TABEL Antreprenor român a calculat - Când construim panouri fotovoltaice, se spune că îmbogăm China. Mit sau realitate?

TABEL Antreprenor român a calculat - Când construim panouri fotovoltaice, se spune că îmbogăm China. Mit sau realitate?
scris ieri, 22:09

Iulian Nedea, co-fondator al Simtel Team, compania românească de tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), specializată în principal în inginerie, achiziții și construcții (EPC), precum și operare și mentenanță de centrale fotovoltaice, arată că, în contextul tranziției globale către energie regenerabilă, parcurile fotovoltaice au devenit o componentă esențială a strategiei energetice, dar cu toate acestea există percepția că astfel de investiții favorizează în principal economii externe, în special pe cea a Chinei.

Calculele antreprenorului

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a analiza această ipoteză, folosim structura de costuri de la Simtel Team SA și luăm ca exemplu un parc fotovoltaic de 1 MWp, cu un buget mediu de 500.000 de euro.

Fermierii greci se tem pentru recolte, în condițiile în care au rămas fără apa din Bulgaria CITEȘTE ȘI Fermierii greci se tem pentru recolte, în condițiile în care au rămas fără apa din Bulgaria

Studiul se referă la o construcție la sol, care, de multe ori, este mai ieftina decât instalarea pe acoperiș plat, pentru clienți Persoane Juridice.

Costurile pot varia între 400.000 și 600.000 de euro/MWp, în funcție de factori precum calitatea materialelor folosite, dimensiunea proiectului, complexitatea terenului, costurile de racordare, cerințele operatorului de distribuție. Pentru această analiză, am luat în calcul o valoare medie de 500.000 de euro/MWp, excluzând costurile punctului de conexiune, care rămâne în proprietatea distribuitorului.

Din totalul investiției de 500.000 de euro, aproximativ 74% sunt pentru produse și servicii în România și UE, inclusiv impozitele plătite statului. Doar 26% sunt echipaamente importate din China, precum panouri și invertoare.

Concluzie

Distribuția costurilor arată clar că cea mai mare parte a fondurilor investite rămâne în România și în Uniunea Europeană, contribuind la economia locală și la crearea de locuri de muncă. Astfel, ideea că aceste proiecte „îmbogățesc” în principal alte economii, cum ar fi cea chineză, este eronată.

LISTA WhatsApp nu va mai funcționa de astăzi pe o serie de modele de telefoane CITEȘTE ȘI LISTA WhatsApp nu va mai funcționa de astăzi pe o serie de modele de telefoane

Investițiile în parcuri fotovoltaice nu doar că sprijină tranziția către energie verde, dar și stimulează economia locală, evidențiind beneficiile multiple pe care aceste proiecte le aduc României și Uniunii Europene.

TABEL Antreprenor român a calculat - Când construim panouri fotovoltaice, se spune că îmbogăm China. Mit sau realitate?

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel