VIDEO Acționarul majoritar al complexului Therme din Balotești intră pe piața românească incipientă a centralelor ″virtuale″ de energie

VIDEO Acționarul majoritar al complexului Therme din Balotești intră pe piața românească incipientă a centralelor ″virtuale″ de energie
scris astăzi, 07:00

O firmă locală controlată de Therme Group RTG AG, compania austriacă ce este acționar majoritar indirect și la Therme Nord, proprietarul și operatorul complexului omonim de wellness cu apă geotermală din Balotești, unul dintre cele mai mari din Europa, se pregătește să intre pe piața românească încă incipientă a așa-numitelor centrale ″virtuale″ de energie electrică, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aceasta vrea să desfășoare în România activitate de agregare, definită de Legea energiei drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.

Urmărește-ne și pe Google News
Reacția Holcim după amenda primită de la Concurență CITEȘTE ȘI Reacția Holcim după amenda primită de la Concurență

Asociați minoritari ai viitorului agregator sunt, potrivit termene.ro, Viorel Beltechi vicepreședintele pentru energie și inginerie al grupului Therme, Andrei Hohan, fondator și CIO la firma specializată în securitate cibernetică și energie regenerabilă Enersec, și Bogdan Matache, de asemenea fondator, precum și CTO, la Enersec. Beltechi și Hohan sunt și administratori ai firmei.

În toamna anului trecut, Therme Nord avea în curs de finalizare un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 2,5 MW, dotat cu sistem de stocare a energiei produse cu capacitate de 0,5 MWh, finanțat și din fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Banca Națională a Elveției se așteaptă la un profit record CITEȘTE ȘI Banca Națională a Elveției se așteaptă la un profit record

Un agregator poate vinde ″la comun″ energia mai multor producători, gestionându-le totodată producția. Agregatorii se ocupă și de gestionarea așa-numitului ″consum dispecerizabil″, definit de lege drept ″modificarea sarcinii electrice de către clienții finali față de modelele lor normale sau curente de consum ca reacție la semnalele pieței, inclusiv ca reacție la prețurile energiei electrice care variază în timp sau la stimulentele financiare sau ca reacție la acceptarea ofertei clientului final de a vinde reducerea sau creșterea cererii la un anumit preț pe o piață organizată, în mod individual sau prin agregare″.

Mai simplu, un consumator dispecerizabil este un client de energie electrică (de cele mai multe ori noncasnic, dar pot participa și ansambluri rezidențiale) ce acceptă, pe bază de contract, să își reducă sau să își majoreze consumul în anumite momente, la solicitarea operatorului de transport Transelectrica, adresată direct sau agregatorului, în scopul echilibrării rețelelor, fiind remunerat financiar în acest scop. Luați individual, însă, cei mai mulți clienți noncasnici consumă prea puțin pentru ca activitatea lor să influențeze rețelele, astfel că, pentru ca managementul consumului să se simtă în echilibrare, e nevoie de gestionarea grupată a mai multor consumatori, de către entitățile de agregare.

Virusul HMPV din China, confirmat în România. Rafila: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001 CITEȘTE ȘI Virusul HMPV din China, confirmat în România. Rafila: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001

Activele de producție și consum de energie înscrise pentru operare la agregatori devin astfel părți din așa-numite centrale electrice virtuale (Virtual Power Plants - VPP), agregatorii acționând ca dispeceri și dând ordine de reducere/oprire/pornire/majorare a producției/consumului, la solicitările operatorilor de rețele. Și aceștia din urmă își pot crea propriile VPP, după cum a relatat Profit.ro.

Conform reglementărilor ANRE, obiectul licenței de agregator îl constituie prestarea de servicii de echilibrare pentru sistemul energetic național (SEN), prin utilizarea flexibilității capacităților de generare, instalațiilor de stocare sau consum din componența unității agregate pe care o gestionează firma licențiată, pentru obținerea de venituri, în schimbul unei remunerații financiare pentru deținătorii activelor menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
therme nord
complexul therme balotești
agregare energie electrică
agregatori energie electrică
centrale electrice virtuale