Statele Unite au amânat din nou, cu două luni, impunerea de sancțiuni împotriva celei mai mari companii de petrol și gaze din Serbia (NIS), la care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de firmele rusești Gazprom Neft și Gazprom, a anunțat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic, notează AFP.
NIS operează singura rafinărie de petrol din Serbia, asigurând cea mai mare parte din necesarul de energie al țării, scrie Agerpres.

Este una dintre numeroasele companii care au fost vizate de o gamă largă de sancțiuni americane împotriva sectorului energetic rus, instituite în ianuarie, în timp ce fostul președinte american Joe Biden își încheia mandatul, înainte de a fi înlocuit de Donald Trump.
O primă amânare de o lună a fost acordată în februarie, urmată de a doua la sfârșitul lunii martie. Această nouă suspendare de două luni amână sancțiunile cel puțin până pe 27 iunie.
'Veste bună pentru cetățenii Serbiei. Serbia a reușit să obțină o nouă amânare a sancțiunilor împotriva NIS, de data aceasta pentru două luni, până pe 27 iunie. Le mulțumim partenerilor noștri americani pentru că au înțeles poziția Serbiei', a scris Vucic pe contul său de Instagram.
În cursul acestei săptămâni, NIS a anunțat că a înaintat o nouă cerere către Departamentul american al Trezoreriei pentru amânarea implementării complete a sancțiunilor, programată inițial pentru 28 aprilie.
Discuții sunt în desfășurare încă din ianuarie între reprezentanții NIS și ai Statelor Unite.
Președintele sârb a discutat despre NIS cu omologul său rus, Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice pe 7 martie. 'Am vorbit despre cooperarea politică (...), dar și despre cum putem ajunge la un acord privind gazele înainte de 31 mai și cum putem rezolva problema NIS și sancțiunile americane impuse acestei companii', a declarat atunci președintele sârb.

Serbia a menținut legături strânse cu Rusia de la invazia Ucrainei și refuză să aplice sancțiuni, spre deosebire de Uniunea Europeană, la care speră să adere.
Potrivit președintelui Vucic, dacă sancțiunile ar fi aplicate, acestea ar afecta grav Serbia, foarte dependentă de gazele rusești.
NIS este singurul furnizor din Serbia și deține pachetul majoritar de acțiuni la cele două conducte care transportă gaze rusești către locuințele și fabricile sârbe.
Companiile rusești Gazprom Neft și Gazprom (compania-mamă a Gazprom Neft) dețin aproximativ 45%, respectiv 11% din capital, în timp ce Republica Serbia are aproape 30%.
Restul este deținut de angajați, foști angajați, cetățeni sârbi și acționari minoritari.