Complexul Energetic Hunedoara concediază 341 de salariați de la 1 decembrie

Complexul Energetic Hunedoara concediază 341 de salariați de la 1 decembrie
scris 29 oct 2015

Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza un număr de 341 de salariați, într-o singură etapă, de la 1 decembrie 2015, din cauza situației economice dificile a societății, la care au contribuit printre alți factori, potrivit Guvernului, subvenționarea prin certificate verzi a  producției de energie regenerabilă, introducerea așa-numitei "taxe pe stâlp" și majorarea redevențelor miniere.

La finalul lunii septembrie, CE Hunedoara avea un număr de 6.426 de salariați.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin planul de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării și eficientizării societății Complexul Energetic Hunedoara SA, se propune disponibilizarea a 341 de salariați. Concedierea colectivă va avea loc într-o singură etapă, începând cu data de 1 decemebrie 2015", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul aprobă alocarea, din bugetul asigurărilor de șomaj, a unei sume totale de 11,2 milioane lei care va fi acordată salariaților disponibilizați ca venit lunar de completare anul acesta și pe parcursul următorilor doi ani. În 2015, suma alocată este de 340.000 lei.

Guvernul menționează drept cauze ale situației financiare dificile a companiei scăderea consumului brut de energie electrică sub impactul crizei economice și al contractării sectorului industrial, reducerea prețurilor medii de vânzare a energiei electrice la producător pe principalele componente ale pieței angro de energie cu până la 31% în ultimii doi ani și majorarea prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră cu 53%.

Alte motive motive invocate de Executiv sunt subvenționarea producătorilor de energie din surse regenerabile prin prețul certificatelor verzi, scăderea prețului angro al energiei ca urmare a creșterii cantităților tranzacționate de producătorii de energie din surse regenerabile, introducerea impozitului pe construcții speciale, devalorizarea monedei naționale în raport cu principalele valute în care societatea are contractate credite și creșterea redevenței miniere.

Guvernul mai menționează diminuarea cantității de cărbune extras la sucursalele miniere din cauza lipsei investițiilor pentru eficientizarea exploatării și creșterea productivității în activitatea extractivă, precum și productivitate scăzută în activitatea extractivă, în principal din cauza mediei de vărstă ridicate pentru profilul de activitate, de 43,1 ani, necompensată prin tehnologie de mică mecanizare.
    
"Întrucât nu există premise, în perioada următoare, pentru creșterea veniturilor la un nivel care să poată susțină actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activității, Complexul Energetic Hunedoara trebuie să implementeze un amplu program de restructurare și reorganizare, care presupune trecerea în conservare a unor mijloace fixe care nu mai sunt folosite în procesul de producție, reducerea creanțelor, prin ridicarea gradului de colectare a creanțelor restante, prin încasarea acestora direct de către Sucursala Electrocentrale Paroșeni, valorificarea deșeurilor provenite din casări și dezmembrări echipamente de la sucursale energetice și miniere și renegocierea clauzelor contractului colectiv de muncă", se mai arată în nota de fundamentare.

Ministerul Energiei a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că săptămâna aceasta va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare.

"Astfel, ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor și finanțarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara", potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

În iulie, Guvernul a decis să acorde CE Hunedoara un împrumut de 167 milioane lei, ca ajutor de stat individual pentru salvare, condiționat însă de garanții și cu obligația conducerii de a redacta singură un plan de lichidare voluntară dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.

Săptămâna trecută, în discuții dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Comisiei Europene s-a convenit că măsurile propuse prin planul de restructurare a CE Hunedoara vor trebui cofinanțate din resurse proprii ale Complexului, în mod egal  cu valoarea ajutorului de restructurare acordat, având în vedere directivele și politicile europene în materie de concurență.

"Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată și cu prezentarea de garanții în ceea ce privește viabilitatea și rentabilitatea activității pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală și implicit creșterea eficienței economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara", a mai transmis Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroșani, județul Hunedoara, deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
ministerul energiei
comisia europeana