VIDEO Coreea de Nord face publice primele fotografii cu un centru interzis de îmbogățire a uraniului

VIDEO Coreea de Nord face publice primele fotografii cu un centru interzis de îmbogățire a uraniului
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 11:17

Coreea de Nord a publicat, pentru prima dată, fotografii care arată centrifuge care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce conducătorul Kim Jong Un a vizitat un centru pentru îmbogățirea uraniului și a cerut mai mult armament pentru a spori arsenalul, scrie Reuters.

Relatările presei de stat privind vizita lui Kim la Institutul pentru Arme Nucleare și la o bază de producție pentru materiale nucleare pentru armament au fost însoțite de primele fotografii cu centrifugele, oferind o imagine rară din interiorul programului nuclear al Coreei de Nord, care este interzis prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ General Motors și Hyundai au creat o nouă alianță auto CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ General Motors și Hyundai au creat o nouă alianță auto
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Fotografiile îl înfățișează pe Kim mergând printre șiruri lungi de centrifuge de metal, mașini care îmbogățesc uraniul. Reportajul nu a precizat clar când a avut loc vizita, nici localizarea centrului, scrie News.ro.

Kim le-a cerut muncitorilor să producă mai multe materiale pentru arme nucleare tactice, afirmând că arsenalul nuclear al țării este vital pentru confruntarea amenințărilor din partea Statelor Unite și a aliaților acestora.

Armele sunt necesare pentru ”auto-apărare și capacitatea unui atac anticipativ”, a afirmat el.

Conducătorul nord-coreean a declarat că ”amenințările nucleare anti-Coreea de Nord” din partea ”forțelor vasale conduse de imperialiști din SUA” au depășit linia roșie, potrivit relatării.

Coreea de Nord ar avea mai multe centre pentru îmbogățirea uraniului. Analiștii afirmă că imaginile din sateliți au arătat că în ultimii ani s-a construit la centrul principal, Centrul de Cercetări Științifice Nucleare Yongbyon, inclusiv la fabrica de îmbogățire a uraniului, sugerând o posibilă extindere.

Uraniul este un element radioactiv care se găsește în mod natural. Pentru a face combustibil nuclear, uraniul brut trece prin procese din care rezultă un material cu o concentrație crescută a izotopului uraniu-235.

Connections Consult: profit net cu aproape 30% mai mare la S1. Reclamă întârzierea licitațiilor din PNRR, dar mizează în următorii 2 ani pe contracte cu statul CITEȘTE ȘI Connections Consult: profit net cu aproape 30% mai mare la S1. Reclamă întârzierea licitațiilor din PNRR, dar mizează în următorii 2 ani pe contracte cu statul

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat, luni, că agenția de monitorizare nucleară a ONU a observat activități care corespund operării unui reactor și centrului de îmbogățire de la Yongbyon.

Kim a subliniat nevoia de a crește numărul centrifugelor astfel încât ”să crească exponențial” numărul armelor nucleare și să extindă folosirea unui nou tip de centrifugă pentru a spori producția de materiale nucleare pentru armament.

Noul tip de centrifugă arată că țara își crește capacitățile privind combustibilul, a afirmat Ankit Panda de la Centrul Carnegie pentru Pace Internațională, cu sediul în SUA.

”Kim pare să sugereze, de asemenea, că armele nucleare tactice s-ar baza în principal pe uraniu ca miez”, a spus el.

Acest lucru este de remarcat întrucât Coreea de Nord este mai capabilă să își crească stocurile de uraniu îmbogățit, a afirmat Panda, comparativ cu procesul mai complicat pentru plutoniu.

Coreea de Nord a invitat unii oameni de știință străini să vadă un centru cu centrifuge la Yongbyon în 2010, dar Jenny Town de la Centrul Stimson din SUA a afirmat că reportajul de vineri aduce primele și singurele fotografii cu echipamentul.

”Arată cât de avansat a devenit centrul pentru îmbogățire, ceea ce dă o mai mare credibilitate atât capacității cât și angajamentului lor de a crește arsenalul de arme nucleare”, a spus ea.

Anterior, Coreea de Nord a oferit fotografii cu ceea ce a afirtmat că sunt focoase nucleare. Țara a desfășurat șase teste nucleare între 2006 și 2017.

Estimările privind numărul armelor nucleare ale Coreei de Nord variază mult. În iulie, un raport al Federației Oamenilor de Știință Americani a concluzionat că țara ar fi produs destul material de fisiune pentru a construi până la 90 de focoase nucleare, dar cel mai probabil a asamblat circa 50.

România și Bulgaria vor să activeze anul acesta noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei CITEȘTE ȘI România și Bulgaria vor să activeze anul acesta noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

Kim a supravegheat, joi, și testul unui nou sistem de lansatoare multiple de rachete de 600 de milimetri și a vizitat o bază de antrenament a armatei, miercuri, potrivit unor alte relatări ale KCNA.

Într-o declarație preluată de KCNA, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a criticat o ședință recentă, la Seul, a miniștrilor apărării din statele membre ale Comandamentului Națiunilor Unite, condus de SUA, numind-o ”organizație de război”.

Germania s-a alăturat, luna trecută, comandamentului, devenind a 18-a națiune într-un grup care ajută la monitorizarea graniței cu Coreea de Nord și care s-a angajat să apere Coreea de Sud în eventualitatea unui război.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
uraniu