Cehii retrag peste 130 milioane euro din CEZ Distribuție, prin reducerea capitalului social

Cehii retrag peste 130 milioane euro din CEZ Distribuție, prin reducerea capitalului social
scris 21 oct 2015

Grupul ceh CEZ, care controlează distribuitorul român de energie electrică CEZ Distribuție cu peste 99,99% din acțiuni, a hotărât, în iulie, reducerea capitalului social al companiei cu 578,62 milioane lei (130,61 milioane euro) și restituirea acestor bani către acționarii CEZ Distribuție.

Din acționariatul companiei mai face parte o altă subsidiară a grupului ceh, firma CEZ Poland Distribution BV, înregistrată în Olanda, care deține o participație strict marginală la CEZ Distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, într-o AGA desfășurată pe 1 iulie anul acesta, s-a hotărât reducerea capitalului social al CEZ Distribuție cu 578,62 milioane lei, de la 1,253 miliarde lei la 675,18 milioane lei, "în vederea optimizării structurii acestuia", prin reducerea valorii nominale a acțiunilor societății de la 17,53 la 9,44 lei/titlu.

"Suma de 578,62 milioane lei cu care va fi redus capitalul social reprezintă valoarea totală ce va fi restituită către acționarii societății, prin restituirea unei cote părți din aporturile acestora, proporțională cu reducerea capitalului social și calculată egal pentru fiecare acțiune, respectiv restituirea unei sume în valoare de 8,09 lei/acțiune", se arată în hotărârea AGA de la CEZ Distribuție.

Grupului ceh CEZ i se va restitui, astfel, suma de 578,62 milioane lei, respectiv 130,61 milioane euro, aferentă participației de peste 99,99% a cehilor la capitalul CEZ Distribuție. Potrivit hotărârii AGA, banii vor fi virați într-un cont al grupului CEZ deschis la o sucursală din Praga a Citibank Europe.

Anul trecut, CEZ Distribuție a avut un profit net de 43,84 milioane lei, la o cifră de afaceri de 832,34 milioane lei. Din profitul pe 2014, societatea a distribuit acționarilor săi dividende în sumă totală de 41 milioane lei.

Compania, rezultată din divizarea fostei Electrica Oltenia, distribuie energie electrică unui număr de peste 1,4 milioane de consumatori din județele Dolj, Argeș, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Teleorman.

În aprilie anul acesta, Tribunalul Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a decis că grupul CEZ nu și-a îndeplinit două obligații prevăzute în contractul de privatizare a Electrica Oltenia și a obligat compania cehă la plata de daune de 5,7 milioane euro, plus dobânzi, sumă însă mică față de pretențiile formulat de statul român în acest litigiu, care se ridicau la peste 81 milioane euro.

Potrivit Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), obligațiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ sunt obligații esențiale pentru contractul de privatizare.

"Prima dintre acestea se referă la utilizarea prețului de subscriere pentru finanțarea investițiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanța modernizarea, retehnologizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajase prin contractul de privatizare", afirma SAPE la acea dată, într-un comunicat.

Cea de-a doua încălcare, potrivit companiei de stat românești, se referă la neîndeplinirea indicatorilor din planul de afaceri inițial al Electrica Oltenia.

"Documentul care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar planul de afaceri inițial, plan pe care CEZ l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie", se mai spunea în comunicatul SAPE.

SAPE, societate aflată în portofoliul Ministerului Energiei, a fost înființată în 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. SAPE gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute de stat la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate și a preluat inclusiv litigiile cu investitorii care au cumpărat fostele filiale Electrica.

Electrica a inițiat acțiuni la Curtea de Arbitraj din Paris și împotriva Enel și E.ON, companii care au cumpărat în 2005 filiale ale distribuitorului de energie deținut de stat. Penalitățile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) și CEZ se apropie de 2 miliarde euro.

CEZ a plătit în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziția directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participație de 51%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
cez distributie
electrica
filialele electrica
electrica oltenia
sape