Guvernul de la Chișinău a adoptat un Regulament privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei de peste Prut, acestea luând în calcul și riscul ca Republica Moldova să fie nevoită să întrerupă alimentarea cu energie a unor consumatori.
Concomitent, traderul de stat Energocom a făcut un apel la consumatori ″să utilizeze rațional resursele energetice″, după ce a fost nevoit ca, în primele 10 zile din decembrie, din cauza creșterii consumului, să cumpere cu aproape 15% mai multă electricitate de la centrala Cuciurgan din Transnistria și din România.
Planul de acțiuni adoptat cuprinde 29 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Planul detaliază măsuri preventive și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă etc.
″În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili fosili, producătorii, la solicitarea operatorului sistemului de transport (OST), vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile de către producători. De asemenea, vor fi implementate măsuri de reducere sau anulare a capacității comerciale de interconectare licitată, precum și de reducere sau anulare a tranzacțiilor de export notificate. OST va solicita ajutor de urgență de la operatorii de sistem de transport din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Vor fi aplicate normativele de deconectare în trepte și vor fi anulate retragerile din exploatare a echipamentelor din motive de întreținere sau investiție″, a transmis Guvernul Republicii Moldova.
Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituțiile medicale, grădinițele și școlile, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.
″Un alt scenariu, prezentat în Plan, descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În cazul apariției unui asemenea scenariu, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidarea rețelelor de joasă tensiune și implementarea unor programe de gestionare a cererii. Operatorii sistemelor de distribuție (OSD) vor examina posibilele scenarii de suprasarcini în rețelele electrice de distribuție, provocate de substituirea energiei termice furnizată prin sistemul centralizat cu energie electrică. Vor fi elaborate planuri proprii pentru prevenirea și atenuarea impactului unor asemenea scenarii, cu estimarea efectului asupra rețelelor de distribuție în perioadele de consum maxim și identificarea măsurilor concrete de atenuare. De asemenea, OSD vor analiza gradul de încărcare a rețelelor și vor propune măsuri de consolidare, suplinire a stocurilor de echipamente necesare pentru intervenții și aplicarea măsurilor de criză în funcție de gradul de încărcare, cu posibile limitări temporare sau întreruperi pentru consumatorii non-prioritari″, se spune în comunicatul Executivului de la Chișinău.
După cum a relatat Profit.ro, Republica Moldova s-ar putea vedea nevoită să importe integral din România, de la începutul anului viitor, energia electrică necesară pentru asigurarea consumului său pe timp de iarnă, dacă tranzitul prin Ucraina al gazelor naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom și destinate Transnistriei va fi oprit de la 1 ianuarie 2025, iar rușii nu vor accepta să livreze prin alte rute sau vor impune condiții de neacceptat. Prin Ucraina sunt tranzitate și gazele cu care Gazprom alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES de la Cuciurgan a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură între 60% și 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Basarabia.
Problema este că, după cum a avertizat Guvernul de la Chișinău încă din august, avertisment reluat ulterior și de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum.
″Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă doar 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este limitată la doar 315 MW, insuficientă pentru a satisface cererea totală. Proiectele de interconexiune în desfășurare, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, vor îmbunătăți situația, însă acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025″, au explicat acum autoritățile de peste Prut.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fotbalistul Florin Tănase intră pe piața imobiliară lângă corporații, pe un teren de la Becali, alături de agentul FIFA Florin VulturarPremierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat astăzi în ședința de Guvern că va merge mâine în Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. El a ținut să precizeze că pentru situația dificilă nu este de vină decizia Ucrainei de a întrerupe tranzitul gazelor rusești, ci Rusia.
″Decizia este motivată de contextul extrem de dificil în care ne aflăm și de responsabilitatea pe care Guvernul o are de a proteja cetățenii Republicii Moldova în fața unei crize energetice iminente. Vreau să subliniez un aspect important: toate speculațiile despre întreruperea unui tranzit de gaz nu sunt adevărate. Problema nu este legată de lipsa căilor de livrare a gazului natural către Republica Moldova, ci de efectele potențiale ale inacțiunii Gazprom. Criza energetică ar putea duce la consecințe umanitare, care să vizeze și securitatea statului″, a spus Recean. Înregistrarea video a declarațiilor lui Recean poate fi urmărită aici, iar ședința Cabinetului moldovenesc – aici.
CITEȘTE ȘI ChatGPT - prins mințind pentru a evita să fie închis. "A arătat o tendință îngrijorătoare de a-și urmări obiectivele"Potrivit traderului de stat Energocom, consumul de energie electrică al Republicii Moldova a crescut în primele 10 zile ale lunii decembrie.
″În ultimele zile se atestă o cerere sporită de energie electrică, necesarul fiind suplinit de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu luna trecută. În acest context, îndemnăm consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice. Dacă în perioada 1-10 decembrie 2023 cantitatea totală achiziționată din import (în principal din România) și de la Centrala de la Cuciurgan constituia aproximativ 96 mii MWh, pentru aceeași perioadă a acestui an au fost procurați circa 110 mii MWh, cu aproape 15% mai mult. Cererea mai mare de energie electrică pe piața locală a început la sfârșitul lunii noiembrie, când și prețurile la OPCOM au început să crească pe fundalul unei cereri sporite și în România″, a transmis compania.
Potrivit prognozei inițiale pentru luna decembrie 2024, Energocom va achiziționa în total, pentru consumul malului drept al râului Nistru, circa 463 mii de MWh, dintre care 170.500 MWh (aproximativ 37%) - de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. De facto, livrările de la Cuciurgan sunt pentru primele 10 zile ale lunii decembrie puțin mai mari decât graficul agreat lunar. Conform acestui contract, costul energiei constituie 66 dolari/MWh.
CITEȘTE ȘI FOTO Braiconf relansează magazinul online și se extinde spre femei″O treime din electricitatea necesară, circa 150 mii MWh, urmează a fi cumpărată de pe bursa română, OPCOM, și de la alți parteneri din Republica Moldova, România și Ucraina. Alți 22.320 MWh (echivalentul a 30 MWh bandă - 24/24 ore) - de la Centrala de la Cernavodă, România. Cantitatea electricității procurate de la Nuclearelectrica este în creștere în luna decembrie cu 10 MWh bandă față de luna precedentă. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 lei/MWh sau 80 lei/MWh″, a mai menționat Energocom.
Centralele de termoficare locale din Chișinău și Bălți ar urma să genereze 115.400 MWh (sau circa 25%), în timp ce instalațiile de energie regenerabilă - aproximativ 6.400 MWh (1,4%).