Chișinăul a propus oficial Transnistriei, rămasă în frig ca urmare a stopării tranzitului prin Ucraina al gazelor naturale rusești destinate regiunii separatiste și a refuzului gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe o rută alternativă, să îi ofere sprijin pentru a se aproviziona din Uniunea Europeană, cel puțin parțial cu gaze extrase tot din Rusia. Nu este însă limpede cine ar suporta costurile, în condițiile în care regimul de la Tiraspol nu a plătit de ani de zile gazele primite de la ruși până la finalul anului trecut, acesta fiind și motivul invocat de Gazprom pentru oprirea livrărilor.
Traderul de stat al Republicii Moldova, Energocom, a anunțat că, în parteneriat cu Moldovagaz, principalul furnizor de gaze de peste Prut, deținut 50% de Gazprom, a importat gaze din Bulgaria de Revelion.
″SA Energocom și SA Moldovagaz au importat pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22.000 metri cubi) de gaze din Bulgaria, le-au transportat prin Coridorul Transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni. Astfel demonstrând că, din punct de vedere comercial și logistic, este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene″, a transmis Energocom.
O bună parte din gazele care intră în România din Bulgaria sunt de proveniență rusească, extrase de Gazprom și apoi transportate prin gazoductul offshore Turkstream până în Turcia, iar de acolo – la vecinii de la sud de Dunăre.
″Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz (compania de gaze din Transnistria – n.r.) în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice, în situația de criză actuală. SA Moldovagaz nu se poate înregistra în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, de aceea este necesar acest contract de agent cu SA Energocom. SA Energocom este implicat activ pentru a găsi cele mai optime soluții de a depăși situațiile de criză″, a mai comunicat Energocom.
Președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz”, Vadim Ceban, a trimis o scrisoare în acest sens conducerii Tiraspoltransgaz.Potrivit documentului, gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, în baza unui acord de agenție cu Tiraspoltransgaz.
Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă pentru populație, după ce Rusia a oprit livrarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit. Compania energetică locală Tirasteploenergo a transmis că întreruperea livrării de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineața, dar că unele facilități, cum ar fi spitalele, sunt exceptate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Dacia ia startul în Raliul Dakar peste câteva ore. Campanie video ca în „Pirații din Caraibe”Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și ușile de la balcoane și să folosească reșouri. ″Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii″, a avertizat Tirasteploenergo.
În plus, aproape două treimi din cantitatea de energie electrică necesară asigurării consumului în Republica Moldova pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, depinde de România începând de ieri, după ce a încetat tranzitul prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei, lăsând fără combustibil centrala MGRES de la Cuciurgan, din regiunea separatistă prorusă, care asigura în trecut, în condiții normale, și peste 80% din necesarul de curent electric al malului drept.