importator de țiței"Am luat decizia de a cere noi insolvența pentru a proteja averea statului", declara Ghimpău, pe 29 decembrie, pentru Profit.ro. Datoriile totale ale CE Hunedoara, către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului, se ridică la circa 1,2 miliarde lei.
Un număr de 18 creditori ai Complexului ceruseră deja intrarea în insolvență a companiei. Aceștia sunt Romlink Invest, SC Instal Comimpex 2006, Arteca Jilava, Boștină și Asociații SPRL, Delta Plus Trading, Meridian Electro Construct, SC Brenntag SRL, Ureserv SA, Upsrom Industry Tg. Jiu, Grupul Industrial Electrocontact Botoșani, Fortex Food Distribution (fostul GTS Company), Telecerna, Upsrom SA Petroșani, Artego Tg. Jiu, Devatrans, Deloitte Consultanță SRL București, SC Thic Izolații Termice SA Pașcani și SC Messystech SRL București.
Ghimpău a mai spus atunci că au fost inițiate negocieri cu firma Euro Insol a lui Remus Borza în vederea preluării acestei sarcini, precizând că și unii creditori ai Complexului ar fi de acord cu această numire. Borza este administrator judiciar și la celălalt mare producător de energie controlat de statul român aflat în insolvență, Hidroelectrica. În 2012, cererea de intrare voluntară în insolvență depusă de Hidroelectrica a fost admisă de Tribunalul București de la primul termen de judecată.
CITEȘTE ȘI Sindicaliștii de la Romgaz cumpără pe Bursă acțiuni ale companiei, după greva japoneză de la începutul luniiÎn cazul CE Hunedoara, la primul termen, instanța a amânat pronunțarea cu o zi și a conexat solicitarea de intrare voluntară în insolvență depusă de către Complexul Energetic Hunedoara la cea introdusă anterior de cei 18 creditori menționați.
La începutul lunii decembrie 2015, în nota de fundamentare a unui proiect de HG privind programul de iarnă în domeniul energetic, Guvernul afirma că CE Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani.
Tot la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia în instanță, Judecătoria Deva urmând să se pronunțe în această sperță pe 25 februarie.
CITEȘTE ȘI Poșta Română vrea să cumpere energie electrică pe 4 ani cu maximum 37 mil. leiPierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare. Principala problemă a Complexului este reprezentată de costul foarte mare de producere a energiei electrice în termocentralele pe cărbuni ale companiei, situat semnificativ peste prețul pe care CE Hunedoara îl poate obține pe piață.
Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.500 de angajați.
În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați de la CE Hunedoara.