Traderul de stat al Republicii Moldova, Energocom, a anunțat că începând de sâmbătă, 1 februarie, a achiziționat gaze de pe bursele europene, inclusiv Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru regiunea transnistreană. Potrivit unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău din aceeași zi, Energocom trebuie să compere de pe bursele europene pentru un consum ce nu va depăși 3 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic.
De ce este important Gazul destinat Transnistriei, la fel precum cel menit a alimenta consumul părții vestice a Republicii Moldova, va tranzita România ărin punctuyl de interconectare de la Ungheni și prin fostul coridor transbalcanic. Nu este exclus ca o parte din gazul destinat Chișinăului și Tiraspolului să fie achiziționat de la producătorii români, în special Romgaz și OMV Petrom.
Mai este intersant În prima parte a lunii ianuarie, România a exportat un volum record de gaze către Republica Moldova (5,6 milioane mc zilnic sau 60 GWh/zi), cu puțin sub capacitatea tehnică fermă de transport disponibilă, de 64,7 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI Magazinele din Marea Britanie apelează la o strategie inedită - Angajează „hoți misterioși”Gazele achiziționate vor fi transmise în rețeaua națională a Republicii Moldova, administrată de Vestmoldtransgaz, filială a operatorului român Transgaz, și ulterior către Tiraspoltransgaz.
“Energocom va asigura astfel cu resurse energetice și consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, iar acest fapt rezultă din eforturile și experiența căpătată în ultimii ani, când Energocom s-a înregistrat pe bursele din țările din regiune și a importat gaze și energie electrică pe rute și surse diferite, sporind independența energetică a Republicii Moldova.
Miercurea trecută, așa-zisul Minister de Externe din Transnistria a publicat un comunicat în care este salutat ajutorul Uniunii Europene pentru rezolvarea crizei gazelor din regiunea prorusă și propune organizarea unor discuții între „specialiștii” de pe cele două maluri ale Nistrului.️ Între timp, compania Moldovagaz a anunțat că a semnat deja cu Tiraspoltransgaz un contract de împrumut pentru 3 milioane de metri cubi de gaze naturale, în vederea susținerii funcționării sistemului de gaze de pe malul stâng al Nistrului.
Gigantul petrolier MOL din Ungaria, la care statul maghiar deține o participație minoritară semnificativă, prin mai multe structuri, dar și compania energetică de stat ungară MVM, care vrea să preia businesss-ul de furnizare de energie și gaze din România al germanilor de la E.ON, ar putea livra, începând cu luna februarie, gaze naturale în Transnistria, aflată în gravă criză energetică, cele două negociind în prezent cu furnizorul dominant de peste Prut, Moldovagaz, controlat de conglomeratul rus de stat Gazprom, a scris săptămâna tecută publicația rusă Kommersant.
CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar s-ar putea situa la 7,7% din PIB, peste ținta de 7% a Guvernului. Problema sunt venituri de 9,7 miliarde lei prevăzute din eficiența ANAF, bani prea puțini la bunuri, servicii și dobânzi, precum și riscuri la pensii șiDupă câteva ore, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a anunțat într-o conferință de presă că Uniunea Europeană pune la dispoziția Republicii Moldova un pachet de sprijin imediat, de 30 de milioane de euro, ″pentru depășirea efectelor crizei provocate de Rusia și Gazprom, în urma refuzului de a livra gaz în stânga Nistrului″. Anunțul sprijinului a fost făcut și de către Comisia Europeană, care a precizat că, în baza finanțării, Republica Moldova ar putea achiziționa gaze pentru Transnistria ″de la furnizori din Ucraina sau de pe piața europeană″ și că volumele achiziționate astfel vor tranzita Bulgaria și România.
Prima componentă a pachetului de sprijin constă în oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, necesare pentru menținerea presiunii critice în conductele din regiune. Dacă autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol vor accepta sprijinul, această livrare imediată va fi parte din pachetul de asistență al UE, iar dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz.
CITEȘTE ȘI Scădere accentuată a profitului Samsung, influențat de încetinirea afacerilor cu cipuri și de cheltuielile ridicateCea de-a doua componentă reprezintă o intervenție de urgență pentru perioada 1-10 februarie. În acest sens, din grantul UE de 30 de milioane de euro vor fi procurate gaze naturale pentru producerea de energie electrică la centrala MGRES de la Cuciurgan a companiei ruse de stat InterRAO, atât pentru malul drept al Nistrului, cât și pentru locuitorii din regiunea transnistreană.În comunicatul Guvernului moldovean se vorbește despre ″producerea de energie electrică la centrala de la Cuciurgan pentru malul drept fără plată″, în timp ce, în conferință de presă, Recean a menționat că livrările de energie electrică pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău se vor face ″la costurile antecriză″.
Până la stoparea, de la 1 ianuarie, a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei, MGRES livra pe malul drept al Nistrului la prețul de 66 dolari/MWh, echivalentul a circa 315 lei românești/MWh. Ulterior, cele mai ieftine importuri din România au fost de 400 lei/MWh.