De astăzi cresc tarifele reglementate de transport și distribuție a energiei electrice, care în prezent au, însumate, o pondere de peste un sfert în totalul facturilor lunare la curent achitate de populație.
Este vorba de tarifele practicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica și de cei 4 operatori concesionari regionali de distribuție – Rețele Electrice, Distribuție Energie Electrică România (DEER), Delgaz Grid și Distribuție Energie Oltenia (DEO).
Modificările de tarife nu vor fi resimțite de clienți în facturi cât timp mai este în vigoare plafonarea prețurilor finale, care ar urma să înceteze de la 1 aprilie și să fie înlocuită cu un nou sistem de protecție a consumatorilor vulnerabili, finanțat direct de la bugetul de stat.
Astfel, la Transelectrica, ANRE a aprobat creșterea cu 19,16% a tarifului de extragere a energiei din rețea, de la 27,72 lei/MWh la 33,03 lei/MWh. Cel de introducere a electricității în rețea, suportat de producători, scade cu 13,87%, de la 3,82 lei/MWh la 3,29 lei/MWh.
În privința tarifelor de distribuție, ajustările diferă foarte mult în funcție de regiune, reflectând starea tehnică a rețelelor, nivelul pierderilor de curent din ele (consumul propriu tehnologic al operatorilor – CPT) și costurile acoperirii acestora, precum și necesarul asumat de investiții în rețele, pentru întărire și modernizare. Prezentăm mai jos tarifele însumate la înaltă, medie și joasă tensiune, așa cum sunt ele plătite de consumatorii finali casnici (și de cei noncasnici mici) racordați la cel mai mic nivel, potrivit legislației specifice.
Pentru distribuitorul Rețele Electrice, preluat de grecii de la PPC de la grupul italian Enel, ANRE a stabilit de astăzi un tarif de distribuție unic pentru toate cele 3 zone de rețea pe care acesta le are în administrare, de 294,08 lei/MWh. Asta înseamnă o reducere cu 0,39% pentru zona de rețea Dobrogea (tarif anterior de 295,24 lei/MWh), singura ajustare în jos aprobată de Autoritate.
În schimb, pentru zona Muntenia, care include Bucureștiul, noul tarif înseamnă o majorare cu 22,6%, de la 239,86 lei/MWh.
Pentru zona Banat, tariful de distribuție crește cu 20,3%, de la 244,36 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Bittnet Systems iese din acționariatul companiei Fort, unde fondul Agista își rotunjește participațiaȘi la DEER a fost stabilit un tarif nou unic, de 350,93 lei/MWh.
Pentru zona de rețea Muntenia Nord, asta înseamnă o creștere modică, de 0,83%, de la 348,04 lei/MWh. În zona Transilvania Nord, tariful crește cu 18,46%, de la 296,24 lei/MWh, iar în Transilvania Sud – cu 26,19%, de la 278,09 lei/MWh.
Pentru Delgaz Grid, a fost aprobată o majorare cu 16,78%, de la 302,46 lei/MWh la 353,23 lei/MWh.
În fine, la Distribuție Energie Oltenia, creșterea este de 9,01%, de la 333,48 lei/MWh la 363,53 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI LISTA România închide 40 puncte de frontieră odată cu aderarea terestră la SchengenÎn august 2024, ANRE a decis majorarea ușoară, de anul acesta, a ratei reglementate a rentabilității (RRR) capitalului investit, aplicată la stabilirea tarifelor de transport și distribuție a energiei percepute de către operatorii de profil și suportate de consumatori pe facturi, de la 6,39% la 6,94%, stârnind nemulțumirea companiilor.
Acestea consideră că, pentru remunerarea corectă și stimulativă prin tarife a investițiilor masive pe care trebuie să le facă în rețele în anii următori, pentru realizarea obiectivelor tranziției energetice asumate de România, ar fi fost nevoie de un nivel RRR de peste 8%. În plus, toți operatorii de rețele vor resimți din plin efectele reinstituirii ″taxei pe stâlp″, de 1% din valoarea construcțiilor speciale din patrimoniu. Teoretic, noua taxă ar trebui inclusă în tarifele încasate de la consumatori, potrivit legislației în vigoare, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla.
Planurile de investiții totale însumate ale tuturor distribuitorilor de energie, pentru perioada 2025-2029, se ridică la aproape 19 miliarde lei, nivelul minim obligatoriu din surse proprii fiind de circa 9,3 miliarde lei. La Transelectrica, investițiile totale pentru următorii 5 ani sunt planificate la 2,973 miliarde lei, cu un nivel minim obligatoriu din surse proprii de 1,374 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul i-a exceptat pe unii magistrați și nu le-a mai tăiat diurna specială de 2% din salariuAlte modificări
Taxa de cogenerare, o formă de subvenționare a prețurilor vânzărilor angro de energie electrică ale producătorilor de agent termic pentru populație, suportată pe facturi de toți consumatorii de curent, scade de astăzi la jumătate. ANRE a decis reducerea acesteia, de la 0,0078 lei/kWh plus TVA la 0,0035 lei/kWh plus TVA.
La un consum lunar de 300 kWh, asta ar însemna o scădere a facturii de plată la curent cu circa 1,5 lei pe lună.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Sute de polițiști protestează în fața penitenciarului Rahova împotriva măsurilor din ordonanța „trenuleț”În schimb, cota estimată de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă, obligatorie pentru furnizorii de energie și cu costuri suportate de asemenea de consumatori, crește marginal de astăzi, de la 0,4946974 certificate verzi/MWh la 0,496 certificate verzi/MWh, tot conform unui ordin ANRE.
Impactul în prețul energiei urcă astfel de la circa 0,0719 lei/kWh plus TVA la aproximativ 0,0721 lei/kWh plus TVA. La un consum lunar de 300 kWh, asta ar însemna un plus la factură de cam 7 bani pe lună.
În plus, noua contribuție CfD a fost amânată până la 1 aprilie, facturile de anul trecut ce o includeau urmând a fi stornate și reemise fără noua taxă, după cum a relatat Profit.ro aici, aici și aici.