România și Republica Moldova au solicitat Comisiei Europene derogare temporară de la obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia pe gaze naturale, respectiv cea pe cărbune, care ar urma să fie exportată peste Prut de către producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia.
După cum a relatat Profit.ro, traderul de stat al Moldovei, Energocom, are deja contract bilateral cu operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, pentru livrare de energie la puterea de 100 MW, și se poartă în continuare discuții cu OMV Petrom pentru a livra 100 MW de la centrala Brazi, precum și cu Complexul Energetic Oltenia, pentru alți 100-200 MW de la termocentralele sale pe lignit.
Legislația românească stipulează că ″În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile (...)″, la prețul reglementat de 400 lei/MWh, ″(...) la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după caz″, pentru acoperirea necesarului de consum al consumatorilor finali de peste Prut.
″Se discută tot de contracte bilaterale între Energocom din Republica Moldova și OMV Petrom, pentru (energie de la – n.r.) centrala Brazi, cam 100 MW, și/sau Complexul Energetic Oltenia – 100 până la 200 MW. Problema este prețul. Pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor CO2. Noi ne-am adresat Comisiei Europene, atât eu – comisarului pe Energie și comisarul pe Mediu, și luni am o nouă discuție cu comisarul pe Mediu, cât și premierul moldovean Dorin Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice, de la 400-500 lei/MWh până la peste 1.000 lei/MWh, și asta ar ajuta într-adevăr guvernul Republicii Moldova să suporte această cheltuială″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Digi24.