Tranzacție finalizată: PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, cumpără primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România. Acord de 700 milioane euro

Tranzacție finalizată: PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, cumpără primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România. Acord de 700 milioane euro
scris 21 nov 2024

Tranzacția prin care grupul grec Public Power Corporation, care a preluat afacerile Enel din România, achiziționează portofoliul de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo a fost finalizată. Activele includ Parcul Eolian Evryo, operat de companiile Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și sistemul hidroenergetic al Grupului Evryo – operat de TMK Hydroenergy Power.

În luna mai, Profit.ro a anunțat că TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, instalează primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură CITEȘTE ȘI ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură

Grupul Evryo - fostul CEZ - deține cea mai mare rețea de prosumatori din România și distribuie energie electrică într-un sfert de țară. Aria sa de operare cuprinde 7 județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

PPC încheiase un acord obligatoriu cu Evryo Group, deținut de fonduri gestionate de Macquarie Asset Management, pentru a achiziționa portofoliul său de generare de energie regenerabilă din România, care este compus din 629 MW de energie din surse regenerabile în exploatare și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare.

Acordul are o valoare totală a întreprinderii de aproximativ 700 de milioane de euro, iar evaluarea generală este în conformitate cu tranzacțiile anterioare de pe piață, suma totală fiind supusă ajustărilor obișnuite.

ULTIMA ORĂ Volkswagen va închide „cel puțin trei” fabrici din Germania, “zeci de mii de locuri de muncă” desființate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Volkswagen va închide „cel puțin trei” fabrici din Germania, “zeci de mii de locuri de muncă” desființate

Achiziția consolidează și mai mult strategia de creștere a Grupului PPC în România și Europa de Sud-Est, prin adăugarea unui portofoliu semnificativ de operațiuni din surse regenerabile, ce include o capacitate instalată de 600MW de energie eoliană, 22MW de energie hidroelectrică, 6MW stocare în baterii, 1MW de energie solară și aproximativ 145MW active aflate în dezvoltare. La finalizarea acordului, portofoliul de energie din surse regenerabile în exploatare al PPC în România se va dubla, iar capacitatea totală instalată, în exploatare, a Grupului PPC va ajunge la 5,3 GW.

De la punerea sa în funcțiune în 2012, Parcul Eolian Evryo este cel mai mare parc eolian terestru operațional din România, situat în regiunea Dobrogei, în comunele Fântânele – Cogealac – Grădina, cu o capacitate instalată totală de 600 MW. Acesta este format din 240 de turbine eoliene de 100 metri înălțime, cu o putere individuală de 2,5 MW, o înălțime individuală de 100m și un diametru al rotorului de aproximativ 100 de metri. 

Tranzacție finalizată: PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, cumpără primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România. Acord de 700 milioane euro

Sistemul de energie hidro operat de TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului Evryo, include 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și facilitățile lor hidro asociate, cu o capacitate instalată totală de aproximativ 22 MW, în urma procesului amplu de reabilitare încheiat în 2013.

Avertisment - Franța merge spre cea mai slabă recoltă de grâu începând din 1983 CITEȘTE ȘI Avertisment - Franța merge spre cea mai slabă recoltă de grâu începând din 1983

La începutul anului 2024, a fost pusă în funcțiune prima Centrală Fotovoltaică Plutitoare din țară, pe lacul Grebla. Capacitatea instalată a sistemului este de 1.000 kW și are ca scop principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și compensarea parțială a consumului intern din cadrul facilității hidro. Reducerea anuală estimată a emisiilor este de peste 333 tone de CO2.

După finalizarea acestei tranzacții, Evryo se va concentra în continuare pe afacerea reglementată de distribuție din portofoliul său, Distribuție Energie Oltenia, cu un obiectiv clar de a facilita tranziția energetică în cel mai bun interes al celor 1,4 milioane de clienți din sud-vestul României.

FOTO MedLife semnează o nouă achiziție CITEȘTE ȘI FOTO MedLife semnează o nouă achiziție

Această tranzacție este supusă aprobărilor standard de reglementare și se așteaptă să se încheie financiar până la sfârșitul anului 2024.

În primăvară, CEZ, unul dintre furnizorii de electricitate majori de pe piața locală, aflat în portofoliul grupului financiar și de asset management Macquarie din 2020, de când australienii au cumpărat principalele active românești ale cehilor de la CEZ, a devenit Grupul EVRYO.

Reunind companiile Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power și EVRYO Power, Grupul EVRYO administrează și operează cel mai mare parc eolian operațional de pe uscat din România, produce energie verde prin sistemul hidroenergetic de lângă Reșița și operează primul sistem plutitor de energie solară fotovoltaică din România.

Facebook și Instagram lansează măsuri drastice împotriva reclamelor înșelătoare cu celebrități CITEȘTE ȘI Facebook și Instagram lansează măsuri drastice împotriva reclamelor înșelătoare cu celebrități

Prin compania Distribuție Oltenia, EVRYO gestionează și investește în rețeaua de distribuție care asigură alimentarea cu energie electrică pe un sfert din teritoriul țării, în regiunea Olteniei și a Munteniei.

Recent, compania a vândut CEZ Vânzare către Premier Energy.

Despre Parcul Eolian Evryo
Parcul Eolian este gestionat prin trei companii românești: Tomis Team SA, M.W. Team Invest SRL și Ovidiu Development SA. Cifrele cheie care descriu cel mai mare parc eolian terestru operațional din România sunt:
<240 turbine GE de 2,5 MW cu un diametru al rotorului și înălțimea turnului de 100 de metri;
<190 km de drumuri de acces;
<240 fundații, în care s-au folosit 103.700 metri cubi de ciment și 9.900 tone de oțel;
<140 km de circuite electrice subterane de 33 kV (420 km de cabluri subterane de 33 kV);
<75 km de circuite electrice subterane de 110 kV (225 km de cabluri subterane de 110 kV);
<7 stații de transformare 33/110 kV;
<3 sisteme de stocare a energiei BESS de 6 MW, care asigură stocarea a 1% din energia produsă de parc;
<acces la rețeaua de transport al energiei electrice prin stația Tariverde 110/400 kV;
<producția anuală medie pentru ultimii 3 ani este de peste 1.300.000 MWh.

FOTO&DOCUMENT Salarii în bănci - Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Salarii în bănci - Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii

Despre TMK Hydroenergy Power

Reabilitarea din 2013 a celor 4 centrale hidroelectrice și a stației de pompare a implicat înlocuirea echipamentelor de generare (ansambluri de turbine, generatoare și pompe) și a echipamentelor asociate, care au inclus lucrări extinse de modernizare și adaptare (reconstrucția fundațiilor, sistemelor de admisie etc.), modernizarea și integrarea stațiilor de transformare asociate (6/35 kV) în SCADA și stația care asigură conexiunea la rețeaua de distribuție (6/35/110 kV), instalarea echipamentelor moderne de control și comandă și lucrări la infrastructura de generare (lucrări de reparație la canale etc.).

În ultimii ani, TMK a dezvoltat 2 proiecte care au beneficiat de fonduri nerambursabile:
Lacul Grebla – Centrala Fotovoltaică Plutitoare
<Obiectivul proiectului a fost punerea în funcțiune a primului sistem fotovoltaic plutitor din România de 1.000 kW, evidențiind beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare, împreună cu sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a companiei.
<Proiectul utilizează corpul de apă al lacului Grebla, cu o suprafață de 30.420 m².
<Obiectivul principal al proiectului a fost reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și compensarea parțială a consumului intern din cadrul facilității hidro. Reducerea anuală estimată a emisiilor este de peste 333 tone de CO2.

ANAF a confiscat peste 8 milioane euro de la oameni de afaceri și companii rusești supuse sancțiunilor internaționale CITEȘTE ȘI ANAF a confiscat peste 8 milioane euro de la oameni de afaceri și companii rusești supuse sancțiunilor internaționale

Breazova 2

<TMK a obținut 300.000 de euro din fonduri norvegiene pentru microhidrocentrala Breazova 2, acoperind aproximativ 40% din investiția totală necesară. Microhidrocentrala este situată pe barajul Văliug, situat în centrul sistemului de energie hidro.
<Barajul Văliug are un volum de aproximativ 1 milion m³ și un debit anual de apă de 35 până la 50 milioane m³/an.
<Capacitatea instalată a CHE Breazova 2 este de 0,367 MW, rezultând într-o producție anuală de aproximativ 1600 MWh.
<Obiectivele principale ale proiectului sunt creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și acoperirea parțială a consumului intern din cadrul infrastructurii de energie hidro.

În luna mai, Profit.ro a anunțat că TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, instalează primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România.

Compania, în parteneriat cu Innovation Norway, a dezvoltat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor pe lacul hidrocentralei Grebla, un reper în energia regenerabilă, care produce peste 1 milion kWh de energie verde anual.

Tranzacție finalizată: PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, cumpără primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România. Acord de 700 milioane euro

În urmă cu doi ani a fost anunțat că producătorul de energie electrică TMK Hydroenergy Power, preluat în 2021 de asset-managerul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) de la compania cehă de stat CEZ în cadrul deal-ului de achiziție a principalelor active CEZ din România, a demarat lucrările de construire a noii hidrocentrale Breazova 2 din județul Caraș Severin, proiect finanțat și din granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Astfel, au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug.

Bluesky va vinde un abonament CITEȘTE ȘI Bluesky va vinde un abonament

"Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final. Echipa de specialiști TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live și online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material", menționa compania.

Ulterior a fost anunțat că grupul CEZ, care deține în România business-uri în domeniul distribuției și producției de energie, mai puțin în cel al furnizării, în urma înstrăinării CEZ Vânzare, devine, la rândul său, Grupul EVRYO. Reunind companiile Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power și EVRYO Power, Grupul EVRYO administrează și operează cel mai mare parc eolian operațional de pe uscat din România, produce energie verde prin sistemul hidroenergetic de lângă Reșița și operează primul sistem plutitor de energie solară fotovoltaică din România.

Prin compania Distribuție Oltenia, EVRYO gestionează și investește în rețeaua de distribuție care asigură alimentarea cu energie electrică pe un sfert din teritoriul țării, în regiunea Olteniei și a Munteniei.

CEZ Vânzare a fost preluat recent de Premier Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
tmk hydroenergy power
macquarie cez
noua hidrocentrala caras severin