Consiliul de Stat al Chinei a aprobat construcția a 10 noi reactoare nucleare, un vot de încredere care arată că energia nucleară va rămâne o componentă centrală în tranziția energetică a celei de a doua economii a lumii, transmite Bloomberg.
Este pentru al patrulea an la rând când China aprobă construcția a cel puțin 10 noi reactoare nucleare. În prezent, în China sunt în diferite etape de construcție 30 de reactoare nucleare, aproape jumătate din numărul din întreaga lume, estimările fiind că, la finele acestui deceniu, China va devansa SUA și va deveni cel mai mare producător mondial de energie nucleară.

Potrivit publicației locale The Paper, cele 10 noi reactoare ar urma să coste aproximativ 200 de miliarde de yuani (27 de miliarde de dolari). Patru din cele 10 noi reactoare au fost atribuite grupului China General Nuclear Power Corp., care le va construi la centralele sale de la Fangchenggang și Taishan. Rivalii China National Nuclear Corp., State Power Investment Corp. și China Huaneng Group Co. au obținut aprobările necesare pentru a construi câte două noi reactoare fiecare, scrie Agerpres.
Producția de energie nucleară a Chinei este așteptată să ajungă la 65 de Gigawați la finele lui 2025, potrivit China Electricity Council, de la 60 de Gigawați anul trecut. Până în 2040, parcul de centrale nucleare al Chinei ar urma să ajungă la o capacitate de 200 de Gigawați, echivalentul a 10% din producția totală de electricitate, arată un raport publicat duminică de China Nuclear Energy Association.
Însă o condiție crucială pentru punerea în practică a acestui plan va fi menținerea disciplinei pe partea de costuri. O notă de plată de 2,7 miliarde de dolari pentru fiecare din cele 10 noi reactoare nucleară contrastează cu recentele proiecte din SUA și Europa afectate de amânări și depășiri de costuri. În Marea Britanie, cele două noi reactoare care sunt construite la centrala de la Hinkley Point C sunt așteptate să coste în total 47,9 miliarde lire sterline (63,7 miliarde dolari).
China profită de pe urma unui aparat de stat care oferă dezvoltatorilor de proiecte acces la credite cu dobânzi reduse, o sursă importantă de economii dat fiind faptul că cele mai importante costuri apărute de-a lungul funcționării unei centrale nucleare sunt în prima fază a construcției. În plus, un flux constant de proiecte de construcție de reactoare nucleare permite lanțurilor de aprovizionare să se consolideze, iar echipele de constructori pot dobândi experiență, astfel că se reduc șansele unor întârzieri costisitoare.