Havrileț, ANRE: Gazele de pe piața liberă vor ajunge curând mai ieftine decât prețul reglementat pentru populație

Havrileț, ANRE: Gazele de pe piața liberă vor ajunge curând mai ieftine decât prețul reglementat pentru populație
scris 21 apr 2016

Prețul gazelor naturale pe piețele internaționale va ajunge în curând să fie mai scăzut decât cel reglementat pentru gazele de producție internă destinate consumatorilor casnici din România, astfel încât este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a prețurilor la gaze pentru populație, existând chiar riscul ca menținerea unui preț reglementat mai mare decât cel din piață să fie considerat ajutor de stat pentru producătorii români de gaze, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

"Prețurile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult și continuă să scadă mai mult decât prețurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor. Părerea mea este că, odată ajunși la nivelul de convergență a prețurilor, nu se mai susține un calendar de liberalizare unde există prețuri mai mari decât cele de pe piață", a declarat Havrileț, la o dezbatere organizată de Energy Center la Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Havrileț a arătat că pe hub-ul european de tranzacționare de gaze Baumgarten din Austria s-au făcut recent tranzacții la prețuri echivalente a circa 63 lei/MWh și că, de asemenea, în România, s-au importat de curând gaze prin Ungaria cu circa 64 lei/MWh, cu tot cu transport, în timp ce prețul reglementat al gazelor din producția internă pentru consumatorii casnici se cifrează în prezent la 60 lei/MWh. Potrivit calendarului de liberalizare convenit cu instituțiile financiare internaționale, de la 1 iulie anul acesta, prețul reglementat pentru populație ar trebui majorat la 66 lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Furnizorul de energie CEZ se face broker de asigurări și vinde polițe RCA și de locuință în casierii și online CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Furnizorul de energie CEZ se face broker de asigurări și vinde polițe RCA și de locuință în casierii și online

Havrileț a atras atenția că existența unor prețuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piața liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislației europene.

"Dacă prețul reglementat este mai mare, se consideră că dăm ajutoare de stat producătorilor și am putea ajunge sub incidența unor anchete de tip infringement", a spus șeful ANRE.

Havrileț a adăugat că este nevoie de o modificare a legislației care prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piață au scăzut mai mult decât se estima la momentul realizării calendarului.

Președintele ANRE a adăugat că intenționează o suspendare pe trei luni a calendarului de liberalizare, care prevede în prezent o creștere cu 10% a prețului pentru populație de la 1 iulie, întrucât noul an gazier va începe la 1 octombrie. "Nu putem lua încă de acum o hotărâre pentru ce va fi la 1 octombrie", a susținut el.

Petrolul urcă la 46 dolari/baril, pe fondul așteptărilor privind reducerea producției în statele din afara OPEC CITEȘTE ȘI Petrolul urcă la 46 dolari/baril, pe fondul așteptărilor privind reducerea producției în statele din afara OPEC

În replică, directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan, prezent la dezbatere, a declarat că piața gazelor din România nu este pregătită momentan pentru liberalizare, pentru că nu există un mediu concurențial, iar prețurile mici din acest moment sunt conjuncturale.

"Încă nu suntem pregătiți să experimentăm acest lucru. Încă nu avem un mediu concurențial. Piața de gaze din România este una închisă, uitați-vă că nu are cine să consume gazele. Dacă noi modificăm legea în funcție de conjunctură, când conjunctura va fi alta va trebui să o modificăm din nou. În plus, în fiecare iarnă avem aceeași problemă cu gazele de import, pe care le cumpărăm la prețuri uriașe în vârf de consum. Am putea, în acele momente, să nu mai folosim gaze pentru producerea de energie și să importăm electricitate, ceea ce ar fi mai ieftin decât să importăm gaze în vârf de consum. Însă nu s-a făcut niciodată o corelare între dispeceratul energetic și cel de gaze ", a spus Ciolpan.

Vara trecută, Guvernul a aprobat un nou calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, potrivit căruia prețul a crescut, de la 1 iulie 2015, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, și s-a prevăzut că va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuși la acel moment o creștere similară până în 2021.

De altfel, într-un raport anterior recent, ANRE estima că prețurile reglementate la gaze naturale pentru clienții casnici vor crește cu circa 7-8% anul acesta, din cauza majorării de la 1 iulie a prețului gazelor din producția internă cu 10%, a creșterii valorii stocului minim obligatoriu de gaze, precum și a ajustării tarifelor reglementate de distribuție, furnizare, transport și înmagazinare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
tarif gaze
scumpire gaze
ieftinire gaze
factura gaze
pret gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici
anre
niculae havrilet
romgaz