Președintele Renault va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan - Nou anunț

Auto/Transporturi   
Președintele Renault va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan - Nou anunț

Președintele Renault, Jean-Dominique Senard, va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan, a anunțat producătorul auto nipon, afectat de scăderea vânzărilor, conform Reuters.

Senard, care era vicepreședinte al Nissan, va demisiona la finalul Adunării anuale Generale a Acționarilor, programată în iunie. Un alt reprezentat Renault, Pierre Fleuriot, va părăsi, de asemenea, Nissan, în același timp, se arată într-un comunicat al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Un avion Boeing destinat Chinei a făcut cale întoarsă în SUA CITEȘTE ȘI Un avion Boeing destinat Chinei a făcut cale întoarsă în SUA

După demisia celor doi, Valerie Landon, fost director la Credit Suisse și membru al Consiliului de Administrație al producătorului de componente auto Forvia, și Timothy Ryan, care a fost director al Natixis, vor fi nominalizați pentru a se alătura board-ului, arată Agerpres.

Pregătirea din domeniul financiar a celor doi nominalizați, propuși de Renault, înseamnă că ei ar putea sprijini Nissan în actualul proces de restructurare, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Ca parte a alianței încheiate în urmă cu peste două decenii, Renault și Nissan aveau fiecare doi reprezentanți în Consiliile de Administrație.

Profit.ro a anunțat anterior că schimbările majore din cadrul Nissan încep să aibă efect și asupra poziției pe care o are Renault în cadrul companiei japoneze. Conform statutului de acționar principal al companiei, francezii au dreptul la două persoane desemnate în Consiliul Director al Nissan, una dintre cele două persoane fiind în ultimii cinci ani Jean Dominique Senard, președintele Renault Group.

A anunțat că Renault îl va înlocui pe președintele Jean Dominique Senard din Consiliul Director al Nissan, ca urmare a schimbărilor majore prin care trece compania japoneză, după demisia lui Makoto Uchida.

FOTO&VIDEO Softronic livrează către CFR Călători a treia locomotivă modernizată prin PNRR CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Softronic livrează către CFR Călători a treia locomotivă modernizată prin PNRR

Senard devenise vicepreședinte Nissan încă de la demiterea lui Carlos Ghosn din fruntea companiei, el fiind principalul reprezentant al Renault în activitățile de supervizare ale companiei japoneze. Împreună cu Jean Dominique Senard va fi înlocuit și Pierre Floeuriot, care ocupa funcția de director, acesta fiind de asemenea reprezentant al Renault.

Începând de la 1 aprilie, în fruntea Nissan a fost desemnat Ivan Espinosa, care până acum a ocupat funcția de Chief Planning Officer. El este un veteran al companiei și a fost ales dintre cele câteva nume vehiculate anterior demisiei lui Uchida. Imediat după numire, jumătate din Comitetul Executiv a fost înlocuit, fiind inclusiv reduse 20% din posturile de top-management. Schimbările au venit odată cu transformarea structurii de conducere executivă, pentru simplificarea deciziilor.

FOTO România redeschide o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI FOTO România redeschide o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu

Acum, Nissan a anunțat și noile propuneri pentru Consiliul Director, care are rol de structură de supervizare peste Comitetul Executiv. Pe lângă fostul CEO, Makoto Uchia, Jean Dominique Senard și Pierre Fleuriot, pe lista directorilor care sunt schimbați se mai află și Hideyuki Sakamoto, care anterior fusese vicepreședinte.

Pe lista noilor directori Nissan apar două nume noi, Valerie Landon, care a fost până acum director independent la compania Forvia, și Thimothy Ryan, care a fost CEO în cadrul trustului Natixis, cel care a preluat o parte din acțiunile deținute de Renault la Nissan, care acum au statut de vânzare, teoretic.

Nu sunt clare deocamdată condițiile în care s-au făcut aceste înlocuiri, dar având în vedere modificările majore ale relațiilor dintre Renault și Nissan, precum și preocupările francezilor pentru ca producătorul japonez să-și restructureze activitatea și performanțele financiare, este posibil ca noii directori să aibă ca scop exact acest lucru.

O nouă companie românească de tradiție intră în concordat preventiv CITEȘTE ȘI O nouă companie românească de tradiție intră în concordat preventiv

S-a speculat despre Jean Dominique Senard faptul că s-a opus fuziunii dintre Nissan și Honda, dar este mai puțin probabil ca fostul președinte al Michelin să fi avut o poziție în Consiliul Director diferită de cea a companiei pe care o reprezintă, Renault.

Nissan are o situație deloc de invidiat în ultimul an fiscal, anunțând o nouă scădere a vânzărilor în luna ianuarie, de 5,9% față de anul trecut, cu scăderi de -6,4% pe piețele internaționale și de -3,3% în Japonia. Piața din China a continuat să fie cea mai mare problemă a Nissan, aici cifrele arătând un declin de -30,7%, dar nici în Europa lucrurile nu stau prea bine, fiind raportată o scădere de -2,6%.

Cu doar două luni înainte de finalul anului fiscal, Nissan a vândut un total de 2,67 milioane de autovehicule la nivel global, cu 4,1% mai puține decât în urmă cu un an, continuându-și astfel tendința de declin din ultimii ani, care a dus la situația dificilă în care se află compania. Diferența față de anul fiscal anterior, pe perioade similare, este de aproximativ 120.000 de vehicule, lucru care se va concretiza cu siguranță în bilanțul companiei, ce urmează să fie anunțat pe 31 martie.

Rezultatele financiare anunțate pentru trimestrul 3 din anul fiscal au adus scăderi pe linie, pentru venitul net al companiei (9.171 miliarde yeni), profitul operațional, care s-a redus aproape la zero (marjă de 0,7%), în timp ce profitul net s-a diminuat cu 70%, de la 540 miliarde yeni la numai 160 miliarde yeni.

Dacia Sandero a fost depășită de un rival neașteptat, în Europa CITEȘTE ȘI Dacia Sandero a fost depășită de un rival neașteptat, în Europa

Fostul CEO, Makoto Uchida, a declanșat noi măsuri de restructurare, țintind reduceri de costuri aproximativ 400 de miliarde yeni (2,5 miliarde euro), și scăderea pragului de rentabilitate la 2,5 milioane de vehicule în 2026. De asemenea, a anunțat că vor fi concediate 2.500 de persoane la nivel global, dar și închiderea sau reducerea producției în cel puțin trei uzine, care vor suplimenta concedierile la 6.500 de persoane în total.

Renault este cel mai mare acționar al Nissan, însă puterile sale sunt limitate în deciziile companiei, ca urmare a acordului încheiat de cele două companii în 2023, prin care au stabilit o „reechilibrare” a raportului pe care îl au în cadrul Alianței. În prezent, conform celor mai noi date afișate de Nissan, Renault deține 40,9% din compania japoneză, din care 23,9% prin trustul fiduciar NATIXIS și 17,05% în mod direct.

Conform informațiilor transmise de Renault, deținerea este mai mică, din cauză că ultima tranzacție nu a fost actualizată în documentele companiei japoneze. Concret, francezii mai au 35,71%, din care 18,66% prin NATIXIS și 17,05% direct. Indiferent de aceste procente, acordul dintre cele două stabilește ca drepturile de vot ale Renault să fie limitate la 15%.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
presedinte renault
renault nissan