Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și, totodată, principalul furnizor concurențial de curent electric pentru consumatori finali din țară, cu cotă de piață de 14,5% în septembrie anul trecut, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI), prin decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), anticipată de Profit.ro.
Legea energiei stipulează că furnizorii de ultimă instanță asigură furnizarea clienților finali care nu mai au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă, dacă furnizorii lor de până atunci ajung în situația de a li se retrage licența de furnizare ″sau în orice altă situație identificată de ANRE în care clienții finali nu au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă″.
O astfel de situație este cea în care unii furnizori renunță din proprie inițiativă la activitate întrucât nu-și mai permit să suporte costurile aferente acesteia și nu mai reînnoiesc contractele de furnizare cu clienții, odată ajunse la scadență.
În portofoliul unui FUI poți ajunge, din postura de client final, atât automat, cât și la cerere.
Reglementările ANRE stipulează că furnizorii de ultimă instanță, care trebuie să preia povara alimentării consumatorilor rămași fără furnizor ″normal″, sunt desemnați de Autoritate în funcție de cota de piață (atât în ceea ce privește cantitățile de energie furnizate, cât și numărul de locuri de consum din portofolii), regula fiind că tot timpul trebuie să existe cel puțin 5 FUI, care să aibă cotă de piață cumulată de minimum 60%.
La 31 decembrie 2024, statut de FUI aveau însă doar 4 companii, respectiv Premier Energy Furnizare (fosta CEZ Vânzare), PPC Energie, E.ON Energie România și Electrica Furnizare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Bilanțul incendiului din Turcia crește la 66 de morțiClienții finali care ajung la FUI plătesc în continuare prețurile plafonate la energie prevăzute de legislația în vigoare. În schimb, modalitatea de calcul al diferenței dintre costurile de achiziție de energie din piața angro și prețurile plafonate facturate clienților, pe care statul o compensează de la buget furnizorilor, este mai ″generoasă″ în cazul FUI, în prețul mediu de achiziție intrând integral costurile dezechilbrelor aferente clienților preluați în regim FUI. Și prețurile contractuale de FUI sunt semnificativ mai mari decât cele concurențiale, din cauza imprevizibilității nevoilor de achiziție ale furnizorilor, care nu au control pe numărul de clienți pe care trebuie să îi preia cu acest statut și pe cantitățile pe care trebuie să le cumpere pentru ei.
La nivelul lunii septembrie a anului trecut, numărul total al clienților FUI era de peste 20.000 - 10.076 casnici și 10.105 noncasnici, potrivit celor mai recente date ale ANRE.
CITEȘTE ȘI Cu cât a afectat războiul din Ucraina economia RomânieiPentru garantarea plăților facturilor la energia electrică, FUI poate solicita clienților finali noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de peste 1 MVA/loc de consum constituirea unei garanții financiare, după primirea din partea clientului a cererii de încheiere a unui contract în regim de ultimă instanță.
Refuzul clientului de a constitui/actualiza/reconstitui garanția financiară dă dreptul FUI de a solicita operatorului de rețea întreruperea alimentării cu energie electrică.
Clientul final poate înlătura obligația de a constitui o garanție financiară prin plata în avans a unei sume, care nu poate depăși jumătate din valoarea garanției solicitate clientului de către FUI, conform înțelegerii părților. În acest sens, clientul final solicită FUI, în scris, în termen de maximum 2 zile de la data primirii solicitării de constituire a garanției financiare, opțiunea de plată în avans.
CITEȘTE ȘI România a avut cea mare scădere procentuală dintre toate țările UE la mașini electrice înmatriculateCum se ajunge la FUI
În situația încetării contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual și un client final, locurile de consum ale clientului final care fac obiectul contractului și care se află în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice:
a) se preiau automat, ca urmare a notificării transmise de către operatorul de distribuție către FUI nominalizat, urmare a notificării primite de operatorul de distribuție de la furnizorul actual, referitoare la încetarea contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual și client, dacă încetarea contractului a intervenit prin ajungere la termen sau prin reziliere de către furnizorul actual, în cazul clienților casnici și în cazul clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de cel mult 1 MVA/loc de consum;
b) se preiau la cerere, de către oricare FUI, în alte situații decât cele de mai sus, de exemplu:
– locurile de consum aparținând clienților casnici și clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de cel mult 1 MVA/loc de consum care denunță contractul de furnizare și nu încheie contract cu un furnizor concurențial;
– locurile de consum aparținând clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de peste 1 MVA/loc de consum, în situația încetării din orice motiv a contractului de furnizare încheiat cu furnizorul actual.
CITEȘTE ȘI Trump 2.0, ziua 1: Mult-așteptatul ″malaxor de birocrație″ DOGE promis de Trump și Musk e de fapt o instituție IT înființată de Obama și care seamănă cu una româneascăData preluării locurilor de consum de către FUI este data încetării contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu furnizorul actual, cu excepția situației în care preluarea se face la cererea clientului. În acest caz, data preluării este data solicitată de către clientul final, care nu poate fi anterioară datei de încetare a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu furnizorul actual.
Clientul final poate solicita preluarea începând cu o dată ulterioară datei de încetare a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu furnizorul actual. În acest caz, în lipsa unui contract de furnizare, locul de consum va fi deconectat pe toată perioada cuprinsă între data încetării contractului cu furnizorul actual și data de la care locul de consum se preia de către FUI, iar clientul va suporta costurile aferente reconectării.
CITEȘTE ȘI OUG „Trenuleț”: avocații de la Bulboacă & Asociații aduc clarificări asupra modificărilor substanțiale și implicațiilor practice pentru cei cărora li se adresează unele dintre cele mai importante prevederiÎn conformitate cu reglementările ANRE, furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanță are caracter temporar. FUI este obligat să asigure furnizarea energiei electrice în regim de UI, pe o perioadă de:
a) 12 luni de la data preluării, în cazul clienților finali casnici și în cazul clienților finali noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de cel mult 1 MVA/loc de consum;
b) 6 luni de la data preluării, în cazul clienților finali noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de peste 1 MVA/loc de consum.
Cu cel puțin 30 de zile anterior datei de încetare a relației contractuale FUI notifică clienților încetarea furnizării energiei electrice, sau, după caz, prelungirea perioadei de furnizare, cu precizarea perioadei pentru care asigură furnizarea energiei electrice.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectele care limitau avansul ce poate fi cerut cumpărătorilor de case de către dezvoltatorii imobiliari - clasate Trecerea la FUI a unui client se face fără a fi necesară semnarea contractului de furnizare. În această situație, drepturile și obligațiile clientului și ale furnizorului sunt cele prevăzute în contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții finali preluați de către furnizorul de ultimă instanță, ale cărui clauze sunt aprobate de ANRE.
Clienții preluați de către FUI pot trece la un furnizor concurențial, cu o notificare transmisă FUI în portofoliul căruia se află, cu cel puțin 2 zile lucrătoare înaintea datei la care contractul încheiat cu furnizorul concurențial intră în vigoare.
În perioada de valabilitate a contractului încheiat cu un furnizor de ultimă instanță clientul nu poate solicita unui alt furnizor de ultimă instanță preluarea, cu excepția cazului în care furnizorul de ultimă instanță care l-a preluat pierde această calitate în perioada de furnizare.