Compania energetică de stat a Ungariei, pe cale să preia furnizorul de curent și gaze al E.ON din România

Compania energetică de stat a Ungariei, pe cale să preia furnizorul de curent și gaze al E.ON din România
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:13

Compania energetică de stat a Ungariei, MVM Group, ar fi ajuns la un acord cu grupul german E.ON pentru a cumpăra subsidiara de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România a acestuia, la care și statul român deține o participație minoritară semnificativă, scriu G4Media și Economedia, citând ″surse oficiale″.

În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.

Urmărește-ne și pe Google News
Adrian Țuțuianu, despre propunerile pentru conducerea BNR: Rămânerea lui Mugur Isărescu și a lui Florin Georgescu în conducerea BNR e utillă. Roberta Anastase este excepție... e cam departe CITEȘTE ȘI Adrian Țuțuianu, despre propunerile pentru conducerea BNR: Rămânerea lui Mugur Isărescu și a lui Florin Georgescu în conducerea BNR e utillă. Roberta Anastase este excepție... e cam departe
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

În primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.

Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.

INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară

Maghiarii de la MVM dețin în prezent în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc, care a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.

La finalul lunii august, MVM Group a preluat participații minoritare din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan, tranzacție inițiată în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on energie românia
e.on furnizare energie gaze românia
mvm ungaria
vânzare e.on românia