VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE

VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE

Directorul general al Titan Power SA, Iulian Offenberg (centru), încadrat de Mihai Ene, șeful de proiect (dreapta) și de Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la conferința de presă de pe amplasament din iunie anul acesta.

scris astăzi, 11:34

Lucrările de construire a unei centrale noi de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale în cartierul bucureștean Titan, pentru care s-au făcut deja demolări și dezafectări de clădiri vechi pentru eliberarea amplasamentului, ar urma să înceapă anul viitor, deși proiectului i-a fost respinsă solicitarea de finanțare UE nerambursabilă din Fondul de Modernizare de către Banca Europeană de Investiții (BEI).

Dezvoltatorul proiectului este compania Titan Power SA, controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Singura linie de înaltă tensiune prin care Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și e ″susceptibilă la întreruperi″ în caz de atacuri rusești CITEȘTE ȘI HARTĂ Singura linie de înaltă tensiune prin care Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și e ″susceptibilă la întreruperi″ în caz de atacuri rusești

Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei.

Titan Power tocmai a demarat o licitație publică în scopul de a contracta lucrările necesare construirii și punerii în funcțiune a noii centrale.

Valoarea estimată a contractului este de 323,8 milioane lei plus TVA. Banii ar urma să provină din împrumuturi bancare, precum și din resursele proprii ale acționarului majoritar SAPE.

Compania dezvoltatoare Titan Power se așteaptă să atribuie și semneze contractul anul viitor, când ar urma ca lucrările să și demareze. Termenul estimat de finalizare și punere în funcțiune a centralei este anul 2028.

FOTO CJ Ilfov va reintroduce Fortul 13 Jilava în circuitul turistic al județului CITEȘTE ȘI FOTO CJ Ilfov va reintroduce Fortul 13 Jilava în circuitul turistic al județului

″Din păcate, nu a obținut finanțare europeană, pentru că principiul Băncii Europene de Investiții a fost unul simplu: trebuie să demonstrați că aveți în funcțiune o instalație poluantă și ineficientă, pe care o înlocuiți cu una nouă. Centrala Titan e închisă de mulți ani, deci nu s-a putut respecta acest principiu. Acesta a fost motivul pentru care proiectul nu a fost eligibil pentru finanțare din Fondul de Modernizare″, a declarat, în noiembrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Întrebat atunci de Profit.ro dacă asta înseamnă că se renunță la proiect, ministrul a răspuns că ″Proiectul se va face″.

Cercetătorii din Sydney dezvoltă nanoroboți care transportă în organism medicamente ce țintesc cancerul CITEȘTE ȘI Cercetătorii din Sydney dezvoltă nanoroboți care transportă în organism medicamente ce țintesc cancerul

″SAPE are suficienți bani, așa cum știm cu toții. Este doar o chestiune de timp să găsească cea mai bună formulă pentru finanțarea proiectului, fie din depozitele bancare pe care le are în prezent și care acumulează dobânzi, fie din vânzarea unor participații la alte companii, dacă va fi cazul, dar eu i-am încurajat să folosească propriile resurse și să ducă proiectul la bun sfârșit″, a conchis Sebastian Burduja.

La finalul anului trecut, SAPE dispunea de depozite bancare în sumă de aproape 628 milioane lei, iar valoarea participațiilor sale la alte companii, reprezentând entități asociate, precum și societăți energetice listate la Bursa de Valori București (BVB), se ridica la peste 517 milioane lei, potrivit raportului financiar pe 2023.

Cum va arăta noua centrală

Cum va arăta noua centrală

Titan Power spera să primească din Fondul de Modernizare peste 206 milioane lei.

Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de până la 50 MW și una termică de până la 40 MW. În vară, la o conferință de presă derulată pe amplasament la care a participat și ministrul Burduja, conducerea Titan Power SA spunea că speră să înceapă anul viitor lucrările de construcție și să le finalizeze în 2026 sau 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet titan
titan piower
centrală cogenerare titan
fondul de modernizare