ANUNȚ Pas înainte pentru mini-reactoarele nucleare la Doicești

Energie   
ANUNȚ Pas înainte pentru mini-reactoarele nucleare la Doicești

O corporație japoneză și-a adjudecat un contact de fabricare a modelelor structurale ale modulelor compozite din oțel ce vor fi folosite la construirea pereților clădirilor mini-reactoarelor nucleare concepute de americanii de la NuScale, cu care compania românească de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale de SNN și de Nova Power&Gas, vrea să ridice o centrală de 462 MWh pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.

Astfel, japonezii de la IHI Corporation au primit contactul de la coreenii de la Samsung C&T Corporation, ca parte a sarcinilor asumate de aceștia din urmă în cadrul fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Trei dispozitive explozive artizanale ar fi fost aruncate spre clădirea consulatului rus de la Marsilia CITEȘTE ȘI Trei dispozitive explozive artizanale ar fi fost aruncate spre clădirea consulatului rus de la Marsilia

IHI a furnizat anterior module compozite din oțel pentru centrale nucleare cu reactoare cu apă sub presiune (PWR), iar pe perioada contractului va verifica și valida procesele de fabricație a acestor module, asigurând un impact minim asupra programului local de construcție gestionat de Samsung C&T. Fabricarea modelelor va fi efectuată la uzina IHI din Yokohama, urmând să fie finalizată până în aprilie 2025″, au transmis japonezii.

IHI Corporation, un conglomerat industrial și aerospațial cu venituri anuale de peste 9 miliarde de dolari, este acționară la NuScale din 2021, în urma unei investiții inițiale de 20 milioane dolari.

FOTO Cel mai mare producător de bere din Japonia, proprietarul Ursus, pune un român la șefia mai multor operațiuni europene și internaționale CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare producător de bere din Japonia, proprietarul Ursus, pune un român la șefia mai multor operațiuni europene și internaționale

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, ExIm Bank US, a aprobat în toamnă un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului centralei nucleare SMR de la Doicești.

Anterior, în iulie 2024, au fost semnate contractele aferente fazei 2 a studiului FEED pentru proiectul centralei. De asemenea, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

FOTO Grupul polonez Scallier continuă să se extindă în România, cu un nou parc de retail CITEȘTE ȘI FOTO Grupul polonez Scallier continuă să se extindă în România, cu un nou parc de retail

Luna trecută, Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectrica (SNN) la o propunere de hotărâre de aprobare a modificării acordului de constituire a companiei de proiect RoPower Nuclear SA. Ministerul deține peste 82% din capitalul Nuclearelectrica, astfel că abținerea sa a făcut imposibilă adoptarea vreunei hotărâri, de aprobare sau respingere.

Propunerea de modificare a acordului de constituire viza demersul prin care Nova Power&Gas, din grupul clujean E-INFRA, al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, proprietara amplasamentului de la Doicești, vinde terenul respectiv către RoPower Nuclear SA. În vara anului trecut, Nova Power&Gas și compania de proiect au semnat o promisiune bilaterală de vânzare cu privire la terenul aferent viitoarei centrale nucleare SMR, actualizată în noiembrie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica ropower nuclear
pierderi nuscale
vânzare acțiuni nuscale