Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ar putea fi listat pe bursă în acest an, potrivit unui scenariu optimist, proces pentru care există discuții cu Ministerul Energiei, acționarul majoritar, a declarat marți vicepreședintele Franklin Templeton Investment,Oana Truță, care a subliniat că trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru listatare, între care și desemnarea consiliului de supraveghere. Directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru, condiționează listarea în acest an de soluționarea problemei investițiilor nerentabile din punct de vedere energetic, ce însumează 2 miliarde euro.
”Noi ne dorim ca Hidroelectrica să fie listată cât mai repede. Scenariul optimist este ca Hidroelectrica să se listeze în 2017. Odată listată, compania devine mai transparentă, sunt mult mai mulți investitori care vor avea ochii ațintiți asupra Hidroelectrica”, a afirmat Truță, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.
Pentru ca această listare să se întâmple în acest an, este nevoie de un angajament real din partea Guvernului, potrivit reprezentantului Franklin Templeton, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent există trei condiții care trebuie îndeplinite înainte de listarea companiei, mai ales selectarea consiliului de supraveghere. Chiar dacă a existat o selecție anul trecut, numirea nu a fost încă efectuată de Ministerul Energiei.
Procesul de selecție a membrilor Consiliului de supraveghere s-a făcut încă de anul trecut, sub fosta conducere a Ministerului Energiei.
Membrii selectați trebuiau numiți în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din luna ianuarie, însă nu s-a întrunit cvorumul necesar, prin neparticiparea reprezentanților Ministerului Energiei. Astfel, decizia s-a amânat pentru o AGA ulterioară.
”Considerăm că revizitarea listei, datorită faptului că au existat candidați puternici, profesioniști care au aplicat pentru aceste poziții, ar fi o opțiune la îndemâna acționarului majoritar. Sperăm să avem cât mai repede o numire a consiliului de supraveghere. Consiliul de supraveghere va trebui să numească directoratul, printr-un proces de selecție transparent”, a spus Truță.
Ulterior, trebuie luate decizii cu privire la investițiile cu funcțiuni energetice mai reduse - non-core investments. ”Și aici avem nevoie de sprijinul, suportul Ministerului Energiei”, a precizat Truță.
A treia condiție ce trebuie îndeplinită înainte de listarea Hidroelectrica este decizia cu privire la structura de capital a companiei.
”Din punctul nostru de vedere, importantă este maximizarea prețului companiei la momentul listării. Pentru ca maximizarea prețului companiei să se realizeze la momentul la care ea va fi listată, e nevoie să avem îndeplinite toate aceste condiții”, a menționat Truță.
La rândul său, directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru, present la eveniment, a declarat că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în acest an dacă se rezolvă problema investițiilor nerentabile din punct de vedere energetic.
”Listarea anul acesta este fezabilă, însă în situația în care aceste investiții nerentabile vor fi soluționate în trimestrul I. Dacă în trimestrul I al acestui an nu vor fi soluționate, sigur că listarea se amână”, a afirmat Agliceru.
Managerul s-a referit la acele investiții care au avut ca obiect principal alimentări cu apă și atenuări ale undei de viitură.
”Aceste investiții nerentabile energetic însumează 2 miliarde de euro”, a mai spus Agliceru.
Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare și foarte profitabilă, este sigura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.
Șefii bursei au cerut reprezentanților statului, în calitate de acționar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica.
Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureșteană care ar îndeplini criteriile MSCI - o companie internațională care acordă clasificările piețelor și indicilor - și ar permite Bursei de Valori București să devină piață emergentă.