Sistemul centralizat de încălzire din Capitală, cel mai mare din țară, operat de Compania Municipală Termoenergetica, controlată de municipalitatea bucureșteană, va începe să fie alimentat și cu agent termic produs pe bază de energie regenerabilă, ca parte a angajamentului european al României de a decarbona progresiv sectorul, relevă datele Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Termoenergetica face un prim pas în acest sens, având în plan instalarea de panouri solare pe 2 puncte termice din București, în vederea eficientizării producției de agent termic secundar pentru căldură și apă caldă.
Este vorba de punctul termic Ramuri Tei de pe strada Vidin din sectorul 2 (amplasament de 444 mp, cu suprafață construită la sol de 357 mp) și de punctul termic Fundeni 2 de pe strada Maior Băcilă din același sector (418 mp, 397 mp).
Termoenergetica pregătește acum montarea de panouri solare pe acoperișurile celor 2 puncte termice. Acestea vor fi interconectate la instalațiile existente din punctele termice, adică la schimbătoarele de căldură cu plăci.
Compania are în vedere instalarea, pe fiecare punct termic, a câte unui sistem de panouri solare cu putere instalată de minimum 50 kW, urmând să acorde punctaj superior ofertelor cu puteri instalate mai mari. De asemenea, sistemele de panouri solare vor trebui să fie funcționale și în sezonul rece.
Implementarea proiectului va duce la reducerea poluării aerului, precum și a emisiilor de gaze cu efect de seră, diminuând obligațiile de achiziție de certificate CO2, care sunt incluse în costurile totale de furnizare a gigacaloriei.
După cum a relatat Profit.ro, România și-a asumat față de Comisia Europeană, prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), creșterea ponderii regenerabilelor în consumul final brut de energie utilizată la încălzire și răcire la 41,1% până în 2030.
Extras din documentația de atribuire