DECIZIE Sute de milioane de lei în plus pentru finalizarea celebrului laser de la Măgurele, după falimentul unui contractor american

DECIZIE Sute de milioane de lei în plus pentru finalizarea celebrului laser de la Măgurele, după falimentul unui contractor american
scris astăzi, 17:18

Guvernul a decis majorarea devizului proiectului ″Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)″, celebrul laser de la Măgurele, cu aproape 300 milioane lei, bani necesari finalizării proiectului după falimentul unui contractor american.

Astfel, valoarea totală a investiției va crește cu peste 278 milioane lei, de la 1,739 la 2,017 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Colectarea separată a deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Provocări și soluții de aliniere în România, care colectează maxim 0,7 kg textile uzate CITEȘTE ȘI Colectarea separată a deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Provocări și soluții de aliniere în România, care colectează maxim 0,7 kg textile uzate

″Finanțarea obiectivului de investiții (...) se face din fonduri externe nerambursabile alocate de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii″, scrie în hotărârea de Guvern.

Beneficiar este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

România a intrat și terestru în Schengen. Ce spun transportatorii despre asta CITEȘTE ȘI România a intrat și terestru în Schengen. Ce spun transportatorii despre asta

Institutul a încheiat în 2019 contract cu start-up-ul american Lyncean Technologies Inc., pentru realizarea sistemului de fascicul gama cu energie variabilă (Sistemul VEGA) necesar proiectului.

″Ca urmare a problemelor financiare cu care s-a confruntat compania Lyncean Technologies Inc. din SUA, devenite publice în februarie 2022, a devenit evident că finalizarea implementării Sistemului VEGA nu se poate realiza până la sfârșitul duratei de execuție a proiectului stabilită prin Contractul de finanțare nr. 1/2016, cu modificările ulterioare, adică 31.12.2023. Ulterior compania Lyncean Technologies Inc. a înștiințat IFIN-HH că nu se poate încadra în termenul contractual pentru finalizarea Sistemului VEGA.

IFIN-HH a constatat în 08.12.2022 falimentul firmei Lyncean Technologies Inc. și, în consecință, contractul de furnizare cu această firmă a devenit nul de drept. Falimentul, respectiv eșecul, companiei Lyncean Technologies Inc. a forțat IFIN-HH să își asume prin finanțate națională continuarea implementării Sistemului de fascicul gama. În baza reglementărilor Comisiei Europene, la 14.12.2023 România a declarat proiectul ELI-NP nefuncțional și, în conformitate cu prevederile OUG nr. 36/2023, și-a asumat finalizarea implementării proiectului cu finanțare de la bugetul de stat până la 31.12.2026″, scrie în nota de fundamentare.

FOTO OLX schimbă din nou regulile CITEȘTE ȘI FOTO OLX schimbă din nou regulile

Pentru finalizarea cu succes a proiectului, specialiștii institutului trebuie să proiecteze, să producă și să instaleze componentele aferente Sistemului fascicul gama foarte intens capabil să genereze fascicule gama cu intensități totale de până la 1011 fotoni/s, să atingă energii de până la 20 MeV și să aibă o lărgime de bandă de până la 0,5%. Sistemul va folosi acceleratorul de electroni ale cărui componente au fost livrate de Lyncean Technologies Inc. înainte de intrarea în faliment și va fi completat cu un laser de interacție, un sistem de interacție electroni - laser, un sistem de sincronizare, un sistem de control, un sistem de colimare a fasciculului și sisteme de diagnoză care să permită determinarea caracteristicilor fasciculului gama generat.

″Soluția tehnică identificată după discuții cu experți de la CERN și din mediul privat (piTecSolutions GmbH Darmstadt, Research Instruments GmbH din Germania) presupune o îmbunătățire a acceleratorul de electroni în ceea ce privește fotogun-ul și puterea RF pe cavitățile de accelerare, care va permite atingerea parametrilor fasciculului gama specificați prin Decizia modificată a Comisiei Europene aprobată tacit în 2024. Costurile aferente realizării Sistemului de fascicul gama vor fi acoperite, în acord cu OUG nr. 36/2023, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și implică o modificare a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics″, mai arată documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
laser măgurele
costuri laser măgurele
finanțare bugetul de stat laserul de la măgurele