Fostul al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din România, înregistrat în Cipru și cu foști angajați Gazprom, ar putea aproviziona Transnistria pe banii Rusiei

Fostul al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din România, înregistrat în Cipru și cu foști angajați Gazprom, ar putea aproviziona Transnistria pe banii Rusiei

Sursă foto: Tiraspoltransgaz

scris astăzi, 09:17

O companie de trading de gaze naturale înregistrată în Cipru, fără acționari la vedere, în care activează foști angajați ai gigantului rus de stat Gazprom și care la un moment ajunsese al doilea cel mai mare importator de gaze din România, având și o sucursală la București, a rezervat capacitate de transport pentru luna februarie la punctul de interconectare Strandzha-2 de la granița Turciei cu Bulgaria, unde vin gaze și din conducta Turkstream, ce unește Federația Rusă cu Turcia, capacitatea fiind destinată exportului către Transnistria, scrie publicația rusă Kommersant.

Volumul rezervat este de 3,1 milioane metri cubi pe zi și coincide, în mare, cu nevoile regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, aflată în gravă criză energetică după stoparea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și refuzul Gazprom de a-și respecta contractul prin livrări pe ruta alternativă transbalcanică.

Urmărește-ne și pe Google News
Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logis CITEȘTE ȘI Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logis

Sursele Kommersant spun că, în prezent, sunt analizate mai mult modalități de livrare de gaze rusești în Transnistria, ruta turcă reprezentând scenariul de bază. Gazprom nu a comentat informația.

Publicația din Rusia citează Profit.ro arătând ca firma cipriotă, Ozbor Enterprises Limited, operează și pe piața românească ca importator și exportator, unde are licență de trading din 2021. Traderul a ajuns la un moment dat, în 2023, al doilea cel mai mare importator de gaze din România, iar potrivit celor mai recente date ale ANRE, a avut o cotă de piață de 2,24% din tranzacțiile angro cu gaze din România în octombrie anul trecut. Din toamna lui 2023, Ozbor Enterprises Limited are o sucursală și la București.

Netflix „ajustează”, din nou, prețurile, după ce a trecut de 300 de milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Netflix „ajustează”, din nou, prețurile, după ce a trecut de 300 de milioane de utilizatori

Director al Ozbor Enterprises Limited, care este înscrisă și la bursa de gaze CEEGEX a Ungariei, este cetățeanul rus domiciliat în Elveția Konstantin Shmelev, fost director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze rusești în Ucraina. RosUkrEnergo era controlată în mod egal de Gazprom și de o firmă elvețiană deținută de oamenii de afaceri ucraineni Dmytro Firtash și Ivan Fursin.

Responsabil cu tradingul de gaze la Ozbor Enterprises Limited este sârbul, de asemenea cetățean elvețian, Miroslav Stojanovic, fost manager de logistică de aprovizionare și trader senior la Gazprom Schweiz, compania-mamă a WIEE România. WIEE România este compania de intermediere de importuri de gaze naturale rusești controlată indirect până în noiembrie 2022 de către Gazprom și apoi naționalizată de statul german.

Sucursala din Elveția a Ozbor Enterprises Limited este condusă de rusul Vladimir Petkov, care a mai lucrat la Gazprom, Gazpromneft și Sakhalin Energy, dezvoltatorul primului terminal de LNG din Rusia, Sakhalin-2, potrivit Kommersant. El l-a înlocuit în ianuarie anul trecut pe turcul cu cetățenie elvețiană Alper Kesikli, fostul director general al WIEE România.

VIDEO CATL va anunța o nouă fabrică de baterii în Europa. „Nu protecția mediului este importantă, ci inteligența vehiculelor!” CITEȘTE ȘI VIDEO CATL va anunța o nouă fabrică de baterii în Europa. „Nu protecția mediului este importantă, ci inteligența vehiculelor!”

Kommersant a estimat anterior costul gazelor necesare Transnistriei pentru a-și acoperi necesitățile minime de consum la circa 160 milioane dolari, pentru livrări ce s-ar întinde până în aprilie, bani ce ar urma să fie vină de la bugetul de stat al Federației Ruse, ca ″ajutor umanitar″ acordat de Moscova regiunii separatiste.

Caracterul ″umanitar″ este dat și de volumul avut în vedere, de 3,1 milioane metri cubi pe zi, insuficient pentru a asigura și producția de energie electrică destinată malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, a centralei MGRES din Transnistria a companiei ruse de stat InterRAO. Până la oprirea tranzitului prin Ucraina, de la 1 ianuarie, livrările Gazprom în Transnistria se ridicau la 5,7 milioane metri cubi pe zi.

De fapt, livrările pentru Transnistria nu au avut niciodată caracter cu adevărat comercial pentru Gazprom, devreme ce Transnistria a acumulat datorii gigantice la gaze″, a comentat, pentru Kommersant, expertul Vitali Ermakov, de la Universitatea de Științe Economice din Moscova.

FOTO Softronic modernizează locomotive CFR Călători. Cum arătau și cum arată acum CITEȘTE ȘI FOTO Softronic modernizează locomotive CFR Călători. Cum arătau și cum arată acum

Problema este însă departe de a fi rezolvată. Pentru a ajunge în Transnistria, gazele tranzitate din Turcia în Bulgaria trebuie să mai treacă prin România și Republica Moldova, iar deocamdată nu au fost făcute rezervări de capacități de transport la granițele Bulgaria-România și România-Republica Moldova, la licitația lunară din 20 ianuarie. Rezervările pot fi făcute și zilnic, însă costă mai mult.

Varianta Ozbor Enterprises Limited a apărut după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că un plan anterior al Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei prin intermediari, respectiv prin finanțare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziționate din Uniunea Europeană de către un furnizor și trader basarabean privat, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ și în România, este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale.

Ea a mai arătat că livrările în Transnistria pot fi făcute legal doar prin intermediul Moldovagaz, furnizorul dominant din Republica Moldova, la care Gazprom este acționar majoritar și care controlează și compania de profil din Transnistria, Tiraspoltransgaz.

EXCLUSIV FOTO Grupul belgian IDS, listat cu obligațiuni la bursă, a cumpărat terenul pe care a fost conacul industriașului Negropontes și în locul căruia poate fi ridicată o clădire de birouri. Istoria conacului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul belgian IDS, listat cu obligațiuni la bursă, a cumpărat terenul pe care a fost conacul industriașului Negropontes și în locul căruia poate fi ridicată o clădire de birouri. Istoria conacului

″În vederea soluționării crizei energetice și sociale provocate în raioanele de est ale țării în urma deciziei unilaterale a companiei Gazprom de sistare a livrării gazului natural conform contractului încheiat cu SA Moldovagaz, autoritățile moldovene au venit cu propunerea ca Moldovagaz să achiziționeze pe bursa din Republica Moldova gazul natural și să-l livreze în regiunea transnistreană. Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz ar plăti pentru acest gaz.

De cealaltă parte, Tiraspolul ne-a comunicat că acceptă ca livrările de gaz să fie operate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz, în baza prevederilor legale ale Republicii Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe. Tiraspoltransgaz urmează să achite Moldovagaz doar tranzitul pe teritoriul țării noastre. Instituțiile de resort ale Republicii Moldova analizează această solicitare, entitățile și conformitatea procedurii cu rigorile legale naționale și internaționale″, a transmis, marți, Biroul Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria criză energetică
transnistria criză umanitară
republica moldova criză energetică
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică