VIDEO PROFIT LIVE Sebastian Mîndroiu, fondator PickTwo Studio: Dacă vrei să deschizi acum un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 euro. Domeniul are o rată de eșec de peste 80%

 VIDEO PROFIT LIVE Sebastian Mîndroiu, fondator PickTwo Studio: Dacă vrei să deschizi acum un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 euro. Domeniul are o rată de eșec de peste 80%
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris vineri, 14:28

În ultimul an, proiectele de arhitectură pe sectorul de birouri au scăzut semnificativ, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Sebastian Mindroiu, fondator PickTwo Studio, companie de arhitectură și design interior, fondată în 2013, cu proiecte în proporție de 70-80% în sectorul ospitalității. În schimb, adaugă el, există o creștere pe segmentul de HoReCa, în special pe partea de hoteluri.

„Ce vedem în ultimul an e, într-adevăr, o scădere accentuată a sectorului office, asta se întâmplă de când am avut pandemia. E o incertitudine foarte mare pe tot ce înseamnă clădiri de birouri și proiecte de office.

Vedem în schimb o creștere pe partea de HoReCa, mai ales la segmentul de hoteluri și zona de restaurante, care funcționează în continuare, însă, aș zice că se duce cumva către o piață foarte specializată și către niște investitori care știu foarte bine ceea ce își doresc. Segmentul de hoteluri e cel care înflorește.

Urmărește-ne și pe Google News

În zona rezidențială noi avem proiecte pe segmentul de lux, însă cred că o eventuală recesiune sau probleme economice vor avea impact în primul rând pe segmentul de low sau mediu”, mai spune acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Rădulescu, SVN Credit România: Dobânda fixă astăzi este mai mică decât orice altă dobândă variabilă din piață. E un paradox foarte benefic pentru clienți CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Rădulescu, SVN Credit România: Dobânda fixă astăzi este mai mică decât orice altă dobândă variabilă din piață. E un paradox foarte benefic pentru clienți

Sebastian Mîndroiu mai spune și că fără 350-400.000 de euro în momentul de față nu se mai poate începe un business în domeniul restaurantelor.

„În 2013, tichetul mediu de investiție într-un restaurant era probabil undeva la 100-150.000 de euro. Bugetul ăsta a crescut mai ales că s-au deschis și foarte multe restaurante în ultimii 10 ani și e și un domeniu care are o rată de eșec foarte mare, de peste 80%. Dar, în continuare, aceasta a generat o creștere a tichetului de investiție.

Practic, acum, dacă vrei să deschizi un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 de euro, asta dacă vrei să deschizi ceva competitiv cel puțin în București. Adică, un restaurant care se diferențiază de restul.

Lucrul ăsta e o barieră foarte mare pentru jucătorii noi din piață. E cumva o consolidare a jucătorilor existenți și vin să investească ca să mai deschidă și să dezvolte. Jucătorii noi tind să intervină aici mai ales în zona de spații foarte mici, de genul cafenele sau bistro, astea sunt proiectele în care găsim jucători noi în restaurante”, precizează acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Rada Pantea, fondatoarea editurii Solisi: Cărțile de cunoaștere de sine ocupă un loc tot mai în față pe rafturi. E o mare nevoie de a înțelege ce facem pe pământul ăsta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Rada Pantea, fondatoarea editurii Solisi: Cărțile de cunoaștere de sine ocupă un loc tot mai în față pe rafturi. E o mare nevoie de a înțelege ce facem pe pământul ăsta

Despre piața de hoteluri, el afirmă că există aici o oportunitate strategică pentru România.

„Avem undeva la 5% din PIB venituri la buget din turism, în timp ce media europeană e undeva la 9-10%. Deci, în continuare, cred că avem o posibilitate foarte mare de creștere. În plus, noi avem 60-40 în favoarea turiștilor locali față de media europeană care are 60-40 în favoarea turiștilor străini. Deci, avem posibilitatea să și atragem turiști străini.

Și, de asta, în ultimul an și jumătate, mai ales după ce s-a liniștit pandemia și efectele ei am avut o creștere a investițiilor în proiectele hoteliere. Mai văd un semn bun și prin prezența lanțurilor externe care vin și investesc în România. O să ridice piața și astfel și jucătorii locali vor trebui să se alinieze la standardul pe care îl aduc ei”, mai spune Sebastian Mîndroiu.

„E un miraj și că toată lumea își dorește la un moment dat să aibă o cafenea sau un restaurant, e un segment greu din punct de vedere operațional. Investitorii noi, cei care vin acum în zona asta de spații relativ mici, de concepte unici, de genul un restaurant care servește un anumit tip de hamburgeri e un trend care o să meargă”, completează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian mîndroiu
picktwo studio