Cristian Bușu, fost coleg cu noul ministru al Energiei în CA la Electrica, a fost numit secretar de stat în minister

Cristian Bușu, fost coleg cu noul ministru al Energiei în CA la Electrica, a fost numit secretar de stat în minister
scris 25 nov 2015

Cristian Bușu, fost coleg al noului ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, în Consiliul de Administrație al Electrica SA, a fost numit secretar de stat în minister, în locul lui Bogdan Badea, care a demisionat din funcție.

Premierul Dacian Cioloș a semnat, miercuri, atât decizia de eliberare din funcție la cerere a lui Bogdan Badea, cât și pe cea de numire a lui Cristian Bușu în postul de secretar de stat la Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Noul secretar de stat de la Energie este lector la ASE. A mai fost director al sucursalei centrale București a Marfin Bank și membru în CA la SIF Oltenia. Între 2009 și 2013 a ocupat pozția de director economic la Fondul Proprietatea, unde a fost și membru al Comitetului Reprezentanților, iar anterior a fost timp de patru ani consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernului. Între anii 2000 și 2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar și broker.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cristian Bușu este doctor în economie la ASE și deținător al unui MBA de la Hofstra University, New York, fiind și licențiat în administrarea afacerilor în cadrul State University Of New York. În 2009 a absolvit programul „Financial Programming and Policies” al FMI de la Washington. Din 2002 deține licențe de tranzacționare pe piețele de capital americane pentru mai multe instrumente financiare, licențe emise de Security and Exchange Commission (SEC).

Noul ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, și proaspătul secretar de stat din minister Cristian Bușu erau ambii administratori ai Electrica SA în momentul declanșării unui conflict între CA-ul companiei și principalul acționar, Ministerul Energiei, deținător a peste 48% din acțiuni, minister condus atunci de Andrei Gerea și printre ai cărui secretari de stat se număra demisionarul Bogdan Badea.

Astfel, pe 9 septembrie, într-o AGA a companiei, Ministerul Energiei a impus respingerea planului de administrare a societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, CA-ul a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.

A doua zi, în cadrul unei conferințe desfășurate chiar la sediul central al Electrica SA, Bogdan Badea, pe atunci secretar de stat în Ministerul Energiei, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor din domeniul distribuției de energie, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță".

Recent, Ministerul Energiei a acuzat CA-ul Electrica SA a redus masiv investițiile în întreținerea rețelelor de distribuție, în dauna clienților, și că membrii Consiliului au vrut să-și majoreze indemnizațiile de la 2.000 la 3.000 euro pe lună, majorare neacceptată de minister. În replică, Consiliul de Administrație, sprijinit de mai multe ONG-uri, a afirmat că Ministerul Energiei, condus de membrul ALDE Andrei Gerea, vrea să subordoneze politic compania, să îi schimbe pe membrii actualului CA și să controleze numirile în funcții și cheltuielile filialelor regionale de distribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
victor vlad grigorescu
cristian busu
ministerul energiei
electrica sa