Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, pregătește lucrări de modernizare a celei mai mari hidrocentrale din țară, cea de la Porțile de Fier 1 de pe Dunăre, cu putere instalată de 1.166 MW, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cele 6 hidroagregate de la Porțile de Fier 1 au fost puse în funcțiune în 1970 și 1971 și ulterior retehnologizate în perioada 2000-2007, când au fost aduse la actuala putere, de aproape 195 MW per unitate.
″Progresul tehnologic în domeniu și starea actuală a hidroagregatelor impun planificarea și demararea unei noi etape de modernizare, cu asigurarea continuității în exploatare a centralei Porțile de Fier 1, în condiții de siguranță, pentru un nou ciclu de viață de aproximativ 30 de ani″, este argumentat.
Este indicat totodată că la 3 dintre cele 6 hidroagregate (1, 4 șu 6) au fost semnalate ″probleme serioase în exploatare, cu un comportament care indică defecte la sistemul de reglaj al poziției paletelor rotorului turbinei (până în prezent nefiind identificată cauza exactă) (...)″.
Până la modernizare s-a luat decizia efectuării de lucrări de reparații și mentenanță cu demontarea turbinelor hidroagregatelor, care durează 12-16 luni pentru fiecare, ceea ce creează ocazia unor inspecții și analize detaliate, pentru identificarea defectelor și diagnosticarea fiecărui hidroagregat.
Concluziile analizelor vor sta la baza unui viitor studiu de fezabilitate pentru un proiect de modernizare a hidrocentralei Porțile de Fier 1, prin adoptarea unor soluții tehnice de ultimă generație, care să îi prelungească durata de viață cu cel puțin 30 de ani.
CITEȘTE ȘI Germania, cea mai mare economie a Europei, se așteaptă la o nouă contracție. După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi spre China, acum suferăHidroelectrica a lansat o licitație pentru contractarea expertizei tehnice și a studiului de fezabilitate, valoarea achiziției fiind estimată la 3,57 milioane euro plus TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 27 noiembrie.
Câștigătorul licitației va trebui să analizeze problemele tehnice și comportamentul în funcționare al celor 3 hidroagregate, să identifice cauzele defecțiunilor, să propună soluții tehnice de rezolvare a acestora și să întocmească studiul de fezabilitate pentru lucrările de modernizare.