Încălzire centralizată și cu energie de la soare și vânt în București. Cât ar costa

Energie   
Încălzire centralizată și cu energie de la soare și vânt în București. Cât ar costa

Sistemul centralizat de încălzire din București ar putea fi alimentat în viitor și cu agent termic produs din energie electrică fotovoltaică și eoliană, principalul producător de profil din Capitală, Electrocentrale București (ELCEN) colaborând cu compania norvegiană de consultanță Norski Energi și cu firma românească Audit IT&C SRL la întocmirea unui studiu de fezabilitate în acest sens, finanțat din fonduri nerambursabile norvegiene.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Datele preliminare arată că se are în vedere construirea la CET Sud a ELCEN a unei ansamblu hibrid de instalații, compus dintr-un parc fotovoltaic cu putere nominală de 1,98 MW, construit pe un amplasament de 2 hectare, și 10 turbine eoliene cu putere totală de 50 kW, montate pe unul dintre turnurile de răcire ale CET-ului.

Urmărește-ne și pe Google News
România s-a aliat cu 3 țări și a mers la Bruxelles cu cerințe agricole ante-război Ucraina. „Sunt unele lucruri pe care nu le permitem!\ CITEȘTE ȘI România s-a aliat cu 3 țări și a mers la Bruxelles cu cerințe agricole ante-război Ucraina. „Sunt unele lucruri pe care nu le permitem!"

La acestea se vor adăuga un sistem de stocare a energiei regenerabile produse cu capacitate de 22,5 MW, 3 boilere electrice a câte 15 MWt și un sistem de stocare a căldurii cu capacitate de înmagazinare de 60 MWt.

Scenariile analizate de partenerii din cadrul proiectului estimează costurile investiției inițiale între 19,05 și 25,68 milioane euro.

FOTO Compania românească Softronic livrează acum locomotive autorizate și pentru Serbia CITEȘTE ȘI FOTO Compania românească Softronic livrează acum locomotive autorizate și pentru Serbia

Dacă va fi luată o decizie finală de investiție, proiectul ar putea fi implementat în circa 2 ani, de la proiectare la punere în funcțiune.

Avantajele ar fi reducerea dependenței de gaze naturale a producției de agent termic, creșterea sustenabilității sistemului, optimizarea costurilor de producție, minimizarea influenței fluctuațiilor prețurilor energiei, îmbunătățirea calității aerului, prin reducerea emisiilor de CO2 și alți poluanți, precum și obținerea unui randament energetic optim, prin integrarea tehnologiilor BAT (Best Available Technologies).

România a emis în 2024 cel mai mare volum de euro-obligațiuni din regiune. „Este enorm!”, admite șeful Trezoreriei CITEȘTE ȘI România a emis în 2024 cel mai mare volum de euro-obligațiuni din regiune. „Este enorm!”, admite șeful Trezoreriei

″Experiențele recente, inclusiv vizita de lucru la Oslo și colaborarea cu Norsk Energi și Norway Innovation, au subliniat importanța flexibilității sistemelor de termoficare. Modelele implementate în țările nordice demonstrează că integrarea surselor regenerabile, utilizarea acumulatoarelor de energie termică și optimizarea operării centralelor electrice flexibile sunt soluții viabile pentru creșterea eficienței și reducerea costurilor″, a declarat directorul general adjunct al ELCEN, Adrian Tudora.

Și Compania Municipală Termoenergetica, client și debitor al ELCEN, are în plan instalarea de panouri solare pe 2 puncte termice din București, în vederea eficientizării producției de agent termic secundar pentru căldură și apă caldă.

De asemenea, ELCEN vrea să-și instaleze sisteme de stocare a electricității produse în cogenerare cu căldură de cele 4 CET-uri pe gaze naturale pe care le deține, pentru a nu mai plăti dezechilibre când cererea și prețul sunt mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
căldură apă caldă bucurești
elcen agent termic
elcen investiții
elcen energie regenerabilă